filmajanlo-tavasz

5+1 mozifilm, amit már nagyon várunk tavasszal

Úgy tűnik, végérvényesen búcsút mondhatunk a télnek és a hamarosan lezajló Oscar-gálával a filmes díjszezonnak is – ám ez nem jelenti azt, hogy a mozikban megállna az élet. Bár már nem a borongós melankóliától szabadulva vetjük be magunkat a vetítőtermekbe, így is akad motivációnk a tavaszi filmnézéshez, mégpedig a jobbnál-jobb premiereknek köszönhetően. Válogatásunkban szerepel életrajzi ihletésű film, vígjáték és történelmi alkotás, de a közös családi programhoz is ajánlunk egy régi-új kedvencet.
  • Filmes fronton egész évben izgalmas történetekre számíthatunk. 
  • 5 kihagyhatatlan mozifilm érkezik a nagyvászonra tavasszal. 
  • Magyar alkotás is akad legfrissebb filmajánlónkban

Akár kettesben, akár családdal vagy csak egyedül kapcsolódnánk ki egy ragyogó tavaszi délutánon, válogatásunk bármelyikére érdemes lehet beülni – és nem csupán azért, hogy megpihenjünk egy kiadós séta után. Akár már most azonnal indulhatnánk, hiszen olyan várva várt – éves filmajánlónkban is helyet kapó – történetek futnak éppen, mint a Dűne 2. része, Bob Marley: One Love biográfiája vagy a Disney legújabb animációs filmje, a Kívánság.

De érkezik még idén többek között a Joker 2, Tim Burton Beetlejuice klasszikusának második része és egy lebilincselő pszichológiai thriller Anne Hathaway és Jessica Chastain főszereplésével. Ám szerencsére a sor itt még nem ér véget, sőt, igazából csak most kezdődik, hiszen már kora tavasztól a húsvéton át áprilisig remek alkotások miatt állhatunk sorba a jegypénztáraknál.

5+1 film, amit már nagyon várunk 

Íme, legfrissebb filmajánlónk!

1. A három testőr: Milady 

Premier: március 7.

Vincent Cassel, Eva Green és a Greta Gerwig féle Kisasszonyokban is feltűnt Louis Garrel neve már önmagában garancia lehet egy jó francia történelmi kalandfilmre. Még akkor is, ha úgy érezzük, lassan már mi magunk is le tudnánk forgatni egy három testőr adaptációt Alexandre Dumas írásai nyomán. Ezúttal azonban Franciaország sorsa a tét: a területet vallásháborúk osztják meg, miközben Anglia katonai invázióval fenyegeti a királyságot.

A társadalmi és politikai zűrzavar kellős közepén rabolják el D’Artagnan szeme láttára szíve hölgyét, Constance Bonacieux-t, így az ifjú testőr arra kényszerül, hogy Milady de Winterrel szövetkezzen a lány megmentéséért. Amikor kitör a háború, Athos, Porthos és Aramis már a front felé tart, miközben egy múltból érkező, szörnyű titok alapjaiban rengeti meg a régi szövetséget.

2. Bajos csajok

Premier: március 7.

2004-es elődje valódi kultuszfilmmé vált az elmúlt évek során, így csak idő kérdése volt, hogy az újraforgatási láz közepette mikor kap ráncfelvarrást a Bajos csajok forgatókönyve. Az eredeti Lindsay Lohan, Rachel McAdams, Amanda Seyfried és Tina Fey alkotta szereplőgárdából csak az utóbbi tér vissza a feldolgozásban, ám Tina Fey most rendezőként is megidézi a gimnáziumi csajháborúk puskaporos hangulatát. Kíváncsiak vagyunk, méltó lesz-e ez a feldolgozás klasszikusnak számító elődjéhez – így értelemszerűen filmajánlónkból sem hiányozhat ez az alkotás.

Cady Heron új lányként érkezik az intrikáktól hangos középiskolába, ahol a pszichológiai hadviselést folytató Regina George az iskola legmenőbb és legravaszabb diákja. Első látásra úgy tűnik, Cady megtalálja a helyét a menő csajbandában, ám az ármánykodó méhkirálynő és alattvalói szemében elég egyetlen stikli a bukáshoz. Cady szerelemre lobban Regina egykori barátjával és azon nyomban a célkeresztben találja magát. De vajon számkivetettként hogyan tud szembeszállni Reginával – úgy, hogy közben mindvégig hű maradjon önmagához? 

3. Vaskarom

Premier: március 21.

Noha Zac Efron az utóbbi időben kap hideget-meleget megváltozott külseje miatt, a texasi Von Erich családról szóló életrajzi sportdrámában a külföldi kritikai filmajánlók alapján élete alakítását nyújtja. A történetben a nyolcvanas évek egyik legmeghatározóbb birkózócsaládját követjük nyomon, kiknek fanatikusként kizárólag a sport körül forog az élete, a toxikus gépezetet azonban leginkább a mániákus családfő, Fritz Von Erich működteti.

