Hosszan keressük a helyünket az interjúhoz. Kint a cukrászda terasza zajos, bent meg csak egy asztal van, az meg túl közel a pulthoz – nem elég meghitt egy beszélgetéshez. Hát jön a kompromisszum: kiülünk, de közelebb húzódunk egymáshoz. Titkos dolgokról beszélgetünk. Például arról, hogy Judit játssza az RTL-en A Király című, Zámbó Jimmy életéről szóló sorozatban Edit asszonyt. Meg arról is, milyen az, amikor az ember – ahogy a cukrászda székei között – az életében is keresgéli a helyét.

Egy jó asszony mindent megbocsát? 

Hát… nagyon sokaknak volt ez a himnusza. Sok férfinak. És sok nő sírt ezen a számon. Mellesleg nekem is lesz egy ilyen jelenetem A Királyban. Szerintem egyébként egy jó asszony nem bocsát meg mindent. 

Nekünk, magyaroknak, Zámbó Jimmy halála 9/11 – de csak abból a szempontból, hogy mindenki emlékszik rá, hol volt akkor, amikor megtudta, hogy meghalt a király.

Én New Yorkban szilvesztereztem. És ott voltam akkor is, amikor felhívtak, hogy menjek el a sorozat szereplőválogatására. Amikor megtudtam, hogy Jimmy meghalt, azt hittem, hogy hülyéskednek velem. Hogy ez biztosan nem történt meg, hanem csak valamilyen év eleji rosszízű tréfa – attól függetlenül, hogy nem az én zenei világom. De hát mindenkinek volt véleménye Jimmyről, és az is biztos, hogy eléggé megosztó személyiség volt.

Szerinted mitől akadt be ennyire össznépileg?

Elkapott egy olyan réteget, amelynek nagyon hiányzott ez a fajta túlcsorduló érzelem. A szappanoperák virágkora volt ebben az időben. 

De szinte szimbóluma is lett a kilencvenes évek időszakának.

Abszolút. Mindenki ismerte. Szerették, nem szerették, de nem lehetett nem tudni róla: játszották a számait­ a rádióban, kiszűrődött a hangja a garázsokból, az üzletekből.

Hogy látjuk viszont a sorozatban? 

Úgy, ahogy élt.

És az milyen volt?

Szerintem olyan sokat még a rajongók sem tudtak az életéről. Most azért le fog hullani a lepel. Nem csak a hőst látjuk majd. Persze szembesülünk a királlyal, de megmutatjuk minden oldalát. Olyan lesz ez a sorozat, mint egy jó streamingszéria: nem egyértelműen pozitív és negatív hősökkel találkozik majd a néző, hanem hétköznapi, gyarló emberekkel. Bár éppen Jimmyt nem lehet hétköznapinak hívni, de érdekes lesz belelátni, milyen életet élt. Hogyan bánt a közvetlen és a tágabb környezetével. Mi volt a szeretetnyelve? Megismerhetjük például a zenei szakmával kapcsolatos örök sérelmét. Lesz egy erős érzelmi hullámzás a sorozatban. Szinte lehetetlen feldolgozni, hogy mélyről jössz, és aztán ekkora csúcsokat érsz el.

Hogy halt meg Jimmy?

Golyó által.

Bővebben?

Kórházban… 

Rendben, ezt nem húzom ki belőled… Mit szóltál, amikor behívtak a szereplőválogatásra?

Nagy Ervinnek – ő játssza az idősebb Jimmyt – jutottam eszébe, hogy nézzenek meg engem is Edit asszony szerepére. Nagyon örültem neki, főleg azután, hogy elolvastam a forgatókönyvet, és láttam, mennyire isteni.

A főbb szerepekre Magyarország legjóképűbb és legszebb színészei lettek kiválogatva. Nagy Ervin mellett Olasz Renátó játssza még Jimmyt, aztán most kiderül, hogy te is bejössz a képbe. Mi ez? Egy fricska? 

Ha csak a hasonlóság lenne a fontos, akkor ez tényleg érdekes válogatás volna. De nem ez számított. Remek kollégákkal jászom, nagyon jó együtt lenni, nagyszerű a stáb. Minden forgatási napon öröm közéjük megérkezni. Már láttam egy rövidebb összevágott részt, és nagyon izgalmas volt a látványvilága.

Hogyan készültél Edit asszony szerepére?

Kértem tőle egy találkozót. Mivel még ma is élő szereplőt kell megformálnom, egyértelmű volt, hogy szeretném meghallgatni a történetét. Egy rokonszenves, középkorú nőt ismertem meg a személyében, akit azért az élet elég rendesen próbára tett. De ő mégis talpon maradt. Vállalja, hogy nem volt könnyű ­élete. Miközben nagy szerelem volt kettejük között – de azért Jimmy­ enyhén szólva sem volt egyszerű ember. Azt hiszem, ezzel nem ­bántom meg sem Editet, sem a legendát.

Milyen a te Edit asszonyod?

Szeretem őt, megértem a ragaszkodását és a tehetetlenségét. Azt hiszem, hogy nem fiktív történetről szól a sorozat, sokan magukra ismerhetnek majd bizonyos helyzetekről. Nekem is volt olyan jelenetem, hogy abban a pillanatban jöttem rá, hogy az adott szituáció velem is megtörtént sok-sok évvel ezelőtt, csak valószínűleg törölte az agyam.

Feltépte a sebeket?

Nem feltétlen sebekről van szó, de egyértelmű, hogy a művészet maga: terápia.

A család többi tagjával kellett egyeztetni?

Nem találkoztam a család többi tagjával.

A reakciók akkor ezek szerint eddig nem viharosak.

A család többi tagja nem sokat tud a sorozatról. Annyit igen, hogy forog, de nem ismerik a részleteket, mert úgy tudom, hogy az örökösök jóváhagyásával készültek a forgatókönyvek.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .