A sült sakondry íze állítólag a szalonnáéval vetekszik.

A Madagaszkáron őshonos sakondry rovarok egycsapásra több katasztrófát is megállíthatnak önmaguk feláldozásával: véget vethetnek a sziget lakosságát sújtó éhínségnek és az emiatt elharapódzott makivadászatnak is – ezzel megmentve a makikat a kihalástól.

A sakondry elkészítése, ahogy a lenti videón is látszik, rendkívül egyszerű: mosás és a fej eltávolítása után kevés vízen, sóval kell átsütni őket, és már kész is az ízletes, ráadásul környezetbarát és tápanyagban gazdag étel! A rovarokról ugyanis általánosan elmondható, hogy viszonylag sok fehérjét, zsírt és ásványi anyagot tartalmaznak, miközben kevesebb földterületet, vizet és takarmányt igényelnek az általunk megszokott állati táplálékforrásoknál. (Több helyen igazi ínyencségnek számítanak a különböző hernyók vagy éppen a tücskök, amiknek az íze állítólag a csirkére emlékeztet. Utóbbi ízeltlábúból pedig proteinben gazdag liszt is készül, ezzel is növelve a felhasználási módokat. Elmondható tehát, hogy a tudósok is sok potenciált látnak a rovarfogyasztásban. )

A sakondry fogyasztásában rejlő lehetőségek amiatt kerültek most előtérbe, hogy jelenleg több mint másfél millió embert érint csak Madagaszkár szigetén az éhínség. A klímaváltozás következtében a szélsőséges környezeti jelenségek, trópusi viharok és könyörtelenül száraz időszakok egyre kétségbeejtőbb mértéket öltenek ezeken a területeken, aminek következtében egyre kevesebb táplálékhoz jutnak az ottaniak.

A fiatalabb ízeltlábúak a finomabbak 

Lewis Kramer természetvédelmi kutató a brit Metro hírportálnak azt mondta, a sakondry a baconhöz hasonló módon egészen puhára sül. Ő maga boldogan megenne a különleges fogásból egy egész tállal, és kísérné le mindezt egy sörrel – tette hozzá humorosan. A helyiek szerint pedig általában minél fiatalabb egy példány, annál ízletesebb.

A Metro tudósítása szerint az utóbbi időben előfordult, hogy a szigetlakók a cipőjükből származó bőrrel és tamarindusznak nevezett hüvelyessel összekevert hamut voltak kénytelenek fogyasztani táplálék gyanánt. Ezt elkerülendő kezdtek el többen erdei állatokra, a többi között védett makikra is vadászni – ez viszont csak tovább tetézte a gondokat, hiszen az itt található fajoknak mintegy 94%-a eleve a kihalás szélén áll. A Dr. Cortni Borgerson antropológus alapította brit SEED Madagascar szervezet programja a probléma kezelésére rovarfarmokat létesít a szigeten, és segíti az ottaniakat a sakondry rovarkolóniák számára csalogató, ráadásul az ember számára szintén ehető tsidimy nevű babféle termesztésében. Egy év alatt a farmok több mint 90 000 darab ehető rovarral látták el a lakosokat – ez fehérjetartalmát tekintve összesen 2 700 tojásnak felel meg. Borgerson hozzátette, ezzel akár közösségenként 50 maki is megmenekülhetett. 

Forrás: Upworthy, Metro.co.uk; Kiemelt kép: Getty Images