horror

Idén is lesz mitől borzongani – Ezek a filmek hozzák ránk a frászt októberben

A streamingszolgáltatók legjobbjai közül szemezgettünk.

A hűvös esti levegő, a lehullott falevelek illata és a boltok polcain sorakozó sütőtökök egyet jelentenek az év egyik legcsodálatosabb időszakával. A brutális hőség után végre fellélegezhetünk, nagyokat túrázhatunk a természetben, színes-szagos pumpkin spice lattét szürcsölgetve hódolhatunk kedvenc őszi sorozatainknak, és a filmforgalmazók is most kedveznek igazán a borzongató filmek szerelmeseinek.

Halloween közeledtével végre hivatalosan is beköszöntött a horror-rajongók kedvenc időszaka, akik a hűvös októberi estéken otthon is kedvükre libabőrözhetnek. Szerencsére most is bőven lesz mitől félni – íme, mi hozza ránk a frászt idén!

A mumus

Október 11-én landol a Disney+-on A mumus, Stephen King (itt derítheted ki, hogy mennyi mindenre emlékszel a könyveiből) novellájának egész estés filmváltozata. A megrögzött King-rajongók az Éjszakai műszak című novelláskötetben minden bizonnyal már találkoztak a nyúlfarknyi történettel – ami kiszámíthatósága ellenére mégis csontig hatol az olvasóban. Míg a könyvben Lester Billings gyári alkalmazott tragikus sorsát ismerhetjük meg (a férfi állítja, hogy mindhárom gyermekét egy szekrényből előbújó természetfeletti lény ölte meg), addig a film az őt kezelő pszichológus, dr. Will Harper életére, illetve a gyermekeit fenyegető veszélyre fókuszál.

Nincs, aki megmentsen

Aki a sci-fi és az elgondolkodtató pszichológiai thrillerek világában is otthonosan mozog, minden bizonnyal libabőrös lesz Brian Duffield Nincs, aki megmentsen című alkotásától. Történetünk főhőse egy magányos és kiközösített fiatal nő, Brynn Adams. A lány látszólag egyedül is békére lel egykori otthonában, ahol gyerekként felnőtt, ám a városka lakóival közel sem feszültségmentes a viszonya. Amikor egyik éjjel betörnek hozzá, haragos polgártársaira előbb gyanakszunk, mint arra, amit Brynn pillant meg a lépcsőfordulóból… És mivel nincs, aki megmentse, egyedül kénytelen szembenézni a betolakodóval.

Online megtekinthető: Disney+

Post Mortem

A Post Mortem egy igazi magyar ritkaság Bergendy Péter rendezésében. A profin kivitelezett, ízig-vérig hazai horrorfilm Klem Viktor (Lami Juli interjúját itt olvashatod a színésszel), Hais Fruzsina és Schell Judit (akivel nemrég Bus István beszélgetett) főszereplésével hozza ránk a frászt: a történet az első világháború után, illetve a spanyolnátha-járvány csúcsán játszódik, ahol az ifjú Tomás (Klem Viktor) post mortem fotósként, vagyis halottak fotózásából keresi a kenyerét. Amikor egy kísértetjárta faluban furcsa jelenségekre lesz figyelmes, az árván maradt Anna (Hais Fruzsina) érkezik a segítségére, hogy kiderítsék, mi lehet az igazság.

Online megtekinthető: HBO Max

Isteni műszak

Ugyan az Isteni műszak inkább fekete komédia, mintsem horror, mégis méltó helye van az idei listán. Bodzsár Márk 2013-ban bemutatott első nagyjátékfilmje a kritikusok szerint Tarantino és Guy Richie filmjeinek hangulatát idézi – vagy legalábbis megpróbálkozik vele: amellett, hogy sokkol, az élet és a halál örök kérdésén is elgondolkodtat, miközben magunk sem tudjuk eldönteni, pokolra jutunk-e azért, hogy mertünk nevetni bizonyos jeleneteken.

Milán (Ötvös András), a félig szerb, félig magyar egykori orvostanhallgató a délszláv háború kirobbanása után menekül Jugoszláviából Magyarországra, hátrahagyva menyasszonyát. Amikor a mentőszolgálatnál kap állást, hamarosan rájön, hogy két kollégája, Fék doktor (Rába Roland) és Tamáska (Keresztes Tamás) illegális eutanáziát hajtanak végre egyes betegeken. No de nem a jó szándék, sokkal inkább az anyagiak vezérlik őket, Milánnak pedig döntenie kell, hogy a pénzt – amivel menyasszonyát is kimenekíthetné – vagy az elveit választja.   

Online megtekinthető: Netflix

Az árva – Az első gyilkosság

Az árva izgalmas előzményfilmjében a hipopituitarizmusban (vagyis egy olyan agyalapi mirigyet érintő betegségben, ami késlelteti a növekedést és a nemi jellegek kialakulását) és pszichopátiában szenvedő Esther egy tehetős család eltűnt kislányaként adja ki magát (holott valójában a harmincas évei körül jár), ám szembekerül egy elszánt anyával, aki bármi áron hajlandó megvédeni családját a gyilkos „kislánytól”.

Online megtekinthető: HBO Max

Kopogás a kunyhóban

M. Night Shyamalan számtalanszor bebizonyította már, hogy a lélektani thriller-horror műfaj nagymestere, gondoljunk csak a Hatodik érzékre, a Jelekre, A sebezhetetlenre, a Széttörve vagy az Üveg című filmekre. A 2023-ban bemutatott Kopogás a kunyhóban egy háromtagú család túszdrámáját mutatja be, akiket négy idegen ejt foglyul egy nyaralóban. A betolakodók azt állítják, hogy csak a jószándék vezérli őket, és a közelgő apokalipszist szeretnék megakadályozni – ehhez azonban a foglyoknak kell feláldozniuk valakit a családból.

Online megtekinthető: SkyShowtime

Az utazás

Bár eredetileg norvég akció-vígjáték, a nem várt fordulatokban bővelkedő Az utazás nem sajnálja a (mű)vért és a kegyetlennél kegyetlenebb gyilkolási módszereket sem, így talán méltán szerepelhet kedvenc borzongatós filmjeink listáján. A történet főhősei egy kiábrándult házaspár, Lisa és Lars, akik ahelyett, hogy párterapeutához fordulnának, a másik megölésével próbálják rendezni a kapcsolatot. Azonban az isten háta mögötti erdei faházban, ahol a gyilkosságot tervezik elkövetni, még egymásnál is nagyobb veszély leselkedik rájuk.

Online megtekinthető: Netflix

Kiemelt kép: Getty Images