Agatha Christie

10 kevésbé ismert tény, amit nem tudtál Agatha Christie-ről

Születésének évfordulója alkalmából Agatha Christie legfrissebb életrajzi kötetéből hoztunk kevésbé ismert érdekességeket.

Nem csupán a születésnap (1890. szeptember 15-én jött világra), de a legújabb Poirot-film premierje is apropót szolgáltat a krimi királynőjének alaposabb megismerésére, főleg amiatt – és ez a zseniális BBC-műsorvezető, Lucy Worsley kötetéből is kiderül – maga az írónő előszeretettel fedte el magánéletében a valóságot.

Olyan szóbeszédek kaptak szárnyra róla, minthogy szenvedélyes lakberendező volt, fogadásból írta meg első könyvét, mert nővére nem hitte el, hogy képes lehet rá, ráadásul a kötetet először hat kiadó visszautasította. Arról is tudunk, hogy Mary Westmacott álnéven írt romantikus regényeket, és egy krimisorozatra elegendő rejtélyt szolgáltatott 11 napos kísérteties eltűnésével. Bár Kenneth Branagh Szeánsz Velencében filmjének szereplőihez hasonlóan mi nem idézhetjük meg Agatha Christie szellemét, Egy sejtelmes nő című friss biográfiájából számtalan izgalmas rejtélyt kiolvashatunk.

1. Otthona, a titokzatos Ashfield ihlette történetei helyszíneit

Az ódon, vidéki arisztokrata kúriák visszatérő gyilkossági helyszínek Agatha történeteiben, ami ismerve a tényt, hogy ő is pont egy ilyen házban lakott, már nem annyira meglepő. A viktoriánus villa, melyre csak Ashfield néven hivatkozott, a devoni Torquayban, egy fákkal körülvett zöld területen magasodott, ahol Agatha idilli gyermekkort tölthetett Clara és Frederick Miller gyermekeként. 

2. A Níluson volt elsőbálozó

Miután Agatha végig járta az úrihölgyek francia iskoláit, édesanyja 1908-ban úgy döntött, ideje lányát férjhez adni. Mivel a család egy rosszindulatú vagyonkezelő miatt nehéz anyagi helyzetbe került, a megözvegyült Clara inkább egyiptomi utazásuk során – itt jelentősen kisebbek voltak a kiadások –, vezette be lányát a társaságba. A debütálás Agatha híresen rossz tánctudása ellenére is sikeres volt, levelezőládáját hamarosan elárasztották a házassági ajánlatok. Végül szívét a királyi repülőhadtest céltudatos egyenruhása,  Archibald Christie rabolta el. 

Agatha Christie

Fotó: Hulton Archive/Getty Images

3. Emberpróbáló munkát végzett a Vöröskeresztnél

Bár köztudott, hogy Agatha patikusként tett szert legendás méregszakértelmére, arról már kevesebben tudnak, hogy azt megelőzően

háborús sebesülteket ápolt – ez az élmény mélyen megviselte, miközben két éven át vőlegényét sem láthatta, akit 1914 augusztusában mozgósítottak a hadseregbe.

Később gyógyszerészeti képzést kapott, és áthelyezték a patikába, ahol 41 detektívregényhez elegendő tudást szedett fel magára. Még első regényének, A titokzatos stylesi esetnek is egy patikárius hölgyet tett meg egyik központi szereplőjeként. 

4. Kilenc hónapot volt távol, megtanult szörfözni

Gyermeke, Rosalind alig néhány napos volt, amikor Archibald Christie munkahelyének hála lehetőségük nyílt egy világkörüli útra – 1922-ben Agatha és Archie kilenc hónapot töltött azzal, hogy hajón bejárja a Föld mesébe illő vidékeit. A hosszú utazás részeként egy hónapig Honoluluban tartózkodtak, Agatha itt tanult meg szörfözni, melyet az egyik legtökéletesebb mozgásformaként emlegetett.

5. Agatha Christie már édesanya volt, amikor megjelent első könyve

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a híres emberek élete egészen másként alakul, mint ahogy azt mi a hétköznapokban megéljük, pedig a valóságban Agatha Christie már feleség és édesanya volt, amikor törekvései révbe értek, és ajánlatot kapott első könyve megjelentetésére. 1919-ben Christie eladta a A titokzatos stylesi eset kéziratát a John Lane kiadónak, mely azonnal nem várt kritikai és kereskedelmi sikert aratott.

