7 Stephen King-filmadaptáció, amit mindenkinek látnia kell(ene)

A rettegés nagymestere kétségkívül Stephen King, akinek regényeit több millióan olvassák világszerte. Könyveiből az évek alatt számos filmadaptáció is készült. A 2017-ben bemutatott Az című horrormozi után most úgy néz ki, filmre viszik a Stephen King egyik leghíresebb művévé vált Ragyogás folytatását is, az Álom doktor című regényt. Ennek kapcsán összegyűjtöttük a King-filmadaptációkat!

Carrie (1976)

A Carrie kirobbanó népszerűsége egy csapásra ismertté tette Stephen King nevét. A New American Library 1973-ban 400 000 dolláros rekordösszegért vásárolta meg a szerzői jogokat. A könyv érdekessége, hogy annak első kéziratát King kidobta a szemétbe, mert egyáltalán nem volt megelégedve vele. Felesége halászta ki a kukából és ő volt az, aki ösztönözte az írót arra, hogy folytassa a történetet. A könyvből készült filmet 1976-ban mutatták be az amerikai mozikban, melynek középpontjában egy társadalmilag kitaszított tinédzser lány, Carrie White áll, aki rejtett telekinetikus képességekkel rendelkezik.

Cujo (1983)

Az 1983-as, Stephen King regényből készült film rendezője, Lewis Teague a legjobb horrorfilmnek járó Szaturnusz-díjat vehette át az alkotásért, amelynek története egy angliai kisvárosban játszódik. Az ott élő garázsmester addig barátságos bernáthegyije egyik pillanatról a másikra dühöngő szörnyeteggé válik és miután megöli gazdáját, egy lerobbant furgonban vesztegelő anyát és gyermekét szemeli ki áldozatául.

Kedvencek temetője (1989)

A többségnek nem kell bemutatni a kilencvenes évek egyik legismertebb horrorsztoriját, amit titokban szinte minden tini megnézett, amikor a szülők épp távol voltak. Az Állattemető című regény forgatókönyvét is maga Stephen King írta, amelynek középpontjában a Creed család áll, akik egy Maine állambeli országúti házba költöznek. A háztól csupán néhány lépésnyire fekszik a Kedvencek temetője, amelybe a családok házi kedvenceiket temetik. Egy nap azonban fény derül arra, hogy a  temetőn túl egy elhagyatott indiántemető is van, mely sötét titkokat rejt…

Halálsoron (1999)

A popkultúra első számú írójának félelmetes horrortörténetein kívül, megható és megdöbbentő drámái is akadnak szép számmal. Az 1999-ben debütált amerikai film, Stephen King azonos című regényéből készült és számos díjat be is zsebelt. Az 1930-as években játszódó, a Halálsoron dolgozó főfegyőr életét bemutató történet főszereplői Tom Hanks és Michael Clarke Duncan voltak.

A remény rabjai (1994)

Stephen King másik ismert börtönregénye, A remény rabjai, amelyből 1994-ben készült film. Az adaptációt a magyar származású Frank Darabont rendezte. Nem is hinnénk, hogy a filmdráma annak idején megbukott a mozikban és csak évekkel később vált kultfilmmé. A remény, a megváltás és a hit fontosságát hangsúlyozó film főszerepeiben Tim Robbinst és Morgan Freemant láthatjuk.

Tortúra (1990)

Az egyik legjobban sikerült filmadaptáció az 1990-ben bemutatott thriller, ami egy ismert íróról és annak mindenre elszánt rajongójáról szól. A könyvét épp befejező Peter Sheldon épp a kiadójához tart az országúton, amikor lesodródik az útról. A szakképzett ápolónő és egyben a férfi rajongója, Annie megmenti és a saját házában helyezi biztonságba. Az író hamarosan rájön arra, hogy az őrült nő valójában fogságba ejtette. Kathy Bates színésznő olyan átütően alakította az ápolónőt, hogy játékáért 1991-ben a legjobb női főszereplőnek járó Golden Globe- és Oscar-díjat is átvehette.

Ragyogás (1980)

A Stephen King 1977-ben megírt bestsellerjéből készült amerikai horrorfilmet minden idők egyik legfélelmetesebb történetének tartják. A film forgatása – melynek főszerepében a frenetikus Jack Nicholsont láthatjuk – több, mint egy évig tartott és újabb egy év telt el, mire a történet a mozikba került. A hosszú forgatási időszak állítólag annak köszönhető, hogy a vérfagyasztó sztori forgatókönyvét menet közben is folyton átírták, így például Jack Nicholson már csak közvetlenül egy-egy jelenet forgatása előtt olvasta el a saját szövegét.

Összeállította: D.E:
Nyitókép: IMDb