És megint dühbe jövünk, Bud Spencer, Terence Hill

Kvíz: Mennyire ismered a legendás filmek legendás ételeit?

Az étel mindig is visszatérő elem volt a filmekben, nem véletlenül lett belőlük Nők lapja kvíz! Kedvenc ételük a karakterek személyiségéről is sokat elárulhat.

Az étel és az étkezés mindig is visszatérő elem volt a filmes történetmesélés során, hiszen nem csak az élet egyik legtermészetesebb velejárója, de egy-egy karakter személyiségéről is sokat elárulhat. (Nem véletlenül van annyi étellel kapcsolatos Nők Lapja kvíz sem!). Sőt, amellett, hogy vizuálisan is jól mutat, a nosztalgiától és élvezettől kezdve az undoron és éhségen át számtalan érzést képes kiváltani a nézőből. Ha láttál már olyan ételjelenetet, amitől a nyál is összefutott a szádban, pontosan tudod, hogy miről beszélünk.

Bár az ételek sokfélék, mégis univerzális emberi élményt jelentenek. Gondoljunk csak az Ízek, imák, szerelmek című filmre, melyben Julia Roberts olyan jó ízzel falatozik, hogy szívünk szerint mi is harapnánk egyet a kezében lévő, látványra is foszlós nápolyi pizzaszeletből – még akkor is, ha éppen előtte ettünk. És persze ott vannak a gasztronómiára még ennél is komolyabban építő filmek, ahol még a leghétköznapibb fogás is művészi precizitással készül.

Ezek az alkotások ráadásul még lenyűgözőbbé válnak, amint rájövünk, mennyi munkával is járnak a filmes ételek előkészületei. Séfek és food stylistok több hetes kutatómunkájának, kísérletezésének, a színészek felkészítésének és az adott ételek számtalan előre elkészített változatának köszönhetjük, hogy a képernyőn látott fogások már-már szinte a mi szánkban is életre kelnek.

kviz legendas filmek legendas etelek

Meryl Streep a Julie & Julia – Két nő, egy recept című 2009-es filmben (Fotó: Sony/Columbia Pictures)

Nők Lapja kvíz: Mennyire ismered a filmes ételeket?    

Tudtad, hogy a 2006-os Marie Antoinette című film látványos süteményeit egytől egyig a méltán híres francia Laduree pékség cukrászai álmodták meg? A 2014-es A séf című filmben pedig Roy Choi koreai-amerikai sztárszakácsnak köszönhetjük, hogy a főszerepet játszó Jon Favreau mesterien bánik az étellel, Az ételművész gasztrofilmre pedig nem más készítette fel  Bradley Coopert, mint a Michelin-csillagos séf, Marcus Wareing.

Ha filmes szállóigékre (ezekből is van ám Nők Lapja kvíz!)gondolunk, először szinte biztos, hogy a legnagyobb hollywoodi mozik ikonikus mondatai jutnak eszünkbe – ha pedig az alábbi Nők Lapja kvízben szereplő filmekről van szó, tuti, hogy néhány fogást is fel tudnánk idézni. Tedd próbára tudásodat, és hozd meg közben az étvágyadat is! Rajta!

Kvíz: Mennyire ismered a filmes ételeket?

Ízek, imák, szerelmek, Julia Roberts

Buon appetito!

Bizarr ételek a világ körül – és ezekről vajon mennyit tudsz?

Kiemelt kép: Jelenet az És megint dühbe jövünk című filmből (Forrás: YouTube)
Tesztfotó: Jelenet az Ízek, imák, szerelmek című filmből (Forrás: YouTube)