Ám hiába minden szorgalom és ringbéli győzelem, ha az olykor átokkén értelmezett sors közbeszól és elveszi azt, amit a legjobban szeretünk.

Nekünk, magyaroknak már csak azért is érdekes lehet ez a mozifilm, mert egyik operatőre Erdély Mátyás volt,

aki az újra forgató Nemes Jeles Lászlóval is együtt dolgozott. A négy pankrátortestvér, Kevin, Kerry, David és Mike szerepében Zac Efron, A mackó című sorozatból ismert Jeremy Allen White, továbbá Harris Dickinson és Stanley Simons látható.

4. Artúr, a király

Premier: március 21.

Ez alkalommal nem egy újabb Camelot legendának lehetünk tanúi Mark Wahlberg soron következő filmjében, hanem kutya és ember 700 kilométeren át is megingathatatlan kötelékének, melyet ráadásul igaz történet ihletett. A mozifilm cselekménye Mikael Lindnord svéd élsportoló és egy Arthúr nevű kóbor kutya Dominikai Köztársaságban átélt kalandos élményein alapul, akik követték és támogatták egymást az embert próbáló kalandverseny-világbajnokságon. 

Michael Light (Mark Wahlberg) és csapata a dzsungelben teszi próbára magát egy rendkívüli, 10 napos, 700 kilométeres extrémsport-megmérettetésen, mely az utolsó lehetőség lesz a győzelemre a kalandvágyó sportember életében. Meglepetésére a túra során mellé szegődik egy ágrólszakadt, mégis méltóságteljes kóbor kutya, aki megtanítja Michael számára, mi is a valódi győzelem, a hűség, és mit jelent az igaz barátság.

A valódi Michael Light, vagyis Mikael Lindnord Instagram-oldalán egyébként a mai napig együtt láthatjuk őt és négylábú barátját a megosztott képeken. Ez – szerintünk – bárminél hatásosabb filmajánló lehet…

5. Back to Black

Premier: április 11.

Dübörögnek a sztárbiográfiák, legyen szó kendőzetlen életrajzi könyvekről vagy díjvárományos filmekről, melyek között az elmúlt időszakban nyomon követhettük Whitney Houston, Elvis vagy Freddie Mercury színfalak mögött zajló megpróbáltatásait. Idén Bob Marley mellett a tragikusan korán elhunyt brit énekesnőről, Amy Winehouse-ról is érkezik egy valós alapokon nyugvó feldolgozás, mely a tavasz egyik legjobban várt, egyben – előzetese alapján – legmegosztóbb alkotása is.

A mozifilm a 27 évesen elhunyt sztár életét egészen a korai iskolás évektől mutatja be, de karrierje csúcsába és a Blake Fielder-Civillel kötött viharos házasságába is betekintést nyújt. A többszörös Grammy-díjas énekesnőt Marisa Abela színésznő alakítja A szürke ötven árnyalatát is jegyző Sam Taylor-Johnson rendező filmjében. 

+1: Kung Fu Panda 4

Premier: március 21.

Csaknem egy évtized után tér vissza a vászonra mindenki kedvenc kungfumester pandája, aki Bátor Sárkányharcosként számos halált megvető kalandon átesett már. Most a sors eddigi legrémisztőbb feladata elé állítja: legyen a Békevölgy szellemi vezetője. A kicsit sem testhezálló szerepből egy gonosz, nagy hatalmú varázslónő, Kaméleon felbukkanása zökkenti ki, aki apró gyík létére bármilyen lény alakját képes magára ölteni, és egyetlen célja, hogy megszerezze magának a bölcsesség pálcáját. 

Ebben a fergeteges családi mesében ismét Po-ra hárul a felelősség, hogy megállítsa a gonosztevőket megidéző varázslónőt, de ezúttal segítségre is szüksége lesz az éles elméjű Zhen róka személyében. Békevölgyet csak közös erővel menthetik meg Kaméleon hüllőkarmaitól, és miközben az események sűrűjébe kerülnek, Po ráébred, hogy a valódi hősöket a legváratlanabb helyzetek szülik.

Filmajánló: friss magyar alkotások

Filmajánlónkból persze nem maradhatnak ki a legjobb hazai műalkotások! Jó hír, hogy a magyar filmekre váró mozirajongók sem maradnak tavasszal izgalmas premierek nélkül.

Februártól már nézhető Breier Ádám vígjátéka, a Bezerédi Zoltán és Szabó Kimmel Tamás főszereplésével készült Lefkovicsék gyászolnak, de márciusban érkezik a Küzdelem a végsőkig dokumentumfilm, a Kálmán-nap című filmdráma és a Most vagy soha! nagyszabású történelmi kalandfilm is, mely a március 15-i legendás eseményeket, és a lánglelkű költő, Petőfi Sándor forradalmi tetteit viszi vászonra.

Mindig figyelemmel követed a legfrissebb filmajánlókat? Kvízünkből kiderül, mennyire vagy képben az Oscar-díjas alkotásokkal!

filmajanlo-tavasz

(Fotó: Jeff Kravitz/FilmMagic)

Kiemelt kép: Getty Images, noklapja.hu