utazas-irok-otthonai

Aludj kedvenc íród otthonában! – Úti célok a nyárra könyvmolyoknak

Ne felejtsd otthon a könyveidet sem!

A nyár tagadhatatlanul kedvez a bakancslistás úti céloknak. Akárhol is töltsük szabadságunkat, már kora reggeltől hívogat a napsütötte táj, a szellős vízpart, az árnyas utcácskák és a történelmi épületek, pláne, ha utóbbiakban évtizedekkel vagy akár évszázadokkal korábban kedvenc íróink is megpihentek.

A falak között járva elképzeljük, ahogy hétköznapi teendőiket végezték, a szófán ülve elfogyasztottak egy csésze teát, órákon át olvastak a nyitott ablakban, sétáltak a kertben vagy a parti homokban, hosszasan dolgoztak egy-egy világhírűvé vált művön a kopott íróasztalnál. Ráadásul ezeket mi is bármikor utánuk csinálhatjuk, ugyanis mára megannyi világhírű szerző otthonába bebocsátást nyerhetünk. Sőt,

az igazán elszánt könyvmolyok komplett irodalmi túrákat szervezhetnek kedvenc íróik otthonába.

John Keats rezidenciája a római Spanyol lépcső közelében, Ernest Hemingway trópusi villája Key Westben, Lucy Maud Montgomery szülőháza a Prince Edward-szigeten – a könyvek szerelmesei valóságos bibliofil zarándoklatot tehetnek szerte a világban, ha útba ejtik a szerzők otthonaiból létrehozott múzeumokat.

De a röpke látogatásnál még többet kínálnak azok a szerzői lakhelyek, ahol mi magunk is álomra hajthatjuk a fejünket. A most következő, egykori irodalmi otthonokból létesült hotelekben és panziókban akár több éjszakát is eltölthetünk, ezzel pedig még közelebb kerülhetünk kedvenc szerzőink inspiráló örökségéhez. 

Az Austen családi ház, London

utazas-irok-otthonai

Fotó: Henry’s Townhouse/Booking.com

A Jane Austen Fesztiváltól kezdve a különféle múzeumokon át az adaptációk filmes helyszínéig gyakorlatilag bármilyen tematikus utazást megszervezhetünk, ha visszarepülnénk a Büszkeség és balítélet korába. Az idilli vidéki házak, a zöldellő birtokok és a művészeti kincseket rejtő úri lakok szinte önálló szereplőként jelennek meg Jane Austen regényeiben. Ki tudná elfelejteni Elizabeth Bennet ámulatát, amikor megpillantja Mr. Darcy birtokát, az impozáns Pemberley-t vagy a baljós gótikus kastélyt, a Northanger-i klastromot, melynek az író egy egész könyvet szentelt?

Ám miközben kultikussá vált művein dolgozott, lelkész édesapja halála után maga Jane Austen is sokszor költözött. Életének hátralévő részében több szerény lakásban is élt – az egyik, Bath-ban található hely ma szintén bérelhető – vagy pedig rendszeresen családtagjainál, barátainál tartózkodott.

Ideiglenes otthonai közül az egyik legjelentősebb, szeretett bátyja, Henry londoni városi háza, ahol az írónő többször is megszállt és feltehetően gyakran dolgozott.

Henry Austen egykori háza ma elegáns butikhotel és a Henry’s Townhouse nevet viseli, de a szálloda szobái is az egykor itt élő Austen családtagokról kapták a nevüket. A hotelben találunk korabeli régiségeket, eredeti Austen-kiadványokból összeállított gyűjteményt és Jane bátyjához írt leveleibe is beleolvashatunk. 

F. Scott Fitzgerald nyári lakhelye, Antibes

utazas-irok-otthonai

Fotó: Mjlselect/HotelsCombined

A nagy Gatsby világhírű szerzője, ahogy az 1920–30-as évek dzsesszkorszakát idéző leírásaiban, úgy a magánéletében is szerette a fényűzést. F. Scott Fitzgerald nem csupán aludt a franciaországi Hotel Belles Rives-ben, melyet akkoriban még magánházként üzemeltettek Villa Saint Louis néven, hanem egész nyarakra kibérelte lakhelyéül feleségének, Zeldának és kislányuknak, Scottie-nak.

A visszaemlékezések szerint a család annyira megszerette ezt a romantikus mediterrán otthont, hogy még két további nyáron is visszatértek ide, ahol nem mellesleg olyan illusztris személyekkel múlatták az időt, mint Picasso és Gerald Murphy festőművészek.

Fitzgerald állítólag itt írta Az éj szelíd trónján című önéletrajzi ihletésű regényét,

mely egy amerikai elmegyógyász és betege ellentmondásos szerelmét örökíti meg. Érdekesség, hogy a mű 1934 januárjában jelent meg, miután az író felesége, Zelda 1932-ben kórházba került skizofréniával.

Fitzgeraldék 1929-es távozása után a villa Hotel Belles Rives néven újult meg, enteriőrje a mai napig magán viseli a dzsesszkorszak art deco stílusjegyeit, pont úgy, ahogy az amerikai szerző beleszeretett. A hotelben helyet kapott egy privát beach club, egy Michelin-csillagos étterem és természetesen a Fitzgerald bárban üldögélve is kikérhetjük a szerző kedvenc frissítőjét. Az üdülőhely ezenfelül minden évben kiosztja az úgynevezett Prix Fitzgerald díjat, melyet olyan íróknak ítélnek oda, akik műveikkel életben tartják Fitzgerald szellemiségét. 

