netflix film

Viszlát, valóság! – A legjobb sci-fik a Netflixen

Izgalmas, látványos, elgondolkodtató történetek, amelyek garantáltan a képernyő elé szegeznek.

Szerencsére idén tavasszal a mozikban is nagyon jó a felhozatal, írtunk is már arról, milyen filmeket várunk a legjobban a szezonban.

Ha viszont otthon szeretnél elmerülni valami jó történetben a kényelmes kanapédon elterülve, a kedvenc nassolni valóiddal körbevéve, akkor választhatsz többféle filmajánlónkból is:

  • Listába szedtük már a legizgalmasabb Netflixen látható krimiket.
  • 5 lenyűgöző és tanulságos filmet, amit az élet inspirált.
  • Olyan sorozatokat, amelyek sokkal jobban sikerültek, mint az eredeti könyvek.

És ha most valami nem evilágira vágynál, hanem kicsit megtornáztatnád a képzelőerődet, és a jövőben, a világűrben vagy egy eddig fel nem fedezett világban kalandoznál, akkor válogass a következő zseniális sci-fi filmekből a Netflix kínálatából!

A platform (El hoyo/The Platform), 18+

Műfajilag minden benne van ebben a spanyol társadalomkritikus filmben, ami a horrorra, a sci-fire és a thrillerre is igaz. Mindenből azt a hatásvadász elemet dobja be, ami miatt leülünk ilyen filmeket nézni. Ijesztő, kicsit visszataszító (kimondhatjuk, hogy undorító), drámai, de elgondolkodtat a világról és más világ, társadalom alternatíváiról.

Az IMDb-n csak 10/7 pontot kapott, de ez ne tévesszen meg, valószínűleg azok adtak kevesebb pontot, akik színtiszta sci-fire vagy horrorra számítottak.

Egy félelmetes, jövőbeli vertikális börtönrendszerben találjuk a rabokat, akiket egy-egy szintre osztottak be, és arra kényszerítik őket, hogy egy emeletek között mozgó platformról adagolják az élelmet.

A Galder Gaztelu-Urrutia által rendezett A platform egy csavaros társadalomkritika, amiben minden kép, tett és következmény metaforikus: az emberiség legsötétebb oldalát próbálja megmutatni.

Mohók vagyunk és pazarolunk? Mik a fogyasztói társadalom hibái? Mi számít bűnnek? Érdekes kérdések, amelyekre döbbenetes válaszokat kapunk.

Én vagyok anya (I Am Mother), 13+

Az emberiség kihalása után egy gyereket embrió korától egy robot (droid) nevel fel. A gépet arra tervezték, hogy gondoskodjon arról, hogy a Földet újra benépesítse. A kamaszlány és a robot anyuka egyedülálló kapcsolata veszélybe kerül, amikor egy furcsa idegen érkezik és dermesztő információkkal áll elő.

A történet több szempontból nagyon érdekes. Felvetődik a kérdés (a filmben is felteszi a kislány), hogy miért csak egy embriót nevelt fel a robot? Mi a kislány feladata? Milyen felnőtt lesz az ember, ha egy droid neveli fel? A kamasz egyszerre tudós, kísérleti alany és az egyetlen élő, emberi lény, akin múlik az emberiség túlélése.

A Hilary Swank főszereplésével készült film (az anyának Rose Byrne  színésznő kölcsönzi a hangját) kicsit lassú, de pont ettől kellemes, és éppúgy leköti a nézőt, mint a pörgősebb sci-fik. Ne várj „robotok az emberek ellen” akciójeleneteket vagy földönkívüli ízeltlábúak hangos invázióját, érd be a különös hangulattal, fontos gondolatokkal és szuper rendezői megoldásokkal!

Oxigén (Oxygène) 13+

Klausztrofóbiások semmiképpen ne kezdjenek bele ebbe a francia sci-fibe! A film úgy kezdődik, hogy egy nő felébred egy kriokamrában (de nevezzük inkább egy digitális koporsónak vagy kapszulának), és fogalma sincs, hogyan került oda. Csak egy géphez tud beszélni, a kapszulában csak a mesterséges intelligencia válaszol neki.

A problémát és a bizsergető izgalmat az a körülmény is fokozza, hogy a kapszulában fogy az oxigénszint, a nő pedig természetesen pánikba esik, valahogy ki kell jutnia onnan.

Fokozatosan felmerülnek kérdések a főszereplő fejében. Vajon eltemették? Beteg? Kómába esett és felébredt? Más lehetőség híján elkezd nyomozni a kriokabinban, de mennyi ideje van kideríteni az igazságot, ameddig elfogy az oxigén?

Madarak a dobozban (Bird Box), 16+

Sandra Bullock ilyen ijesztő filmben még sosem szerepelt, de valahogy mégis könnyen elhisszük, hogy ő legalább olyan rémült mint, mi, akik végigkísérjük ebben a 2018-as horrorisztikus sztoriban. A film valószínűleg horrorkedvelőknek gyenge, de sci-fiként tökéletesen megállja a helyét.

A történet szerint valami megállíthatatlan, gonosz erő fenyegeti az emberiséget, a káoszban egy anyukának és két gyermekének el kell jutni bekötött szemmel két nap alatt egy biztonságos helyre.

De mit jelent adott helyzetben a biztonságos hely? Kiben lehet megbízni? Hogyan juthatnak el oda a legfontosabb érzékük, vagyis látás nélkül?

Hát mit tesz egy anya?! Tűzön, vízen, hidegben, rémületben igyekszik megmenteni a két kicsit gyerekét. Két óra színtiszta izgalom, ami tényleg odaszegez a képernyő elé.

Űrsepregetők (Space Sweepers) 16+

Ha bírod a videójátékokat és a klasszikus űrben játszódó sci-fiket, akkor ezt a filmet nagyon szeretni fogod! A koreai Űrsepregetők a nem túl távoli jövőben, 2092-ben játszódik.

A Föld felszíne súlyosan szennyezett pusztasággá vált, ezért a leggazdagabb és legbefolyásosabb emberek egy utópisztikus, vállalati tulajdonban lévő űrállomáson élnek.

A történetben egy csapat űrsöprögetőt követhetünk figyelemmel, akik egykori földi lakosok, és az a feladatuk, hogy ezt a töménytelen szemetet eltakarítsák, ami pedig hasznosítható, azt eladják. Egy napon érdekes kincset találnak a hulladékok között.

A kemény, de békés életet élő űrsepregetők rátalálnak egy Dorothy nevű kislányra, akiről kiderül, hogy egy erős bombával felszerelt android. Az a tervük, hogy váltságdíjat kérjenek Dorothyért a terroristáktól, akik keresik a kislányt, de a terv rettenetesen sül el, mivel a lány egyre több időt tölt a hajó fedélzetén.

Látványos, nagyon pörgős sci-fi, amit nem kifejezetten az ütős sztori miatt, hanem a különleges látványvilág miatt ajánlunk.

Ha inkább magyar filmeket néznél és moziban, akkor kattints a filmajánlónkra!

Kiemelt kép: Getty Images