Stephen King

Kvíz: Mennyire emlékszel Stephen King könyveire?

Tudod, melyik volt az író debütáló regénye és vajon melyik karaktert rejti a rettegett Pennywise név? Most kiderül!

Míg Agatha Christie (akiről nemrég itt gyűjtöttünk össze tíz kevésbé ismert érdekességet) a krimi koronázatlan királynője, addig az 1947. szeptember 21-én született Stephen King kétségtelenül a horror műfajának ikonikus alakja. Pedig első regényét száműzte a kukába – csupán felesége, Tabitha  jóvoltából kerülhetett a boltok polcaira. Azóta már szinte minden létező irodalmi rekordot megdöntött, hátborzongató könyvei több száz millió példányban keltek el szerte a világon, és a legtöbb adaptáció is az ő nevéhez fűződik, bár nem mind tartozik a kedvencei közé. Ahogy azt sem preferálja, ha alkotói kedvét korlátok közé szorítják: kiadója állítólag kijelentette, csupán egy könyvet hajlandó közölni a szerzőtől évente, ám King kijátszotta ezt a szabályt, és létrehozta Richard Bachmann nevű írói alteregóját.

A szerzőre egyébként is jellemző az efféle lázadó, különc viselkedés: Cujo című regényének megírására alig emlékszik a tudatmódosító szerek hatása miatt, de dolgozott életében szülinapi bohócként és sírkert gondozóként is.
1999-ben súlyos balesetet szenvedett (elütötte egy kisbusz), de ő fájdalmai ellenére már a baleset utáni ötödik héten a klaviatúrához ült, és megírta Álomcsapda című regényét, amely 2001-ben jelent meg. Szerencsére az alábbi borzongató kvízben nem az életével kapcsolatos bizarr érdekességekre vagyunk kíváncsiak, hanem csavaros történeteinek vérfagyasztó részleteire. Felkészültetek? Akkor születésnapjának apropójából ugorjatok fejest velünk King személyes horroruniverzumába – persze csak ha mertek. 

Mennyire emlékszel Stephen King könyveire?

Stephen King

Induljon a horrorismereti játék!

Kiemelt kép: Tobias Hase/Getty Images