Agatha Christie eltűnését dolgozza fel a Star Wars sztárjának főszereplésével készülő új minisorozat

Ki gondolná, hogy épp a rejtélyek nagyasszonya szolgáltatta az adott kor egyik legnagyobb talányát, amikor 1926-ban egy zord téli estén mindent hátrahagyva köddé vált sunningdale-i otthonából.

Az eltűnés 11 napjára összpontosít a Reese Witherspoon könyvklubjába is beválasztott Agatha Christie-affér című bestseller kötet, melyből Daisy Ridley (Star Wars) főszereplésével készít televíziós minisorozatot a Miramax.

A Sherlock Holmes írója is kerestette

A krimi királynőjének életével kapcsolatban számtalan izgalmas információ látott már napvilágot. Állítólag szenvedélyes lakberendező volt, fogadásból írta meg első könyvét, mert nővére nem hitte el, hogy képes lehet rá, ráadásul a kötetet először hat kiadó is visszautasította. Mary Westmacott álnéven romantikus regényekben utazott, ki nem állhatta a tömeget, az alkoholt és a cigarettafüstöt, egy alkalommal pedig 11 napra nyomtalanul eltűnt, mely kísérteties eset bármelyik Christie regénybe beleillene.

Egy hűtlen férj, eltitkolt szerető, elhagyatottan talált autó a mező szélén, titokzatos szállodai bejelentkezés és a sokak által vitatott emlékezetkiesés, mely trükköt egyébként az írónő is szívesen bevetette csavaros detektívtörténeteiben. A rejtély felkavarta a korabeli sajtót – Arthur Conan Doyle még spirituális szakértőt is felbérelt a keresésre – sőt, napjainkig foglalkoztatja a rajongókat és irodalomtörténészeket, hiszen sorra születnek a témában a különféle újságcikkek, könyvek és filmek, melyek Poirot is megszégyenítő alapossággal igyekeznek felgöngyölíteni az ügyet. (A Hová tűnt Agatha Christie? című film kapcsán egy 1982-es őszi Nők Lapjában is foglalkozott a rejtéllyel Osvát Katalin.)

A The Daily Newsban megjelent fényképek Agatha Christie krimiíróról (1890-1976), amelyek bemutatják, hogyan álcázhatta magát az írónő eltűnése után (Fotó: Hulton Archive/Getty Images)

A szerető vezetéknevén jelentkezett be

A megoldatlan rejtélyt még érdekesebbé teszi, hogy maga Agatha Christie is kihagyta annak feltárását önéletrajzából, ami pedig még inkább beindította a fantáziadús találgatásokat. Egyesek szerint a szerző csupán könyveinek eladását szerette volna így megnövelni, még mások úgy vélték, hűtlen férje megleckéztetésére tervelte ki az egészet. A „nagy eltűnés” Nina de Gramont-t, az Észak-Karolinai Egyetem kreatívírás-oktatóját is megihlette, akit nem hagyott nyugodni a kérdés, Christie miért épp férje szeretője vezetéknevén jelentkezett be az ominózus harrogate-i szállodába, ahol végül megtalálták?

Gramont tovább gondolta ezt az érdekes egybeesést, a szerelmi riválisok között kialakuló nem kívánt intimitást, mely bizonyos szempontból akár katalizátora is lehet egy közös kalandnak. Az Agatha Christire jellemző fondorlattal megírt regényben Miss Nan O’Dea, Archie Christie szeretője és a közismert krimiíró megoldásra váró gyilkosságok, szerelmek és titkok révén vetélytársakból végül valószínűtlen szövetségesekké válnak.  Az ötletgazdag mű meg sem állt Reese Witherspoon népszerű könyvklubjáig, ahonnan az utóbbi időben futószalagon kerültek ki a jobbnál-jobb, rendkívüli női történeteket feldolgozó alkotások.

A Rey Skywalkert alakító színésznővel nyomozhatunk

 Daisy Ridley (Fotó: Karwai Tang/WireImag/Getty Images)

A kötetből készülő limitált sorozat forgatókönyvét a kosztümös drámákban már otthonosan mozgó Juliette Towhidi (A halál jár Pemberley-ben, Ahol a szivárvány véget ér) adaptálja, a szerető Miss Nan O’Dea bőrébe pedig a Star Wars filmekből ismert Daisy Ridley bújik majd, aki egy másik krimifeldolgozásban, a Gyilkosság az Orient expresszen című filmben is bizonyított már. A várhatóan 2023-ban látható Agatha Christie-affér című sorozatot a Miramax TV készíti, akik jelenleg Az angol beteg új adaptációján is dolgoznak a BBC számára.

Marc Helwig, a Miramax TV Worldwide Television vezetője így nyilatkozott a készülő projektről: „Nina de Gramont egy elképesztően okos, sokrétű és magával ragadó regényt írt, amely lenyűgöző bepillantást enged a történelembe, Agatha Christie elképesztő és különös eltűnésébe. Nagyon örülünk, hogy Juliette Towhidivel és a The Gotham Group-nál dolgozó partnereinkkel képernyőre vihetjük ezt a valóban lebilincselő gyilkossági rejtélyt.” 

Kiemelt kép: Getty Images/nőklapja.hu