repülőgép, repüléstilalmi zónák

Ezeket a helyeket nem fogod látni – repülőről legalábbis biztosan

Legyen vallási, környezetvédelmi vagy éppen biztonsági oka, manapság is léteznek olyan helyek a világban, amelyek repüléstilalmi övezetnek számítanak.

A légiközlekedés alapjaiban változtatta meg az ember lehetőségeit az utazás terén: ahová korábban csak hosszas hajóutakon vagy vasúton juthatott el, az repülőgépen néhány óra alatt elérhető célponttá vált. A kereskedelmi repülés néhány évtized leforgása alatt forradalmasította az idegenforgalmat. Míg a légiutazás eleinte a legtehetősebbeknek volt elérhető, az 1950-es évektől ez a kör egyre szélesedni kezdett. A sugárhajtású repülőgépek 1960-1970-es évekbeli elterjedésével már az átlagemberek is megengedhették maguknak a repülést, a fapados légitársaságok pedig végleg ehozták a repülés demokratizálódását.

Természetesen olyanok is vannak, akik kecses magánrepülőiken szántják az eget. Mindenhová azonban még ők sem juthatnak el (természetesen a tiltott helyekre sem), mert a mai napig vannak olyan helyek, melyek különböző okok, környezetvédelmi vagy épp vallási megfontolások miatt repüléstilalmi övezetnek minősülnek, és szigorúan korlátozottak a gépek előtt. A Machu Picchutól a Disneyland-ig – összeállításunkban ezekből mutatunk be néhányat, a teljesség igénye nélkül.

Természetes környezetét féltik

A Machu Picchu („Öreg csúcs”) egy, az egykori Inka Birodalomból maradt romváros a perui Cusco megyében. Az izgalmas és festői fekvésű régészeti lelőhely az Andok hegyláncai között egy csaknem megközelíthetetlen hegynyergen bújik meg. A kis, erődített várost 1450 körül építették és 1570-ben hagyták el, majd vagy 400 évig „pihent”, amíg 1911-ben-ben újra fel nem fedezték. A Machu Picchut és természetes környezetét 1981-ben „perui történelmi szentély” címmel ruházták fel mint különlegesen fontos kulturális értéket őrző szent területet.

Machu Picchu, repüléstilalmi övezet, turizmus

Megelégelték az alacsonya szálló helikopteres túrákat (Forrás: Getty Images)

1983-ban az UNESCO az Emberiség Kulturális és Természeti Örökségévé nyilvánította, 2007-ben pedig a világ hét új csodájának egyike lett. Nem meglepő, hogy a turisták a világ minden tájáról csodájára járnak, aminek az olyan pozitív hatások mellett – hogy például a megnövekedett bevétel lehetővé teszi a romok megőrzését és gondozását – negatív hatásai is vannak. 

Az alacsonyan repülő, helikopteres túrák felszaporodására és a környezetvédők tiltakozására válaszul a perui kormány ezekre 2006-ban repülési tilalmi övezetet hozott létre a Machu Picchu körül. A zöldek szerint ugyanis ezek már a térség őshonos állat- és növényvilágát veszélyeztették.

Vallási okokból korlátozták a légteret is

A Szaúd-Arábiában található Mekka és Medina az iszlám vallás két legfontosabb központja, az itt található szent helyeket muszlimok milliói keresik föl évente a „haddzs”, azaz a szent zarándoklat keretében. (A mekkai zarándoklat az iszlám úgynevezett ötödik pillére, amit minden muszlimnak kötelessége életében legalább egyszer elvégezni, amennyiben megteheti.) Mekkába, ahol az iszlám hit szerint prófétájuk, Mohamed született, nem mindenki mehet be, a belépés kizárólag az iszlám hívők számára megengedett.

A szent helyek őrzőiként a szaúdi kormány nagyon komolyan veszi az ott élők biztonságát és védelmét.

Ahogyan azt az AFP kifejti, a külföldieknek nemcsak azt korlátozzák, hogy Mekka földjét érintsék, de a város légterébe sem léphetnek be, vagyis a város fölött sem repülhetnek.

Emellett a mekkai Nagymecset és a medinai Próféta mecset is repülési tilalmi övezetnek számít. Ezt a szaúdi kormány szigorúan betartatja, muszlimokra és nem hívőkre nézve, egyaránt. A korlátozások alól csak a helikopterek jelentenek kivételt, amelyeknek időnként engedélyezik, hogy a város fölött repüljenek: biztonsági okokból vagy híradási céllal.

