Jane Austen neve hallatán a legtöbbünknek azonnal az eszébe jut két világhírű regény: az Értelem és érzelem és a Büszkeség és balítélet. Az angol írónő egyedi stílusával, realista és ironikus hangvételével, valamint kiemelkedően intelligens és erkölcsileg erős nők megformálásával írta be magát az irodalomtörténetbe. Halálának évfordulóján emlékezünk rá.

  1. Jane Austen 1775-ben született Steventon faluban, Hampshire megyében. Apja plébános volt, anyja pedig nemesi származású nő. Családjuk meglehetősen szeretetteljes közeg volt, ami ösztönzően hatott Jane írói életére is. Kiterjedt rokoni és baráti kapcsolatai is hozzájárultak ahhoz, hogy legyen miből merítenie regényeihez.
  2. Nyolcan voltak testvérek, ő volt a hetedik, és annak ellenére, hogy mindegyik testvére foglalkozott az irodalommal, csak Jane tört sikeres írói babérokra. Műveit sokáig csiszolgatta, szerette felolvasni őket és ezzel szórakoztatni családtagjait.
  3. Az ifjú Jane pont olyan volt, mint regényei hősnői: okos, intelligens, éles eszű, művelt és önálló. Családja – lévén nagycsalád – nem rendelkezett különösen nagy vagyonnal, a szülők ennek ellenére nagy gondot fordítottak a gyerekek nevelésére és tanítására.
  4. Jane és szeretett nővére Cassandra egy időre nagynénjükhöz költözött Oxfordba, hogy ott tanulhassanak meg mindent, amire egy jól nevelt kisasszonynak szüksége van. Tanulmányaikat később a readingi Abbey kollégiumban folytatták, abban az iskolában, amit az Emma című könyvből is jól ismerhetünk.
  5. Idős apja egészségének megőrzése érdekében a család egy gyógyfürdőiről híres városba költözött, ahol Jane egy sokkal pezsgőbb életet tapasztalt meg. Itt tartózkodásuk alatt többször is meglátogatta a tengerpartot, ami nem csak egy új élményforrást, de ihletet is jelentett könyvei megírásához.
  6. Jane összesen hat regényt írt, de ezek a mai napig meghatározzák az irodalmat és valljuk be, minket is. Számos filmes feldolgozás is született a történetekből, a legismertebb talán az 1995-ös Colin Firth és Jennifer Ehle főszereplésével készült filmsorozat és a szintén ugyanebben az évben megjelent Értelem és Érzelem Emma Thompson, Kate Winslet és Hugh Grant alakításával.
  7. Jane sosem ment férjhez, bár fiatal korában eljegyezték egymást egy férfival, ezt hamar fel is bontotta. Ennek ellenére valószínűleg tudta mi a szerelem, a vágyódás, a fájdalom és a csalódás, hiszen olyan tökéletességgel tálalta a felsorolt érzelmeket regényeiben. Nővére az írónő halála után is megőrizte titkait, így magánéletének részletei soha nem kerültek nyilvánosságra.
  8. Édesapja halála után a család anyagi gondokkal küzdött, egészen addig, amíg egy nap Jane Értelem és érzelem című könyvét kiadták. Az azóta világhírűvé vált kötet és Austen többi regényének megjelenése szépen lassan meghozta neki a sikert, annak ellenére, hogy egyik sem viselte az író saját nevét. Jane első könyvére csak ennyit írt: „egy hölgy tollából”. Idővel persze kiderült, hogy ő áll a sikerregények mögött, híres és elismert lett, az emberek pedig imádták a stílusát és humoros hangvételét.
  9. Csupán 40 éves volt, amikor meggyengült, és rosszullétek kezdték gyötörni. Súlyos betegsége – az akkor még ismeretlen és gyógyíthatatlan Addison-kór – miatt bőre elszíneződött, ezért elvonult és magányosan élt. Nővérével folytatott levelezéseiből tudhatunk meg csupán többet az írónő életének ezen szakaszáról.
  10. A gyógyulás érdekében Winchesterbe utazott, de betegsége olyan előrehaladott volt, hogy már nem tudtak rajta segíteni. A winchesteri székesegyházban temették el. Mindenét imádott nővérére hagyta.

 

Szöveg: L. J.

Nyitókép: Pinterest