filmek-igaz-tortenet-alapjan

5 tanulságos és lenyűgöző film, amit az élet inspirált

Az igazság néha izgalmasabb, mint a fikció. Ezt bizonyítják az alábbi filmek is.

Bár a filmnézés sokunknak alapvetően a kikapcsolódást és valóságtól történő elszakadást jelenti. Mégis hevesebben ver a szívünk, ha megjelenik előttünk az „Igaz történet alapján”-felirat. De miért ennyire más olyan filmet nézni, amiről tudjuk, hogy megtörtént eseményeken alapul?

Egyrészt a neves svájci pszichiáter, Carl Gustav Jung szerint az ember természeténél fogva kíváncsi lény, és ösztönös késztetést érez arra, hogy megpróbálja megismerni az ismeretlent – még akkor is, ha az adott esetben félelmetes. (Gondoljunk például egy közúti balesetre, ami mellett elhaladva alig álljuk meg, hogy odanézzünk.)

Másrészt e kíváncsiság mögött a tanulás iránti tudattalan igény húzódik. Hiszen ha olyan karaktereket látunk a képernyőn, akik a valóságban hozzánk hasonlóan átlagos életet éltek, illetve hasonló nehézségekkel küzdöttek, de kellő akaraterővel mégis sikerült beteljesíteniük a vágyaikat, akkor miért ne sikerülhetne ugyanez nekünk is?

Egy-egy ilyen alkotás erőt adhat a nehéz helyzetekben, és azt is éreztetheti, hogy nem vagyunk egyedül a világban. Sőt, akár más megvilágításba is helyezheti éppen aktuális problémánkat. Ugyanakkor arról is hiteles képet festhet, hogy mi történne velünk, ha végső elkeseredésünkben a rossz utat választanánk…

5 film, amit a valóság inspirált

Összegyűjtöttünk néhány elgondolkodtató, igaz történet alapján készült filmet a streamingoldalak jelenlegi kínálatából.

1. Vadon (Netflix)

A fiatal és problémás Cheryl (Reese Witherspoon) teljesen összeomlott édesanyja (Laura Dern) halála után. Mindent elkövetett azért, hogy házassága is zátonyra fusson (drogokkal és más férfiak társaságával próbálta tompítani fájdalmát), és nem félt szembenézni a hibáival.

Hogy kiutat találjon a gyászból és a kudarcból, hogy végre valahára a változás útjára lépjen, egy spontán ötlettől vezérelve bakancsot húz. Nyakába veszi a kicsit sem veszélytelen amerikai vadont, ahol nem kevesebb mint 1800 kilométert tervez legyalogolni zöldfülű túrázóként.

A Vadon nem csak az önismeretről, illetve azokról a megpróbáltatásokról – a kínzó magányról, a tikkasztó hőségről, a dermesztő fagyról, a vadállatokról és az éhségről – szól, amelyekkel egy ilyen túra során találkozhatunk. A filmben különösen nagy hangsúlyt kap az is, hogy nőként mennyivel másabb veszélyeknek vagyunk kitéve, ha egyedül vesszük nyakunkba világot.

A forgatókönyvet Cheryl Strayed írónő Észak-Amerika leghosszabb, Pacific Crest Trail nevű túraútvonalán tett zarándokútja ihlette. Kalandjait Reese Witherspoon páratlanul izgalmas és kifejező alakítása hozza közelebb a nézőkhöz, akik szinte testközelből lehetnek részesei egy kezdetben bizonytalan nő lelki kiteljesedésének.

2. Nyad (Netflix)

A Jimmy Chin és Elizabeth Chai Vasarhelyi által rendezett 2023-as film Diana Nyad (Anette Bening) amerikai író, újságíró és hosszútávúszó életének egyik legmeghatározóbb szakaszát meséli el. A sportoló 60 éves korában úgy döntött, megteszi azt, amit huszonévesen nem tudott: átússza a Kuba és Florida közötti közel 150 kilométeres távot. Nyad útja a nyílt óceánon kicsit sem volt veszélytelen. Medúzák elleni védőruhában, elektromos cápariasztó eszközökkel és egy 35 fős csapat kíséretében, 64 évesen, 2013-ban valóban teljesítette a távot.

