griselda-blanco-sorozat

Igaz történet alapján: Griselda Blanco, a nő, akitől Pablo Escobar is félt

Griselda Blanco földönfutóból lett a kokaincsempészet királynője. Több száz kilogramm drogot hozott be az Egyesült Államokba.

A négygyermekes családanya Pablo Escobart is megszégyenítő hálózatot működtetett Miami kokainháborúja közepette. Sőt, minden idők leghírhedtebb kokainbárója így beszélt róla: „Az egyetlen ember, akitől valaha is féltem, egy Griselda Blanco nevű nő volt.”
Griselda regnálása alatt mindennapos gyakorlatnak számítottak a brutális leszámolások, a kábítószerrel fűtött orgiák és a paranoiás gyilkosságok. A Keresztanya, Fekete Özvegy és Maffia Asszonya neveken is ismert Griselda Blanco személyét Sofía Vergara színésznő idézi meg a Netflix legújabb, igaz történet alapján készült minisorozatában.

Bár a készítők fiktív drámaként hivatkoznak alkotásukra, a drogbárónőt övező legendák még a fikciónál is szörnyűbb valóságot rejtenek. 

Griselda Blanco kisstílű bűnözőből lett drogbáró

A nyolcvanas évek Amerikájának drogszcénájában Griselda neve már egyet jelentett a floridai alvilággal, így várható volt, hogy most, amikor olyan népszerűek az igaz történet alapján készült sorozatok, az ő élete is sorra kerül. „Karrierje”, mondhatni, valahol kódolva volt a háborús erőszakban nevelkedő kislány sorsában. A mélyszegénységbe születő Griselda a Time magazin által a föld legveszélyesebb városaként emlegetett Medellínben nőtt fel. Itt már gyerekként hatalmába kerítette a bűnözői életmód.

Egyes források szerint mindössze tizenegy éves volt, amikor váltságdíj fejében elrabolt egy kisfiút, ám a félresikerült terv gyilkosságba torkollott.

Sok minden arra sarkalta a kislányt, hogy mielőbb saját kezébe vegye élete irányítását. Például az is, hogy édesanyja élettársa rendszeresen szexuálisan bántalmazta.

A Kolumbiát kettészakító La Violencia, vagyis a tömeges erőszak és zavargások időszaka – mely 1948. április 9-én kezdődött, Jorge Eliécer Gaitán népszerű politikus meggyilkolása idején – azt tanította Griseldának, hogy a hatalom megszerzése kizárólag erőszakos cselekedetek által lehetséges.

Mire a fegyveres konfliktusok sorozata egy évtizeddel később véget ért, mintegy 200 ezer embert öltek meg, Griselda pedig egy milliárdos, véráztatta drogbirodalom élére került. A nő zsebtolvajlással és pénzhamisítással kezdte bűnözői „karrierjét”, majd útja titokzatos körülmények között elhunyt férjeken és egy virágzó, majd megbukó drogüzleten át vezetett a miami csempészbirodalomig. Utóbbit még a börtönből is képes volt irányítani. 

Griselda Blanco és a fehér aranyra épülő családi vállalkozás

Több mint negyven gyilkosság, három eltüntetett férj és több millió dollárnyi kokain kísérte Griselda ámokfutását, miután Carlos Trujillóval kötött házasságával – melyből három gyermek is született – betette lábát a drogpiacra. Az 1970-es évek közepére azonban a férfi rejtélyes körülmények között életét vesztette. Bár sokan egészségügyi problémáit sejtették halála mögött, mások szerint Carlos vére a gyermekeivel az USA-ba menekülő Blanco kezén száradt.

Griselda 1964-ben álnéven, hamis papírokkal vándorolt be Amerikába, ahol második férjével, a Pablo Escobar által alapított Medellín kartellhez tartozó Alberto Bravóval épített ki egy New York-i székhelyű kokainbirodalmat.

Üzletük főként olyan női csempészekre támaszkodott, akik speciálisan kialakított fehérneműikben hoztak át kábítószert a nemzetközi határokon.

A hetvenes évek diszkókorszaka tökéletes terepet jelentett a Kolumbiából érkező tiltott kábítószereknek. A családi vállalkozás terjeszkedésével egyszerre azonban a házaspár kapcsolata megromlott. Ehhez minden bizonnyal Griselda egyre inkább elhatalmasodó paranoiája is hozzátett (a nőt Hitler nevű németjuhásza őrizte, amíg bezárkózott a villájába). Egy üzleti vita hevében Griselda 1975-ben arcon lőtte Alberto Bravót.

griselda-blanco-sorozat

Griselda Blanco az 1980-as években már a dél-floridai droggyilkosságok kitervelője volt. (Fotó: Miami Herald)

A férfi halála után Griselda Blanco immáron Fekete Özvegyként igyekezett beépülni a piacra, ahol csakhamar felvirágoztatta illegális üzletét. A floridai területeket uraló drogbirodalma csúcspontján 1500 dílert alkalmazott és havonta 80 millió dollárnyi kokaint árusított New York, Miami és Los Angeles városaiban. 

