Izgalom, szerelem, távoli tájak – minden, ami egy jó nyári olvasmányhoz kell

Mit ér a nyaralás egy jó könyv nélkül? Mi most többet is ajánlunk!

Mást és másképp olvasunk a vízparton vagy a diófa árnyékában, mint télen a szoba melegében. Vakáció idején előnyben részesítjük a fordulatos, romantikus, fantasztikus történeteket és persze a krimiket.

Jeffrey Archer: Aki mer… (General Press Kiadó)

Bármiről is írjon, Jeffrey Archert nem lehet letenni. Ezúttal a műkincsek világába kalauzolja az olvasót. William Warwick nyomozó a Scotland Yard műkincslopással foglalkozó részlegén dolgozik, amikor elemelnek egy Rembrandt-képet az egyik brit múzeumból. A nyomozás során William beleszeret a múzeum kutatói részlegén dolgozó nőbe, aki társa lesz az elkövető utáni hajszában. A könyv egy új sorozat első kötete. A szerző szerint ez nem egy detektív történet, hanem egy detektív története, de izgalom, nyomozás, fordulatok bőven vannak benne, és mindannyiunk örömére romantika, valamint műkincsek is.

 

Rhys Bowen: A toszkán gyermek (Centrál Kiadó)

1944-ben Hugo Langle, brit pilóta, ejtőernyővel kiugrik találatot kapott gépéből, és a németek által megszállt Toscanában ér földet. A súlyosan sebesült férfi egy kolostor romjai és a gyönyörű Sofia mellett talál menedéket. Kibontakozó szerelmüknek árulás vet véget. Harminc évvel később Hugo elhidegült lánya, Joanna hazatér vidéki otthonukba, hogy intézkedjen apja temetéséről. A hagyaték rendezgetése közben felbontatlan levelet talál, amelyet egy bizonyos Sofiának címeztek. Miután elolvassa, Joanna Toscanába utazik, hogy megismerje apja rejtélyes múltját – és önmagát.

 

 

Jussi Adler-Olsen: A 2117. áldozat (Animus Kiadó)

A Q-ügyosztály tagjai közül egyedül a depressziós nyomozó, Morck alakja követi a skandináv krimik íratlan szabályait, két segítője, a szír bevándorló, Assad és a pszichiátriai kezelés alatt álló Rose üde színfoltot jelentenek a műfajban, nem véletlenül készültek a regényekből népszerű mozifilmek. A sorozat nyolcadik részében végre többet megtudunk Assad családjáról, akiknek megmentéséért a csapatnak össze kell fognia. Ezzel egy időben egy fiatal fiú épp azt tervezi, hogy bosszút áll a mások szenvedései iránt közömbös dán társadalmon, és úgy dönt, hogy a szüleivel kezdi a sort.

 

Patricia Gibney: Titkok terhe (Libri Kiadó)

Lottie Paker, három gyermek édesanyja, egy kisfiú nagymamája, és egy ír kisváros talpraesett nyomozója. Gyilkosság történik: a tizenegy éves Mikey Discroll összezúzott holttestét egy virágágyásban találják meg. Az áldozat a nyomozó fiának, Seannak volt a barátja, és Lottie úgy érzi, a fia rejteget valamit előle. Néhány nappal később a közeli tó vadvirágos partján újabb halott fiút találnak. Megindul a hajsza, ám ahhoz, hogy a tettest elkaphassák, Lottie-nak a rejtélyek szövevényes hálóját kell kibogoznia, amelyet Mikey barátai olyan elszántan titkolnak. Mindenki titkolózik, de vajon kit akarnak megóvni ezzel?

 

Szilasi László: Kései házasság (Magvető Kft.)

Vajda Ilma és Gavenda Péter a hatvanas években találkoznak Szegeden. Még nem tudják, hogy ha nem is együtt, de egymás mellett fogják leélni az életüket: mindketten Árpádharagoson lesznek tanárok. Az 1964 és 2019 között játszódó regény mindegyik fejezete egy-egy év metszete: kettejük viszonya másokkal kötött házasságokat és történelmi fordulókat egyaránt túlél, de kérdés, vajon ellenálló tud-e maradni az idő múlásával szemben.

 

Amitav Ghosh: A puskakereskedő legendája (Európa Kiadó)

A könyvritkaságokkal kereskedő Deen Datta csendes élete teljesen felfordul, miután megismeri Manasza Devi, a kígyók titokzatos istennőjének és az ismeretlen Puskakereskedőnek történetét. Eljut a kígyóistennő szentélyének otthont adó Puska-szigetre, ahol megpróbálja a legenda írásos nyomait értelmezni, ám látogatásnak nem várt következményei lesznek. Különleges utazásba sodródik, amely bonyolult szálakon keresztül Indiából Los Angelesbe és Velencébe vezeti. A kultúrtörténeti nyomozás során feltárul a mangroveerdők varázslatos környezetében született legenda háttere, a tizenhetedik századi Velence tengeri kereskedelmének világa, és végül megtudhatjuk, hogy a szálak miként fonódnak össze a modern ember vándorlásaival és a klímaváltozással.