Tennessee Williams szállodai lakosztálya, New York

utazas-irok-otthonai

Fotó: Hotel Elysee by Library Hotel Collection

Talán első olvasatra nem ugrik be, honnan is ismerős Tennessee Williams neve, de ha csak annyit mondunk, hogy A vágy villamosa vagy Macska a forró bádogtetőn, akkor már biztosan felsejlik a múlt században alkotó drámaíró munkássága.

Tennessee Williams karrierje folyamán kétszer kapott Pulitzer-díjat, harminc színdarabot, két verseskötetet, valamint számos esszét és novellát írt,

valamennyi témáját nehéz családi körülményei, az emberi lélek komplexitása és korai halálát okozó depressziója adták. A különc művész egész életét a társadalom perifériájára szorult emberek problémáinak szentelte, legalábbis alkotásaiban, melyek élete utolsó fejezetében a divatos manhattani Midtown Hotel Elysée-ben íródtak.

Tennessee Williams azonban nem csupán időközönként bérelte ki az Elysée egyik pompás lakosztályát, gyakorlatilag itt élt 1983-ban bekövetkezett haláláig. A művész állítólag szinte sosem pihent, ráadásul a körülötte élőknek sem engedte meg ezt a luxust. A rezidenciáján töltött évek során az itt lakók és dolgozók éjjel-nappal hallhatták az írógép szüntelen kopogását.

Ma a szálloda vendégei is foglalhatnak szállást a Tennessee Williams Suite névre keresztelt pazar lakosztályban, ahol a drámaíró életéből és pályafutásából származó fényképek és kézzel írt feljegyzések is helyet kaptak. 

Agatha Christie nyaralója, Devon

utazas-irok-otthonai

Fotó: Wikipedia/National Trust

Agatha Christie egzotikus utazásokkal teli életrajzával és könyveivel is megszámlálhatatlan helyszínre csábít bennünket, bár megfontolandó, utóbbiak közül melyiket vesszük fel irodalmi bakancslistánkra, hiszen a legtöbb egyben gyilkossági helyszín is. Persze mindez csupán a képzelet szüleménye, bátran vágjunk bele egy tematikus Christie-körútba, ha pedig autentikus úti célt is érintenénk közben, semmi esetre se hagyjuk ki az írónő angliai otthonát, a Devonban található nyaralót!

Christie karácsonykor és nyáron is gyakran megszállt a 18. századi Greenway-ben, melyet ma a National Trust felügyeleti szerve üzemeltet. A nyilvános túrák alkalmával mi is összeilleszthetjük Christie izgalmas életének kirakódarabkáit, de ha még közelebb kerülnénk Miss Marple és Hercule Poirot zseniális megalkotójához, akkor töltsünk el egy éjszakát a devoni családi kúriában!

A kastélyon belül egy modern bútorokkal felszerelt, kétszintes, négy hálószobás, kertre néző magánlakást foglalhatunk le,

míg a korhű berendezésű helyiségekben úgy érezhetjük, mintha csak egy Christie-regény díszletei közé csöppentünk volna. Agatha az 1950-es években rendezte be családja számára a házat, mely tele van az írónő személyes gyűjteményének darabjaival, köztük értékes régészeti leletekkel és egyéb műtárgyakkal. Ha már ott vagyunk, ne hagyjuk ki a Greenway csónakházat sem, mely az írónő 1956-os regényének, a Gloriett a hullának gyilkossági helyszínét ihlette. 

Ian Fleming tengerparti villája, Oracabessa Bay

utazas-irok-otthonai

Fotó: Wikipedia/theflemingvilla.com

A GoldenEye nevű jamaicai butikhotelben minden bizonnyal rázva, és nem keverve kapjuk meg ikonikus italunkat, pont úgy, ahogy a 007-es megteremtője, Ian Fleming is kérte itteni tartózkodása során. Azonban nem James Bond koktélja az egyetlen, ami ezen a festői helyen a brit titkos ügynökre emlékeztet, hiszen ez a trópusi épület Fleming egykori magánháza volt, ma pedig már luxusszállodaként üzemel.

Az 1940-es években, mielőtt Fleming íróvá vált volna, a Karib-szigeten járt egy haditengerészeti kiküldetésen, itt szeretett bele a jamaicai Oracabessa-öbölbe, ahová, megfogadta, egy napon még visszatér. Az író később be is tartotta ígéretét, több hektárnyi területet vásárolt fel a partszakaszon, a felhúzott villát pedig katonai küldetése után GoldenEye névre keresztelte. Ian Fleming ezen a helyen írta meg mind a 14 James Bond-könyvet, így a villa gyakorlatilag egybeforrt a 007-es karakterével, melyre az itt dolgozók a mai napig nagy hangsúlyt fektetnek. 

Az ingatlan őrzi is a James Bond-féle exkluzivitást, csillogást és csábító kifinomultságot, mely nem csupán a brit kém, de Fleming személyiségét is meghatározta. Az elszigetelt GoldenEye resortban a csendes luxust tapasztalhatjuk meg: privát vendégház és strand, saját komornyik, szakács és úszómedence áll a rendelkezésünkre. Vagy, ha épp úgy tetszik, még Fleming itt maradt, eredeti íróasztalánál is helyet foglalhatunk. 

A filmeket is szereted? Ezeket az ikonikus mozis helyszíneket a valóságban is bejárhatod egy-egy utazás alkalmával!

Kiemelt kép: Hulton Archive/Getty Images; noklapja.hu

Elindult a Nők Lapja Olvasósarok nevű kortárs könyvklubunk!