Griselda Blanco visszatér hazájába

Don Vito Corleone karaktere nyomán az 1970-es években már csak mint a Keresztanya hivatkoztak Griseldára, akit az FBI szimatolása miatt 1975 áprilisában több mint 30 partnerével együtt vád alá helyeztek a szövetségi bíróságon. Griseldának végül sikerült elmenekülnie a tényleges letartóztatás elől azzal, hogy Kolumbiába szökött. Itt vetett véget második férje életének, akit azzal vádolt, hogy több millió dollárt lopott el a vállalkozásukból. 

Griseldát még negyedik gyermeke megszületése sem tántorította el birodalma igazgatásától. Miután 1978-ban megszülte Michael Corleone-t (akit a A Keresztapa filmből inspirálódva nevezett el), Miamiban építette tovább erőszakra épülő hálózatát és robbantotta ki a városban a hírhedt motoros merényletektől hangos kokainháborút. 

Csatlósait csak Pistolerosként ismerték a környéken, kiknek csoportjába kizárólag egy ember megölésével és annak valamelyik testrészével – a trófea bizonyításként szolgált az elkövetésre – lehetett beférkőzni. A Pistoleros bevett módszere a motoros gyilkosság volt, a kábítószer-ellenes ügynökség dokumentumai szerint az elkövetők odahajtottak áldozataikhoz, majd közvetlen közelről lelőtték őket.

Griselda gyermekei első kézből tapasztalták meg anyjuk erőszakos természetét, aki előszeretettel hivatkozott arra, hogy a drogot épp az ő jólétük érdekében árusítja.

A helyzetekre adott első válaszát a fegyveres összecsapás jelentette, tartozásai eltussolására vagy épp behajtására is a gyilkosságot jelölte ki azonnali eszközként.

De az is elegendő volt egy-egy merénylet kirobbantásához, ha úgy érezte, bizonyos személyek nem tisztelik őt vezetőjükként.

1983-ban valószínűleg Griselda volt az, aki elrendelte harmadik férje, Dario Sepúlveda meggyilkolását is. (Bár a 2014-es Drugs in American Society című könyv szerint ő volt a felelős a legtöbb dél-floridai gyilkosságért 1979 és 1981 között, szóval bőven akadtak ellenségei.) A férfit ötéves fiuk, Michael Corleone szeme láttára ölték meg Kolumbiában.

Griseldát végül tíz éven át tartó nyomozás után, 1985. február 17-én tartóztatták le otthonában. Kokain előállítására, behozatalára és terjesztésére irányuló vádakért felelt a New York-i szövetségi bíróságon.

Griselda Blanco a börtönből is dolgozott

Griselda bűnösnek vallotta magát az ellene felhozott vádakban, de így is 15 év fogságra ítélték. Az alacsony biztonsági fokozatú intézményből azonban könnyűszerrel irányíthatta kábítószerüzletét – állítólag egyszer még John F. Kennedy Jr.-t is el akarta raboltatni némi váltságdíj fejében.

Szabadulókártyáját vádalku biztosította. E szerint nem vádolhatták meg 1985 előtt történt gyilkosságokkal, holott a nyomozók becslése szerint 75-150 személy megöléséért is felelősséggel tartozott ebből az időszakból – nem beszélve az országba kerülő kokaincsomagokról, melyeken rendre az ő neve szerepelt.

griselda-blanco-sorozat

Griselda Blanco karakterét a Netflix minisorozatában a Modern családból ismert Sofía Vergara kelti életre. (Fotó: Netflix)

1998-ban bűnösnek vallotta magát még két drogdíler és egy korábbi végrehajtója megöléséért, utóbbi akció ráadásul a célpont 2 éves kisfiának halálával végződött, így további 20 év börtönbüntetésre ítélték.

Csakhogy 2002-ben Griselda váratlanul szívrohamot kapott, 2004-ben további egészségügyi problémáira hivatkozva pedig gyermekkorának színhelyére, Medellínbe deportálták. Nyolc évvel később, 2012. szeptember 3-án érte támadás az akkor 69 éves Griseldát, mikor kilépett egy helyi hentesüzlet ajtaján. A merénylők egy motorkerékpárról lőtték ki a végzetes golyókat, Blanco a helyszínen életét vesztette. Griselda tehát 

a saját módszerének áldozataként és abban a városban hunyt el, melynek szegénynegyedéből indulva véres drogbárói karriert futott be Amerikában.

Hogy ezt miként vitte véghez, azt a Netflix Griselda című életrajzi sorozatában a saját szemünkkel is végignézhetjük. A sorozat keletkezésével kapcsolatban különösen megrázó, hogy a Griseldát alakító Sofía Vergara anno épp a kolumbiai drogkartellek elől menekült Miamiba, miután egy emberrablási kísérlet során elveszítette egyik bátyját.

Gondoltad volna, hogy a Chicago film karaktereit is valós személyek ihlették? Beulah Annan és Belva Gaertner igaz történetéért kattints ide!

Kiemelt kép: Netflix; Wikipédia; noklapja.hu