Új cikksorozatunkban gondolatban utazunk, elsőként Dél-Olaszországba.

A világ újraindult, egyre több ország nyitja meg határait a turisták előtt, ám mivel a pandémiát még mindig nem tudhatjuk magunk mögött, sokan nem mernek külföldi nyaralásban gondolkozni. Szerencsére ahhoz, hogy messzire repüljünk, nem feltétlenül kell kimozdulnunk az otthonunk biztonságából – elég lehet egy íz, egy illat vagy éppen egy történet. Új cikksorozatunkban gondolatban utazunk, elsőként Dél-Olaszországba.

Olaszország legszebbnek és legromantikusabbnak tartott partvidéke, a Nápolytól délre található Amalfi-part az UNESCO világörökségi listájára is felkerült. Sorrento, Positano, Amalfi – egymást érik a csoda szép városok a hegyoldalban, amelyeknek terrakotta és rózsaszínű házai is a perzselő napsütést idézik. Vad szurdokok, türkizkék tenger, garantált kánikula, gazdag történelem és páratlan gasztronómia – ugye nem kérdés, miért vágyunk erre a mediterrán vidékre?

Papp Diána: A vasárnap délutánok lélektana – Kezdd újra Olaszországban (Álomgyár)

Papp Diánát nem kell bemutatunk a Nők Lapja-olvasóknak, hiszen éveken át volt a hetilap vezető szerkesztője. Kilencedik könyve, A vasárnap délutánok lélektana az Amalfi-öbölbe repít minket, főhőse, az életközepi válsággal küzdő, frissen elvált Zsuzsi ugyanis itt próbálja meg újrakezdeni az életét: „Ott csillogott a lábam előtt a Földközi-tenger, ennél szebb panorámát talán még sosem láttam. A zöldeskék vízen jachtok ringatóztak, csend honolt. Próbáltam az egész horizontot magamba szippantani, ide-oda forgattam a fejem, közben hunyorogtam, mert a napszemüveg a szobában maradt. Megpillantottam egy citromfát, óriási gyümölcsökkel, pont a határán az apartmanom előtti kis kertnek. Ellenállhatatlan vonzalmat éreztem, hogy letépjek egyet, már gyúltam volna érte, amikor valaki rám köszönt…” Egyes fejezetek olasz slágerek címét kapták, érdemes háttérzenének betenni ezeket az olvasáshoz.

Tom Ford Mandarino Di Amalfi (EDP 50 ml, 67 990 Ft)

Az Amalfi-parton valóban különleges citromok teremnek, a vidék hangulatát üvegbe záró Tom Ford Mandarino Di Amalfi fejjegyei között is ott találjuk a citromot. Az uniszex illat a citrusos-aromás családba tartozik, üvege a kristálytiszta vízre emlékeztet, míg a parfüm a naplemente után nyíló virágok illát és a frissítő, sós tengeri levegőt juttatja eszünkbe – maga a mediterrán idill. „A Mandarino Di Amalfiban a pezsgő citrusfélék keverednek a mentával és a kakukkfűvel, párosításukból pedig komplex történet kerekedik. Ez az illat mindig – és azonnal – azt az érzést hívja bennem elő, amikor először jártam Amalfiban” – árulta el Tom Ford divattervező.

Felicita (Budapest, Apor Vilmos tér 11.)

Nápoly környékén – így az Amalfi-parton is – a pizza csak és kizárólag nápolyi stílusú lehet, vagyis kovásszal kelesztett, és fatüzeléses kemencében sütött. Aki pedig egyszer kóstolt nápolyi pizzát, másfélét nem is nagyon akar majd fogyasztani. Egy nemrég nyílt budai étteremben, a Felicitában pont azt az élményt kapjuk, mintha egy dél-olasz pizzéria teraszán falatoznánk – az autentikus ízek a gondosan válogatott olasz alapanyagoknak köszönhetőek. Egy pohár hűs olasz bort kortyolgatva pedig a Hegyvidéken is majdnem olyan szép lehet a naplemente, mint a Monte Cerreto hegy lábánál.

(Kiemelt kép: Getty Images)