Ennek a műfajnak is vannak minőségi képviselői, nekünk már csak választani kell közülük.

Az érzékiség ábrázolása még napjainkban is zavarba hozza a mozitermek nézőit, erre az elmúlt évben kiadott, expicit jelenetekkel tarkított erotikus filmek is rámutattak, melyek parázs vitákat szültek a közönség körében. A Saltburn, a Végtelen víztükör és a hazánkban forgatott Szegény Párák arcpirító snittjeit látva többekben felmerült a kérdés, mit tesz hozzá egy film mondanivalójához, ha csábító részletekkel gazdagítják.

Érdekesség, hogy nem csupán a fogadtatás, már önmagában a téma szerepeltetése is megosztó. Kate Hagen filmkutató 2019-ben nyilatkozta a Playboynak, hogy a 2010 óta megjelent 148 012 játékfilm mindössze 1,21%-a tartalmaz szexjeleneteket – ez az 1960-as évek óta a legalacsonyabb –, miközben mi magunk is tapasztaljuk, hogy például a Szürke ötven árnyalatához vagy Bridgerton családhoz hasonló műsorok mekkora nézettséget generálnak.

Romantika rózsaszín popcornnal 

Az elkövetkezendő napokban a Cinema City is kedveskedik azoknak, akik mozizással egybekötött randevút terveznek a szerelmesek napjára. Valentin-nap alkalmából – legyen szó barátokról, párokról vagy a mozi szerelmeseiről – a mozilánc február 14-e szerdától a készlet erejéig több napon át rózsaszín popcornnal édesíti meg a filmnézés közös élményét. 

Akár szükségtelen hatásvadászatnak, akár indokolt művészi eszköznek véljük, a filmipar nem először nyúl az erotika témájához, sőt. A változó érvektől eltekintve az elmúlt évtizedekben számos olyan mozgóképes alkotás született, mely egyik „főszereplőjének” is az érzékiséget teszi meg.

Az intenzív erotikus vágyak ábrázolásának tehát gazdag története van a filmvásznon, ezt ünneplik az alábbi erotikus filmek is, melyek igazi klasszikusnak számítanak a műfajban. Érdemes a listából válogatni Valentin-nap estéjére, ha netán romantikus filmmaratonnal fűszerezett programot terveztetek. 

A szobalány

erotikus filmek - A szobalány

Fotó: CJ Entertainment

Park Chan-wook különleges hangulatú filmje Sarah Waters 2002-ben megjelent Fingersmith című sikerkönyvének cselekményét veszi alapul. A történet eredetileg a viktoriánus korszak Nagy-Britanniájában játszódik (készült is belőle egy minisorozat a A tolvajlány címmel, olyan főszereplőkkel, mint Sally Hawkins és Imelda Staunton), ám a dél-koreai filmrendező az 1930-as évek Koreájába, a japán megszállás idejére helyezi át a történéseket.

Az ifjú zsebtolvajnő egy szélhámos utasítására szobalányként próbál a japán úrnő bizalmába férkőzni, hogy elősegítse annak házasságát megbízójával. A terv azonban füstbe megy, amint a két nő egymásba szeret. 

Lady Chatterley szeretője 

erotikus filmek - Lady Chatterley szeretője

Fotó: Netflix

A modern erotikus filmek gyakran dolgozzák fel az irodalom szenvedélyes szerelmi viszonyait. Az egyik legnagyobb klasszikusnak számító példa erre D. H. Lawrence botrányt keltő regénye, mely a mai napig megmozgatja a filmesek fantáziáját.

A pornográfiával vádolt elbeszélés a boldogtalan házasságban élő arisztokrata hölgy, Lady Chatterley és vidéki birtokának vadőre közötti románcot boncolgatja, a házasságtörő viszony gazdag leírásai pedig több alkalommal is a filmvászonra kívánkoztak. A Netflix legfrissebb adaptációjának címszerepében a A korona sorozatban Diana hercegnét alakító Emma Corrin látható.

Tágra zárt szemek

erotikus filmek - Tágra zárt szemek

Fotó: Warner Bros.

Stanley Kubrick kultikus alkotása nem csupán Tom Cruise és Nicole Kidman alakítása, vagy a film rekordidejű, 400 napos forgatása okán vált legendássá. A rendező mindössze hat nappal a végső vágás leadása után elhunyt, tehát ez volt az utolsó filmje. Egy New York-i pszichológusházaspárt követhetünk nyomon, kiknek kapcsolata meginogni látszik. Miután Alice bevallja férjének, hogy lefeküdt egy szállodai portással, az összetört William féktelen orgiákba bonyolódik.