Régészek és biztonságiak harcolták ki 

Az indiai Uttar Pradesh államban, Agrában található Tádzs Mahal (Taj Mahal), a Mogul Birodalom évszázadokkal ezelőtti emléke régóta a világ egyik legkeresettebb turisztikai célpontja. A mauzóleumot az indiai mogul, Shahdzahan építette elhunyt felesége, Mumtaz Mahal császárnő tiszteletére a 17. században, az örök szeretet és odaadás bizonyítékaként. (A nő 1631. június 17-én halt meg, tizennegyedik gyermeke születése során. Arról, hogy egy szerelmes férj felépítette feleségének az ikonikus épület másolatát, ebben a cikkünkben írtunk

Taj Mahal, turizmus, repüléstilalmi zóna

Milliók látogatják évente India egyik legfőbb jelképét (Forrás: Getty Images)

A Tádzs Mahal 1983. óta szerepel az UNESCO Világörökségi listáján, 2007 óta pedig egyike a világ hét új csodájának. A világhírű szimbólumot, Indiai egyik legfőbb vonzerejét

évente nagyjából 8 millió turista látogatja. 

A 2010-es évekig nem voltak hivatalos korlátozások a Tádzs Mahal körüli légtérben, később azonban, a Times of India szerint a régészek és a mauzóleum biztonsági szolgálatának sorozatos panaszai miatt 2019-ben repüléstilalmi zónává nyilvánították. Ennek ellenére a hatóságok azóta is viszonylag rendszeresen kapnak rajta berepülő drónokat – sőt, 2022-ben, egy Twitter felvétel tanúsága szerint kereskedelmi repülőgép is megsérthette a Tádzs Mahal légterét.

Elnöki (és biztonsági) ügyek 

Miután Washington D.C.-ben található az Egyesült Államok összes fontos, kormányzati létesítménye – köztük a Fehér Ház, a Kongresszus mindkét háza, valamint számos más kormányzati szerv – így nem meglepő, hogy ez a világ egyik legszigorúbban szabályozott és korlátozott légtere. Ahogy az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal (Federal Aviation Administration – FAA) tájékoztatásában is olvasható, egy 25 és egy 50 kilométeres sugarú kört jelöltek ki, melyek középpontja a Ronald Reaganről elnevezett repülőtér. A kisebb körben

még a pilóta nélküli járművek, így a drónok használata sem engedélyezett,

a reptérre érkező kereskedelmi gépek átrepülhetnek rajta, más azonban csak kivételes esetben. A Fehér Ház felett pedig csak az elnök vagy hivatalos, elnöki ügyekben eljáró személyek repülhetnek át.

Szeptember 11-e óta tilos 

A kaliforniai Anaheim közelében található Disneyland 1955-ben, a floridai Orlandóban található Disney World pedig néhány évvel később, 1971-ben nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. A parkokat, amiket évente milliók látogatnak a világ minden tájáról, a 2001. szeptember 11-i New York-i terrortámadások óta repüléstilalmi övezetnek nyilvánították. Mindkettő „nemzetvédelmi légtérnek” minősül, ahová mind a pilótával, mind a pilóta nélküli légi járművekkel, beleértve a drónokat is, tilos berepülni.

Disney World, repüléstilalmi zóna, terrortámadás

Hamupipőke kastélyát se láthatjuk felülről (Forrás: Getty Images)

Bár nem tilos, mégis messze kerülik

Az Atlanti-óceán déli részén található Bermuda-háromszögben történt bizarr és megmagyarázhatatlan eltűnések okán a Bermuda-háromszög közel egy évszázada a Föld egyik legrejtélyesebb helyévé vált. 1945-ben például egy bizonyos, „19-es járat” 27 tengerészgyalogossal a fedélzetén, zavarba ejtő körülmények között eltűnt. A repülőgép Floridából indult egy kiképzési gyakorlatra, a háromszögön keresztül, vissza azonban már soha nem tértek.

Azóta számos legenda kering a térség természetfeletti és rejtélyes mivoltáról, amelyek között számos más eltűnés is szerepel, sőt, még néhány hollywoodi film is készült róluk. Bár hivatalosan nem repülési tilalmi zóna, a legtöbben mégis, ha csak lehet, teljesen elkerülik. Racionálisabb magyarázatok szerint az eltűnések hátterében a térségben uralkodó, szélsőséges időjárás és hasonló, kevésbé misztikus jelenség húzódhat.

Kiemelt kép: Getty Images