Agatha Christie

Fotó: Agatha Christie és lánya, Rosalind Hicks (Bridgeman/Getty Images)

6. Csapdába csalta a saját kiadója

Az már más kérdés, a történet hogyan folytatódott, ugyanis kiadója felismerve tapasztalatlanságát, csapdába csalta a szerzőt, és csekély jogdíjakért cserébe még öt könyvből álló üzletre kötelezte az apróbetűs részben foglaltakra hivatkozva. Az 1920-as évekre már valóságos irodalmi közszereplővé avanzsált Agatha – miután letudta kötelességét – 1924-ben új szerződést írt alá a William Collins, Sons & Co. kiadóval, és 1926-ban már náluk adta ki legzseniálisabbnak tartott művét, Az Ackroyd-gyilkosságot

7. Egyszerre három tragédiát is túl kellett élnie

II. Erzsébet királynő számára 1992, Agatha Christie életében pedig kétségtelenül az 1926-os esztendő volt az „annus horribilis”. Áprilisban elveszítette szeretett édesanyját, Archie pedig nem nyújtott támaszt bánatában, még a temetésen sem volt hajlandó részt venni. Ahogy mentális egészsége megromlott, az írásban is folyamatos akadályokkal kellett szembesülnie, melyeken nem segített férje egyre nyilvánvalóbb hűtlensége sem. 

8. Egy hotelben találtak rá, miután idegösszeomlása lett

A hírhedt 11 napos rejtélyről hamarosan sorozat készül, de a maga idejében is hasonló szenzációnak számított a krimiírónő különös eltűnése, olyannyira, hogy Arthur Conan Doyle még spirituális szakértőt is felbérelt a keresésre. 1926 decemberében, miután felfedezte, hogy férje a hétvégét szeretőjével, Nancyvel és néhány közös barátjukkal tölti, titokzatos körülmények között elhagyta otthonukat. Tíz nappal később a Harrogate-i Swan Hotelben találtak rá, de ez nem vetett véget a találgatásoknak: vajon csak férjét akarta megleckéztetni vagy egyszerű reklámfogásnak szánta bűnügyi köteteihez? Az igazság ennél azonban sokkal prózaibb, életrajzírója szerint idegösszeomlást kapott és emlékezetkiesésben szenvedett, mely miatt még sokáig pszichiáter segítségére szorult. 

9. Egy ősi sumér városban lobbant szerelemre

1928 októberében Agatha és Archie útjai végleg elváltak, alig egy héttel később Archie már feleségül is vette a majdnem tíz évvel fiatalabb Nancy Neele-t. Agatha az ősi sumér városban, Urban vigasztalta magát a helyi történelmi kultúra kincseivel, amikor megismerkedett az ambiciózus régésszel, Max Mallowannel. Két évre rá szeptember 11-én kimondták egymásnak a boldogító igent, ám anyakönyvi kivonatuk szerint Max ekkor 31, Agatha 37 éves volt, valójában a férfi csupán 26, az írónő pedig 39 éves volt ekkor. 

Agatha Christie

Max Mallowan és Agatha Christie (Fotó: Bettmann/Getty Images)

10. Az adók miatt időskoráig dolgoznia kellett

Pályafutása során Agatha Christie-nek mindig is nehezére esett a pénzügyek kezelése, így az 1940-es évekre mind az Egyesült Királyságban, mint az Egyesült Államokban meggyűlt a baja az adóhatóságokkal. Anyagi gondjai arra késztették, hogy folyamatosan írjon, végül 1968-ban szánta rá magát, hogy eladja az Agatha Christie Limited részvényeinek 51%-át a Booker Booksnak. A kapott összegből visszafizethette adósságait, így békében térhetett örök nyugovóra 1976. január 12-én. Halála idején két színdarabja, az Egérfogó és a Gyilkosság a paplakban is a West Enden futott, ahol néhány pillanatra kihunytak a színpad fényei, a közönség pedig némán tisztelgett a rendkívüli hatású krimiíró előtt. 

Kiemelt kép: Hulton Archive/Getty Images/nőklapja.hu