A film zavarba ejtő jeleneteit látva a Warner Bros. alkotói inkább úgy döntöttek, jobb, ha visszavesznek az explicit tartalomból, ám még így is meghagyták a filmtörténet egyik legérzékibb jelenetét, amikor Nicole Kidman karaktere szexuális fantáziáiról mesél Tom Cruise figurájának – a színészek ekkor már az életben is házastársak voltak.

A hűtlen

erotikus filmek - A hűtlen

Fotó: 20th Century Fox

A 2022-es Mélyvíz – melyet Ben Affleck és Ana de Armas főszereplésével rendezett – ugyan nem aratott osztatlan sikert, Adrian Lyne ennek ellenére elismert névnek számít az erotikus filmek világában. A Végzetes vonzerő, a Tisztességtelen ajánlat és a 9 és 1/2 hét mellett a A hűtlen című erotikus thrillerrel is meggyőzte a kritikusokat – Diane Lane még Oscar-jelölést is kapott alakításáért.

A történet szerint Connie Sumner (Diane Lane), a boldog, de kissé unatkozó külvárosi háziasszony egy váratlan találkozást követően viszonyt kezd egy titokzatos idegennel. A Richard Gere által alakított férj, Edward azonban hamarosan nyomozni kezd, és felfedi a nő bűnös románcát. Féltékenysége azonban még számára is meglepő tettekre sarkallja. 

Eredendő bűn

erotikus filmek - Eredendő bűn

Fotó: 20th Century Fox

A Cornell Woolrich író Waltz into Darkness című regényén alapuló adaptáció is áldozatul esett a cenzúrának, talán nem véletlenül. Állítólag a film a nyolcadik a Google-be írt mozis szexjelenetek listáján 24 ezer kereséssel. Az Antonio Banderas és Angelina Jolie főszereplésével készült alkotás minden képkockájából valósággal süt a kémia, s bár kedvezőtlen kritikákat kapott, a közönség szerette a gazdag kávéültetvényes és a titokzatos menyasszony buja történetét.

A cselekmény szerint Luis Antonio Vargas olyan fiatal feleséget keres magának, aki örökössel is megajándékozza, ám a gyakorlatias tervek azonnal elillannak, amint megpillantja a levelezés útján szerzett gyönyörű arát. Ám a fiatalasszonynak nem sokkal az esküvő után nyoma vész. 

Elemi ösztön

erotikus filmek - Elemi ösztön

Fotó: Intercom

Egyetlen erotikus filmek gyűjtésből sem hiányozhat az Elemi ösztön, ami Sharon Stone kétségkívül leghíresebb jelenetét adta a világnak. Michael Douglas Nick Curran nyomozót alakítja Paul Verhoeven provokatív rendezésében, aki egy night club tulajdonosának halála ügyében nyomoz. Az ügy legfőbb gyanúsítottja pechére a vonzó Catherine Tramell (Stone), a titokzatos regényírónő, aki az áldozat szeretője volt.

Nick annak tudatában sem tud ellenállni a nő csábításának, hogy kiderül, a gyilkosság pontos mása a Catherine egyik könyvében leírt bűnténynek. A film már megjelenésekor szélsőséges reakciókat váltott ki, és azóta is az egyik legmerészebb vállalásnak tartják mind a rendező, mind Sharon Stone részéről.

Nyílt seb

erotikus filmek - Nyílt seb

Fotó: Sony Pictures

Meg Ryan és az erotikus filmek? Valószínűleg a Nyílt seb bukását is az okozta, hogy a közönség nem tudott elvonatkoztatni a színésznő cukormázas romkom múltjától, pedig Jane Campion rendező – aki legutóbb a A kutya karmai közt filmért kapott Oscar-jelölést – minden lehetséges eszközt bevetett, hogy ez ne így legyen. Azóta persze elismerően nyilatkoznak róla a feminista filmkritikusok, akik főként a gyilkossági szemtanú Frannie (Meg Ryan) és a nyomozásban résztvevő Malloy (Mark Ruffalo) jeleneteit dicsérik.

A cselekmény szerint a magányos angoltanárnő véletlenül tanúja lesz egy szenvedélyes együttlétnek, ám nem sokkal később a fiatal lányt megölik, Frannie pedig szemtanúként kerül a rendőrség kihallgatószobájába. Itt veszi kezdetét túlfűtött viszonya a gyilkos után kutató nyomozóval, csakhogy a vérfürdő tovább folytatódik, az áldozatait szedő őrült pedig egyre közelebb kerül hozzájuk.

A filmvásznon túl az irodalom is bővelkedik érzéki történetekben. A történelem leghíresebb betiltott, erotikus könyveiről itt olvashatsz. 

Kiemelt kép: Lady Chatterley szeretője (Netflix)/noklapja.hu