Lássuk, mennyire kék a véred!

A Korona című sorozat az egyik legnézettebb műsor a Netflix palettáján, nem véletlenül: a brit királyi család története nagyon régóta áll az emberek érdeklődésének középpontjában, ráadásul mindezt zseniális színészek tolmácsolásában, gyönyörű és korhű díszletetek és kosztümök közepette. Pont emiatt is éri rengeteg kritika: az  egyesek azt rosszallják, hogy szerintük az alkotók  tényként tüntetik fel a fikciót, így vannak olyan nézők, akik szinte dokumentumfilmként tekintenek rá, nem mint szórakoztató műsorra.

Novemberben startolt el az 5. évad, ami újfent nézettségi rekordokat döntögetett. Ebben az évadban a kilencvenes évek első felének történéseit követhettük nyomon: többek között Fergie és András herceg válását, Diana és Károly herceg házasságának megromlását, a hírhedt BBC-interjú keletkezését, Diana életrajzi könyvének megjelenését, Dodi Al Fayed feltűnését, és a Windsor kastély leégését.

Ezek valóban megtörtént események, de több olyan rész is volt, ami csak az alkotók képzeletének szüleménye, mert nincsenek olyan bizonyítékok, amelyek alátámasztanák, hogy valóban így játszódott volna le, ha egyáltalán sor került rá. Az egyik ilyen az volt, amikor – állítólag – Sir John Major (a sorozatban Johnny Lee Miller) volt brit miniszterelnök és az akkori Károly herceg (akit a sokak szerint a szerephez túlságosan is jóvágású Dominic West alakít) egy összeesküvést vitatnak meg, amelynek célja, hogy letaszítsák a trónról édesanyját, Erzsébet királynőt. A valódi John Major mindezt egy „hordónyi rosszindulatú ostobaságnak” nevezte, és tagadta, hogy ilyesmi bármikor megesett volna. De nem ő az egyetlen, aki bírálta a hitelesnek beállított sorozatot: az ikonikus színésznő, Dame Judi Dench a The Timesnak írt levelében csatlakozott a volt miniszterelnökhöz, és felszólította a Netflixet, hogy adjon hozzá egy nyilatkozatot a sorozathoz. „Senki sem hisz nálam jobban a művészi szabadságban, de ezt nem hagyhatjuk szó nélkül – írta Dench. – Annak ellenére, hogy a héten nyilvánosan kijelentették, hogy A korona mindig is »fiktív dráma« volt, a műsor készítői eddig ellenálltak minden felszólításnak, hogy minden egyes epizód elején szerepeljen egy figyelmeztetés.” Ez egyébként azóta már megtörtént, így minden rész azzal kezdődik, hogy az adott epizód egyes részei a fantázia szüleményei.

Akárhogy is, az tagadhatatlan hogy valamit nagyon eltaláltak az alkotók, és ha minden jól megy, akkor jövőre egy újabb (feltehetően az utolsó) évaddal visszatér sokak kedvenc sorozata, ami információk szerint Diana autóbalesetét és a halála utáni eseményeket fogja taglalni. Hogy csillapítsuk a hiányt addig is, amíg eljön, játsszunk el a gondolattal, hogy vajon kinek a bőrébe bújnánk bele szívesen a szereplők közül?

Teszt: Melyik szereplő vagy A koronából?

Lássuk, mennyire kék a véred!

Kiemelt kép: Netflix / Canva