Egy szerelmes férj felépítette a Tádzs Mahal mását feleségének

Az indiai férfi követni szerette volna Sáh Dzsahán mogul sah példáját, aki szerelme jeléül építette a mauzóleumot szülés közben elhunyt feleségének.

Az indiai Burhanpur városában élő férfi nem akarta elaprózni az ajándékozást, hanem egyenesen az agrai Tádzs Mahal méretarányos mását építette fel feleségének, amit családi fészeknek szánt.

Az 52 éves Anand Prakash Chouksey – a Daily Mail szerint – mindig is csodálkozott azon, hogy a mauzóleum miért nem az ő lakóhelyükön épült fel, hiszen az ikonikus építmény eredeti építettetőjének, Shah Jahannak felesége éppen itt hunyt el szülés közben.

Talán ez adta az ötletet neki ahhoz, hogy a 17. századi uralkodóhoz hasonló módon fejezze ki a tanárként dolgozó felesége, a 48 éves Manju Shah iránt érzett szerelmét, és építette fel a tízezer négyzetméteres márványházat. Olyannyira komolyan vette a feladatot, hogy ugyanonnan – Makranából – származó márványt használtak a másolat elkészítése során, mint az eredeti épületnél, a belsejének faragásaihoz bengáli és indore-i művészek segítségét kérte, a bútorokat pedig mumbai kézművesek készítették. 

„Ez a ház a feleségem iránti szeretetem szimbóluma” – mondta Chouksey látványos otthonáról.

A ház, amely az eredeti épület méretének körülbelül egyharmada, kupolája nagyjából kilenc méter magas, négy hálószobából, egy hallból, egy könyvtárból és egy meditációs szobából áll. Az építése három évig tartott. A külső- és belső világítását is úgy alakították ki, hogy pont úgy ragyog éjjel is, mint a valódi Tádzs Mahal.

Az egyébként szintén tanár Chouksey nem volt hajlandó elárulni a ház költségeit, de azt elárulta, hogy reményei szerint az épület – a híres mintához hasonlóan – bekerül a település történetébe. „Egy olyan kisvárosban, ahol minden évben épülnek új házak, én olyan házat akartam emelni, amely örökre a város jelképe marad.” 

A szerelem hírnöke, az igazi Tádzs Mahal

Az eredeti Tádzs Mahalt, a világ új hét csodájának egyikét az 1628 és 1658 között uralkodó Sáh Dzsahán mogul sah építtette felesége, Mumtáz Mahal emlékére építtette, aki szülés közben halt meg, az épületet ezért a szerelem szimbólumának tekintik. Az elefántcsontfehér márványépület a Jámuna folyó jobb partján áll az Uttar Pradesh állambeli Agra körzetben, és mintegy 17 hektáron terül el. Úgy tartják, hogy a főépítésze Usztád Ahmad Lahori volt, de a kőműveseket, kőfaragókat és kézműveseket az egész birodalomból, Közép-Ázsiából és Iránból hozták. Nem kevesebb, mint 20 ezer munkás dolgozott a hatalmas épületen. Az építészeti csoda munkálatai 1632-ben kezdődtek és 1648-ban fejeződtek be. A legenda úgy tartotta, hogy az építkezés végeztével az uralkodó levágatta a munkások kezét, hogy azok soha többé ne építhessenek hasonló csodát, de ezt történelmi feljegyzések nem igazolják.

Veszélyben az emlékmű?

Az elmúlt évtizedekben egyre nagyobb aggodalomra ad okot, hogy a szennyezés és az égő szemét elszínezi a Tadzs Mahalt és megbarnítja elefántcsontszínű külsejét, amit tovább súlyosbít, hogy a kormány nem tudta helyreállítani a márványt.

A Jámuna folyó szeméttel teli medre, háttérben a Taj Mahallal. (Kép: Getty Images)

2018-ban egy lakossági petíció követelte, hogy az emlékművet vagy restaurálják, vagy bontsák le. 1996 óta tilos a szén felhasználása a Tádzs Mahal körüli 10 400 négyzetkilométeres területen, az úgynevezett Tádzs Trapézium Zónában (TTZ) található létesítményekben, mely trapéz alakjáról kapta nevét.

De nemcsak a környezetszennyezés, hanem a népszerűség is árt az épületnek: a nagyszámú turista, illetve a hatalmas gépjárműforgalom veszélyeztetik a síremlék állagát. A kipufogógázok besárgítják a fehér márványborítást, ezért a helyi hatóságok a hét egy napján nem nyitják meg a látogatók előtt a síremléket, hanem speciális tisztítószerrel eltávolítják a burkolatról és a kövezetről a rárakódásokat. 2008-ban kilenc rámpával akadálymentesítették a komplexumot.

A hírességek sem hagyják ki

Az épület kihagyhatatlan látványosság az idelátogatók számára: évente mintegy 2,5 millióan keresik fel, köztük sztárok is. Az elmúlt időszakban rengetegen ismert ember tekintette meg személyesen is az emlékhelyet, többek közt Mark Zuckerberg, Tom Cruise, Oprah Winfrey, Julia Roberts és Leonardo DiCaprio.

Korábban pedig Vlagyimir Putyin, Jacqueline Kennedy, Sharon Stone és George Harrison is megfordult a híres épületben. Donald Trumpot 2020-ban feleségével, Melaniával együtt fotózták le a templom előtt, egy hónappal Jeff Bezos és barátnője, Lauren Sanchez után.

Diana egyedül pózol a Tádzs Mahalnál indiai látogatása során, ahol 12 évvel korábban férje, Károly herceg is. (Kép: Anwar Hussein/Getty Images

Diana, walesi hercegné 1992-ben látogatott el a Tádzs Mahalhoz egy Károly herceggel közös indiai királyi körútja során, és híres fotó készült róla, amint egyedül áll a lenyűgöző építmény előtt, miközben férje üzleti és jótékonysági tervekkel foglalkozott.

Diana fia, Vilmos herceg 24 évvel később, 2016-ban elvitte feleségét, Kate Middletont, Cambridge hercegnőjét a helyszínre. II. Erzsébet királynő 1961-ben Fülöp herceggel is meglátogatta a monumentális világcsodát, a pár indiai szubkontinensen tett körútja során.

Forrás: indiatoday.in, Daily Mail Kiemelt kép: Getty Images