gyilkosság helyszín sorozat

Netflix-maraton hétvégére: Krimiből sosem elég

Izgalmas, sötét, nordic noir sorozatok a tél utolsó napjaira.
  • Ha szereted a skandináv krimiket, az alábbi sorozatokat is imádni fogod!
  • Jellegzetes sötét, hátborzongató történetek és remek karakterek jellemzik ezeket a Netflix-sorozatokat.
  • A nordic noir műfaj nemcsak könyvek között tarol évek óta, hanem nagy rajongótábora van a sorozatnézők között is.

Pár szóval nehéz jellemezni a nordic noir műfajt, de ha már egyetlen skandináv krimit olvastál, vagy egy filmet megnéztél, rögtön érteni fogod, hogy miért lett ilyen sikeres. Persze van, akinek nagyon véres és brutális ez a műfaj, de ezek között az alkotások között is vannak könnyedebb művek.

Igyekeztünk úgy összeválogatni a Netflixen megtalálható sorozatokat, hogy akkor is találj magadnak megfelelőt, ha a thrillerhez közelítő, sejtelmes, lassú sorozatokat szereted, és akkor is, ha az izgalmas, akcióban dúskáló verziók kapcsolnak ki.

 https://www.noklapja.hu/aktualis/2024/02/23/netflix-sorozat-skandinav-krimi/

Fotó: Getty Images

Amennyiben az esős, hideg idő nálad is egyet jelent azzal, hogy már készíted is be a popcornt, takarót és a kedvenc forró italodat, hogy megnézz egy izgalmas sorozatot, amiben egy pszichopata gyilkos után kutakodsz, mint a legelszántabb nyomozók, akkor íme a listánk!

1. Holtszél (Deadwind)

A finn sorozatból összesen három évad készült el eddig, a magyarországi Netflixen szerencsére mindegyik Holtszél évad elérhető. A filmben Sofia Karppi nyomozó nemcsak egy okos sorozatgyilkossal áll szemben, hanem meg kell bírkóznia magánéleti tragédiáival is (igen, több is van neki, ahogy halad előre a sztori).

A kőkemény nyomozónő már-már idegesítően rideg karaktere rögtön sejteti, hogy itt valami érdekes történetszál fog kibontakozni.

Nemcsak izgalmas hajszákat követhetünk végig a három évad alatt, hanem Sofia nem kevésbé izgalmas magánéleti titkait is megismerjük, a végére pedig megszeretjük a főszereplőt minden hibájával együtt.

2. Az ifjú Wallander (Young Wallander)

A kezdő Kurt Wallander nyomozó különleges érzékkel követi a nyomokat, amelyek egy zavaros gyűlöletbűncselekményhez köthetőek. A brit sorozatból sajnos csak két évad van, de Netflix-sorozat készítői minden kedvelt noir krimi eszközt bevetnek: szuperek a karakterek, a cselekmény és azok bravúros csavarjai. De hogy kerül egy ilyen fiatal és tapasztalatlan nyomozó egy ilyen fajsúlyos ügy közelébe? Wallander olyan „szerencsés”, hogy szemtanúja a furcsa bűnesetnek, és ezért a kollégái megkérik, hogy szálljon be a nyomozásba.

3. A tizenkettő (The Twelve, De Twaalf)

A tizenkettő című belga sorozat egy kettős gyilkossági per esküdtszékének 12 tagján mutatja be, hogyan működik a jogrendszer Belgiumban. Az eset nem hétköznapi: egy köztiszteletben álló iskolai igazgatót azzal vádolnak, hogy megölt két embert, köztük saját kicsi gyerekét is. Az biztos, hogy sántít a bizonyítási eljárás több ponton, de nem csak ezért érdekes a sztori. Mind a 12 esküdt magánéletét megismerhetjük, amiből kiderül, hogy saját traumáik, előítéleteik, régi tapasztalataik hogyan befolyásolják őket a döntés meghozatalában.

Kevés olyan sorozat van, aminek a története ennyire sokrétű, érdekes és tele van meglepetésekkel.

A minisorozat összesen tíz epizódból áll, de garantáltan nem sok szünetet fogsz hagyni a részek között.

4. Látszólag normális (The Nearly Normal Family)

A svéd sorozat (eredeti címe: En helt vanlig familj) 2023 egyik legjobb minisorozata volt. A tökéletesnek tűnő Sandell családot ismerhetjük meg közelebbről egy gyilkossági ügy kapcsán. Az ügyvéd anyuka és a lelkész apuka lánya, Stella keveredik bajba, de az csak szépen lassan derül ki, hogy milyen is a család.

Annyit elárulunk, hogy messze nem olyan harmonikus és nyugodt az életük, mint azt kifelé mutatják. A cselekmény nyugodt, kicsit vontatott eleje ne tévesszen meg, minden epizóddal egyre jobb, meglepőbb, pörgősebb lesz, na és persze a történet minden hiányzó darabja végül a helyére kerül.

5. A gesztenyeember (The Chesnut Man)

A gesztenyeember című hatrészes dán Netflix-minisorozat bemutat egy brutális gyilkossági ügyet, ahol az elkövető a helyszínen egy gesztenyefigurát hagy maga után. A történet másik szála egy dán politikus eltűnt lánya, de persze kiderül, hogy a két ügy összefügg. Sötét, dermesztő történet – pont az, amit egy nordic noir könyvtől (merthogy a sorozat egy regényből készült) vagy sorozattól várna az ember. Még szerencse, hogy csak hat részen keresztül kell agyalnunk, visszafojtani a lélegzetünket, mert ez a sorozat egy okos, izgalmas dramaturgia alapján készült és megdolgozza a nézőket.

Amennyiben túl vagy már a fenti Netflix-sorozatokon, akkor van még a tarsolyunkban 5 szuper nyomozós sorozat, amivel még biztosan kihúzod a tél utolsó napjait.

Kimelt kép: Getty Images