A filmben Jodie Foster is feltűnik Bonnie Stoll, Diana legjobb barátja szerepében.

3. Amélia – Kalandok szárnyán (Disney+)

Mira Nair 2009-es amerikai-kanadai életrajzi drámája a legendás amerikai pilótanő, Amelia Earhart életét mutatja be a kétszeres Oscar- és Golden Globe-díjas Hilary Swank (Amelia Earhart), valamint Richard Gere (George Putnam) és Ewan McGregor (Gene Vidal) főszereplésével.

Amelia nem elégedett meg a háziasszonyi szereppel, egy igazi feminista példakép volt már a maga idejében is. A kanadai Vöröskereszt zászlaja alatt sebesült katonákat ápolt, és olyan erős elhivatottságot érzett a repülés iránt, hogy 1920-ban ő lett az első nő, aki pilótaigazolványt szerzett. 1928-ban a nők között elsőként egyedül átrepülte az Atlanti-óceánt. Amikor azonban a Föld körberepülésével próbálkozott, örökre nyoma veszett.

(Az amerikai légierő egykori hírszerző tisztje, Tony Romeo állítja, megtalálta Earhart eltűnt repülőgépét. Erről a linkre kattintva olvashatsz részletesen.)

4. Megbocsátasz valaha? (Disney+)

A nehéz természet hírében álló Lee Israel életrajzi könyveket írt a ’70-es-’80-as években, ám a ’90-es évek kiadói már nem tartottak igényt a munkájára. Hogy némi gyorsan jött pénzhez jusson, Israel úgy gondolta, jó ötlet karriert csinálni abból, ha olyan elhunyt sztároktól hamisít leveleket, mint Humphrey Bogart, Noël Coward vagy Dorothy Parker, melyeken aztán jó áron adhat tovább a gyűjtőknek.

Akciója bő egy évig tartott – ez idő alatt állítólag több mint 400 levelet sikerült megtévesztő pontossággal meghamisítania –, mígnem rajtaütött az FBI.

Az írónő memoárját (Can you ever forgive me?) börtönben töltött évei alatt írta. Ebből a könyvből aztán Merielle Heller rendező készített azonos címmel életrajzi drámát 2018-ban. A filmben a Szívek szállodájából jól ismert Melissa McCharty alakítja a tragikus sorsú, rossz útra tért, de kétségkívül jó humorral megáldott írónőt, aki nem hétköznapi tehetségét végül piti bűnözőként (is) kamatoztatta.

5. Igaz történet (HBO)

Miután tényhamisítás vádjával Michael Finkelt (Jonah Hill) elbocsátja a The New York Times, a bukott riporterre rámosolyog a szerencse egy „jó sztori” képében. Egy Christian Longo (James Franco) nevű férfi ugyanis épp neki, Michael Finkelnek adta ki magát, mikor felesége és három gyermekük meggyilkolása után a hatóságok elől menekült.

Bár a bizonyítékok egyértelműen igazolják, hogy Longo a tettes, a férfi mindvégig tagadja a vádakat. Ezeket végül az igazi Finkel próbálja meg felgöngyölíteni.

Hill és Franco macska-egér játéka végig szinten tartja a feszültséget, és Finkelt lassacskán teljesen behálózza a mesteri manipulátor Longo. Végül a kegyvesztett riporter sem tudja már eldönteni, hogy az előtte ülő férfi vajon tényleg végzett-e a családjával.

Imádsz mozizni? Íme 5 új magyar film, amit nem érdemes kihagynod!

Fotó: Getty Images, noklapja.hu

Kiemelt kép: Getty Images