5 magyar film, amit nem érdemes kihagyni idén tavasszal a mozikban

A tavasz kétségtelenül magában hordozza a megújulást, a szezon kezdetével pedig sorra jelennek meg az újdonságok például a könyv- és filmiparban is. A mozikban már látható, vagy a közeljövőben érkező magyar filmekből hoztunk most nektek egy kis kedvcsinálót, melyből akár a húsvéti hosszú hétvégére is bátran választhattok programot egy közös mozizáshoz.

Az utóbbi időben jobbnál-jobb filmekre és sorozatokra bukkantunk, és igyekeztünk is ajánlani nektek kedvenceinkből, akár régi klasszikusokból, akár most debütáló alkotásokból állítottuk össze listánkat. Legutóbb a Netflix legizgalmasabb nordic noir sorozataival búcsúztattuk a telet, majd Valentin-nap apropójából ajánlottunk erotikus-romantikus történeteket. 

Hoztunk írónők élettörténetét feldolgozó biográfiákat, felmértük, milyen legendás ételekre emlékeztek az ikonikus filmekből, sőt, tematikus filmes programokat is összegyűjtöttünk, melyek révén rövid időre ti is a főszereplők bőrébe bújhattok. 

Dirty Dancing

A tematikus Dirty Dancing hétvégén mi is felhúzhatjuk Baby tánccipőjét (Fotó: Fórum Hungary)

Ez alkalommal a magyar filmek háza táján néztünk körül, a jó hír pedig az, hogy a tavaszi napsütéses idővel együtt változatos hazai történetek is érkeznek a mozikba az elkövetkezendő hónapokban. Sőt, az alábbi sokszínű alkotások közül van, amire már akár a héten megválthatjátok a jegyeteket. 

Lefkovicsék gyászolnak

Premier: már látható a mozikban

Breier Ádám első nagyjátékfilmjének főszereplője Lefkovics Tamás, a nagyszívű, de konok bokszedző (Bezerédi Zoltán), aki már évek óta nem tartja a kapcsolatot fiával, Ivánnal (Szabó Kimmel Tamás). Iván időközben Izraelbe menekült az apjával való konfliktus elől, ahol ortodox zsidóként alapított családot, Budapestről csak az édesanyjával (Máhr Ágnes) tartja a kapcsolatot.

Az édesanya váratlan halálakor Iván arra kényszerül, hogy hatéves kisfiával (Leo Gagel) hazatérjen a szülői házba, a zsidó hagyományoknak megfelelően egy héten át tartott gyászidőszak, a shiva megtartására. A két férfin keresztül két világ feszül egymásnak, melynek tétje a család újraegyesülése. A Lefkovicsék gyászolnak szívmelengető humorral beszél a generációs különbségekről, és legfőképpen arról, hogy sosincs késő megbocsátani.

Kálmán-nap

Premier: március 14.

Hajdu Szabolcs, a Balázs Béla-díjas filmrendező legújabb filmjében – a gyermeknevelés körüli konfliktusokat feldolgozó Ernelláék Farkaséknál után – most az intimitás hiányából fakadó feszültségek és morális dilemmák kerülnek a középpontba. A történetet a megtévesztően egyszerű és hétköznapi, apró részletek teszik lenyűgözővé, melyek Kálmán és Olga (Hajdu Szabolcs és Tóth Orsi) házaséletéről, közös otthonáról mesélnek. 

Ide érkezik Levente és Zita vendégségbe (Szabó Domokos és Földeáki Nóra), a két negyvenes páros épp Kálmán névnapját készül megünnepelni, ám az egyre hangosabb koccintások sem képesek elnyomni a felszínre törő párkapcsolati nehézségeket. Érdekesség, hogy Hajdu Szabolcs kapcsolati trilógiájának második darabja is a színpadról kerül a filmvászonra, és méltó utódja a Karlovy Vary-ban fődíjat nyert első felvonásnak. 

Kék Pelikan

Premier: április 4. 

1988-ban Magyarországon már mindenki igényelhetett világútlevelet, kinyíltak a határok, elérhetővé vált az utazás lehetősége, ám a vonat és a busz még mindig csupán egy bizonyos réteg számára jelentette a nagy kalandokat. De mit ér a szabadság, ha nem lehet élni vele? A Nyugatra vágyódó három jóbarát, Ákos, Laci és Petya a magyarokra jellemző leleményességükkel kiderítik, hogy a MÁV-nál a jegyeket kézzel írva, kék Pelikan indigóval töltik ki.

A nagy felismerést követően aztán egy budapesti belvárosi bérház egyik lakásában megkezdődnek a kémiai kísérletezések, a barátok pedig végül hamis vonatjegyekkel kerekednek fel világot látni. A Kék Pelikan valós eseményeket dolgoz fel: az animációs film író-rendezője, Csáki László éveken át készített interjúkat olyan személyekkel, akiknek az életére sorsfordító hatást gyakoroltak a hamis vonatjegyekkel megvalósult külföldi utazások.

Most vagy soha!

Premier: március 14.

A Semmelweis című, nagyszabású történelmi film után már érkezik is a következő – magyarok számára sorsfordító – eseménysorozatot felölelő alkotás, mely az 1848. március 15-én történtekből merítkezik. A cselekmény szerint, amikor 1848. március 15-én a lánglelkű költő, Petőfi Sándor költeményével, a Nemzeti Dallal kirobbantja a magyar forradalmat, az osztrák elnyomók egy titkosügynököt bíznak meg a feladattal, hogy állítsa meg a döntőnek bizonyuló forradalmi felkelést.

Szente Vajk forgatókönyvíró szerint a filmben a valós eseményeket némi fikcióval is vegyítették, ám azok nem befolyásolják az eredeti történelmi események menetét. A főbb szerepekben Berettyán Nándort Petőfiként, Mosolygó Sárát Szendrey Júliaként, Koltai-Nagy Balázst pedig Jókai Mórként láthatjuk majd minden idők legnagyobb költségvetésű magyar filmjében, mely épp ebből kifolyólag már most megosztani látszik a közvéleményt.

Bogyó és Babóca 6. – Csengettyűk

Premier: március 28.

Visszatér a mozikba Bartos Erika közönségkedvenc párosa, Bogyó és Babóca, akik a következő filmepizódban 13 összefűzött mesén keresztül tanulják meg, mit is jelent az empátia, az odafigyelés, a folyamatos törekvés a jóra és a szépre. A kalandos eseményekben ezúttal is feltűnnek új szereplők, köztük a Rézbogár, aki a harangok és csengők mestere, Borz Ottó, aki egy piros frizbit ajándékoz barátjának, Mókus Regőnek, valamint az Ezerlábú, akit távoli rokona, a Százlábú meghív magához almaszüretre.

Az idén huszadik születésnapját ünneplő mese mára az egyik legsikeresebb sorozattá vált a gyerekek körében, a legújabb mozifilm pedig immáron a hatodik lesz a sorban, mely a csigafiú és a katicalány kalandjait mutatja be. A meseszereplők hangját ezúttal is a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, Pogány Judit kölcsönzi, aki közel száz karaktert szólaltat meg egyedi hangon a KEDD Animációs Stúdió mesefilmjében.

Kíváncsi vagy a külföldi filmkínálatra is? Mutatjuk, milyen hollywoodi filmeket várunk tavasszal a mozikba!

Kiemelt kép: Getty Images, noklapja.hu