Guillaume Musso: Az írók titkos élete (Park Kiadó)

Az ezredforduló előtt három kultuszregénnyel a háta mögött a híres író, Nathan Fawles végleg leszámolt az írással, és visszavonult a Földközi-tenger partvidékének közelében fekvő, csodálatos és vad Beaumont-szigetre. Húsz évig egyetlen interjút sem adott, regényei azonban változatlanul rabul ejtik az olvasókat. Mathilde Monney, egy fiatal svájci újságírónő a szigetre utazik, hogy megfejtse a titkot. Ugyanaznap egy női holttestet sodor partra a víz, és a hatóságok megtiltják a ki- és beutazást a szigetre. Veszélyes párharc kezdődik Mathilde és Nathan között, ahol néma igazság és makacs hazugság áll szemben egymással, a szerelmet és a félelmet pedig csak egy hajszál választja el egymástól…

 

Leslie L. Lawrence: Donovan ezredes tréfája I-II.(I.P.C. Könyvek Kft.)

A szerző pontosan tudja, mire vágynak az olvasói: izgalomra, váratlan fordulatokra, misztikumra, és a Himalája kolostorainak titokzatos világára. Leslie L. Lawrence nem adja fel: tovább keresi a néhai Donovan ezredes gyémántjait, akárcsak lord Carrick, Mr. Butler, Mr. Atkinson és a váratlanul feltűnt, kései leszármazott, Igor Donovan is. Előbb az indiai Csennaiba indulnak, majd egy sikertelen sírrablás után fel, a Himalájába. Útjuk közben kalandok sora várja őket, a himalájai kolostorban pedig fény derül a titokra: léteznek-e egyáltalán Donovan ezredes legendás gyémántjai?

 

Suzanne Collins: Énekesmadarak és kígyók balladája (Agave Könyvek Kiadó)

Az Éhezők Viadala jóval azelőtt kezdődött, hogy Katniss Everdeen feltűnt a színen. Coriolanus Snow – a későbbi elnök – itt mutatta meg magát először, tizennyolc évesen ő volt a tizenkettes körzet jelöltjének mentora. Az egykor nagy hatalmú Snow-házra nehéz idők járnak: a jövőjük azon múlik, hogy Coriolanus képes lesz-e elbűvölőbbnek, ravaszabbnak és taktikusabbnak bizonyulni diáktársainál, és győztest tud-e faragni saját kiválasztottjából. Az arénán belül életre-halálra szóló harc következik, az arénán kívül pedig Coriolanus elkezd együtt érezni megpecsételt sorsú mentoráltjával. Mérlegelnie kell, hogy a szabályok követése a fontosabb, vagy a túlélés.

 

Ed James: Érzéketlenül (Álomgyár Kiadó)

A bestseller krimiíró, Ed James első magyarul megjelenő regénye hátborzongató thriller, amely már az első oldalakon rabul ejti az olvasót. Hat héttel eltűnése után váratlanul megtalálják Sarah Langtont – félig beszámíthatatlanul, kis híján halálra éheztetve. A rendőrség megpróbál válaszokat találni, de nincs nyom, amin elindulhatnának. Amikor egy újabb eltűnt személy kerül elő több hónapnyi elzártság után, lassan kirajzolódik a borzalmas kép: egy torz lelkű ragadozó az őrületbe kergeti áldozatait. Corcoran őrmester és dr. Marie Palmer vezető kriminálpszichológus együtt fognak hozzá, hogy megtalálják a kapcsolatot az áldozatok között, és megfejtsék minden rejtélyek leghalálosabbikát. Amikor egy újabb nőnek vész nyoma, megkezdődik a versenyfutás az idővel.

 

Taffy Brodesser-Akner: Fleishman bajban van (21. Század Kiadó)

Elizabeth Gilbert így nyilatkozott a regényről: „Philip Roth vagy John Updike pontosan így írtak a legjobb korszakukban – leszámítva, hogy ez a szerző tisztában van vele, mi játszódik le a nőkben.”
Toby Fleishman válás után próbál egyensúlyt teremteni a szingli élet és a család között, úgy tervezte, hogy a hétvégéken és az ünnepek felében lesznek nála a gyerekek. Arra viszont nem számított, hogy egy szép napon az exneje áthozza a két gyereket, lelép és soha nem tér vissza. Toby keresi Rachelt, igyekszik ellátni a kórházi pácienseit valamint a gyerekeit, és örül az okostelefonos appok segítségével felvirágoztatott szexuális életének. Az áldozat szerepében tetszeleg, aki felesége ambícióinak esett áldozatául. De ha igazán szembe akar nézni a kapcsolatukkal, be kell vallania magának, hogy a kezdetektől fogva szőnyeg alá söpörte a problémákat.

 

Láng Zsolt: Bolyai (Jelenkor Kiadó)

2020-ban a Libri irodalmi díj nyertese Láng Zsolt hagyományoktól eltérő életrajzi regénye lett. A könyv címszereplője Bolyai Farkas fia, János, a tizenkilencedik századi zseni. Miközben kibontakozik előttünk egy bonyolult apa-fiú kapcsolat, a történet másik szálán épp az ő rendkívüli életét és kéziratos hagyatékát tanulmányozza napjainkban a regény író hőse, aki ösztöndíjasként egy svájci kolostorban tölti napjait. A történet fonalát 12683 jegyzetpapír zűrzavaros kupaca vezeti – az olvasó hol részese keletkezésüknek, hol kiderül róluk, hogy szerzőjük halála után évtizedeken keresztül gondatlanul hányódtak.

 

(Kiemelt kép: Getty Images)