Besokallt a Netflix: pórul járhatnak a jelszómegosztók

Emlékszel még a DVD-k elején futtatott reklámfilmre? Tudod, amiben autó- vagy épp táskalopáshoz hasonlították a „kalózfilmek” letöltését. A legtöbben ma már nem vagyunk ilyen szigorúak, ha jogosulatlan filmezésről van szó. Az, hogy egy fiókért fizetünk, aztán boldog-boldogtalan nézi kedvenc sorozatát, olyan természetes, mint hogy reggel felkel a nap.

Távol álljon tőlem, hogy egy dollármilliárdos vállalkozás rentábilitásáért aggódjak, de tulajdonképpen érthető, hogy az egyik legnagyobb streamigplatform, a Netflix besokallt, felismerve, hogy milliók nézik ingyen a filmjeiket. Ezért a közeljövőben komoly, az eddigi gyakorlatot ellehetetlenítő szigorítást vezetnek be annak érdekében, hogy egy előfizetéssel ne öt-hat különböző háztartásban fogyasszuk a tartalmaikat. Az eddigi gyakorlat szerint ugyanis egy fiókkal, a belépési adatok ismeretében akármennyien filmezhettük, noha az előfizetés jogszerűen csak egy háztartásra szólt.

Mi változik?

A most következő szigorításról az előfizetők az oldal gyakran ismételt kérdések fülének frissítése kapcsán értesültek, a változások pedig elsősorban az előfizetésekkel kapcsolatos eszközökhöz kapcsolódnak, és a szolgáltatás háztartáson kívüli megosztása ellen próbálnak fellépni. Bár a szabályozás pontos részletei egyes országonként eltérőek lehetnek, a módosítás alapján a fiókot elsődlegesen használó eszközzel rendszeres időközönként, minimum 31 naponta nemcsak be kell jelentkezni a rendszerbe, de kapcsolódni is kell a háztartáshoz kapcsolódó wifi hálózathoz is. Mindezt ráadásul egy a Google vagy a Facebook kétfaktoros hitelesítéséhez hasonló lépcső is kiegészíti: az eszköz használatakor egy az email-címünkre vagy telefonszámunkra kapott kóddal azonosíthatjuk majd, hogy valóban mi, valóban a saját háztartásunkból és a saját gépünkről netflixezünk, ebben az esetben hozzáférhetünk a tartalmakhoz.

Amennyiben nem tudjuk igazolni, hogy mi vagyunk az előfizetés jogos használói, a rendszer nem fog a filmek közelébe engedni.

A dologgal kapcsolatban egyelőre sok a homályos pont: egyelőre mindez inkább megnehezíti, mintsem ellehetetlenítené a megosztást, hiszen a kényszerű azonosításra csak bizonyos időközönként kerül sor, ugyanakkor a jogos felhasználónak borsot törhet az orra alá hosszabb utazás vagy Netflix-detox kapcsán. Egyelőre pótdíj-jellegű szankció sem jár majd azért, ha fióktevékenységünkből az derül ki, más eszközökkel is megosztjuk azt, viszont azokon az eszközökön, amiket nem sikerül a fenti módon hitelesíteni, zárolni fogj a rendszer, megtagadva a hozzáférést. Egyes hírek szerint elképzelhető, hogy emellett, ezt kiegészítve egyes országokban lehetőséget biztosítanak majd arra, hogy a fiókmegosztás ellenőrzött keretek között, felár fizetésével történjen meg, de ezt vélhetően nem minden országban fogják majd bevezetni.  

A magunk részéről kíváncsian várjuk, milyen sikerre vezetnek a fenti módosítások, addig is rendszeresen jelzünk nektek, ha valami izgalmas sorozat jön ki a szolgáltatónál. 

Kiemelt kép: Getty Images