sorozatajanlo 5 sorozat ami jobb mint a konyv

Hétvégi filmek: 5 zseniális sorozat, ami jobb, mint a könyv

A könyvek sem voltak rosszak, de a filmek sokkal izgalmasabbra sikerültek.

Éppen újra jobban hasonlít az időjárás a télire, mint a tavaszira, úgyhogy nem csoda, hogy inkább beltéri programmal ütjük el az időnket hétvégén. Ha „aktívnak” érzed magad, és inkább moziba mennél, akkor olvasd el a cikkünket, amiben a mozikban vetített és a következő napokban érkező magyar filmeket ajánlunk!

Viszont ha semmiképpen sem szeretnél a kanapédról a konyhánál messzebbre menni ebben a zord időjárásban, akkor szemezgess hétvégére a korábbi krimisorozat filmajánlónkból vagy legjobb erotikus film toplistánkból.

Mostani filmajánlónkban viszont olyan sorozatokat mutatunk, amelyek

könyvadaptációk, és azt is vállaljuk, hogy szerintünk ezek a filmek jobban sikerültek, mint az alapmű.

Ezzel nem azt állítjuk, hogy a könyv nem jó, sőt! Ha könyvmoly vagy, akkor mindenképp olvasd el a köteteket is, és hasonlítsd össze, hogy szerinted melyik alkotás volt szórakoztatóbb!

Egy izgalmas film hétvégére?

Biztosan észrevetted, hogy az utóbbi években nagyon felkapottak lettek Harlan Coben krimiköteteiből készült Netflix-sorozatok. Ha rákeresel a Netflixen a szerző nevére (ezt írd be: „Harlan Coben Collection”), kiadja az összes filmadaptációt, amelyek az ő műveiből készültek.

Olyan nagy sikerű sorozatok készültek az író történeteiből, mint Az idegen, a Maradj mellettem vagy a legújabb, idén bemutatott Nem versz át. A Coben-sztorik mindig nagyon izgalmasak, pörgősek és garantáltan van bennük egy-két csavar, amire nem számítasz, tehát ha az ő könyvadaptációjából választasz hétvégére sorozatot, biztosan jól fogsz szórakozni!

sorozatajanlo jobb mint a konyv

Válassz minisorozatokat, amelyek éppen kitöltenek egy borús hétvégét! (kép: Canva)

De nézzük, milyen sorozatok valók erre a zimankós hétvégére, amelyek izgalmasabbak lettek, mint a film alapjául szolgáló könyvek, és egész biztosan a kanapéra szegeznek órákra!

A siló (Apple TV+)

Hugh Howey azonos című regényének (Silo) adaptációjából forgatott az Apple TV+ egy különleges sci-fit, amelyben az emberiség egy föld alatti silóban a túlélésért küzd. Természetesen a könyv sokkal lassabban halad a cselekményben, és mindig ott dereng a sötét, sejtelmes hangulat – azt várjuk, hogy kiderüljön, mi történhetett az emberiséggel, hogy egy több száz méter mély silóban ragadt…

A siló körüli kinti légkör már nem alkalmas az emberi létezésre, egy lélegzetvétel is halálos lenne annak, aki védőfelszerelés nélkül kimerészkedik. Ennek ellenére vannak még néhányan a silóban, akik nem örülnek a bezártságnak, a benti szigornak, és ellenszegülnek a szabályoknak – rájuk azonban kegyetlen büntetés vár. A film főszereplője a Juliette Nichols gépészt alakító Rebecca Ferguson, akinél jobbat nem is találhattak volna a film készítői.

Éles tárgyak (HBO)

Gillian Flynn már nagyon sok, szuper izgalmas thrillert írt, amikből remek filmek is készültek, de az Éles tárgyak (Sharp Objects) című sorozat lett talán a legjobb közülük. A Holtodiglan, A nyughatatlan özvegyek és az Utópia is az ő műveiből született – ezeket is érdemes megnézni!

Az Éles tárgyak cselekménye az első perctől az utolsóig borzolja az idegeket. A fiatal újságírót, Camille-t (Amy Adams) visszaküldik a fojtogató légkörű szülővárosába, hogy az ott történt gyerekgyilkosságokról tudósítson. Camille nyomozása azonban feltárja az újságíró gyerekkorának olyan részleteit is, amivel nem szívesen szembesül.
Ahogy kibontakozik a történet, szépen lassan minden a helyére kerül, de ne várj vidám befejezést! Ez egy roppant feszült, sötét történet, ami rögtön magával ragad!.

Normális emberek (HBO)

Sally Rooney az egyik legfelkapottabb kortárs író jeleleg, és mi tagadás, a Normális emberek (Normal People) című regénye tényleg nagyon elkapott egy kellemes hangulatot, amit egyébként a többi könyvében (Baráti beszélgetések, Hová lettél, szép világ) is továbbvitt. 

A könyvből a Netflix készített egy 12 részes minisorozatot Daisy Edgar-Jones és Paul Mescal szereplésével, és bár a sorozat nem olyan részletgazdag, mint a könyv, annyira jól válogatták össze a szereplőket, és olyan szépen fotózták a filmet, hogy felülmúlja a regényt. A történet középpontjában a szerelem áll: a legbonyolultabbtól a legtisztább érzelemig mutatja be a párkapcsolat minden hullámhegyét és hullámvölgyét.

Mindhunter – Mit rejt a gyilkos agya (Netflix)

Az alapmű társszerzője, John E. Douglas 25 évig dolgozott az Egyesült Államok Szövetségi Nyomozóhivatalának (FBI) különleges ügynökeként, ahol a pszichológiai profilalkotás technikájával vizsgálta az ország leghírhedtebb sorozatgyilkosainak és bűnözőinek elméjét. A könyvet Mark Olshakerrel együtt írták Mindhunter – Sorozatgyilkosok címmel.

A profilozó igaz történeteiből és az egyébként tényleg szuperül megírt könyvéből készítette a Netflix a még zseniálisabb filmjét, a Mindhunter – Mit rejt a gyilkos agya? című sorozatot. A Netflix többek között David Fincher (Harcosok klubja, Holtodiglan) rendezői és produceri közreműködésével készítette a Mindhunter két évadát, ami önmagában remek ajánlólevél.
Plusz nagyon jól választották ki a főszereplőt, a Holden Ford ügynököt alakító Jonathan Groffot, és persze a bűnügyek is érdekesek, ami után nyomoznia kell.

Egy szobalány vallomása (Netflix)

Sajnos az Egy szobalány vallomása (eredeti címe: Maid) sajnos sokkal később jelent meg magyarul, mint ahogy a Netflix bemutatta a sorozatot. Stephanie Land írónő eredeti naplójából készült a könyv és a film is. A nagyon személyes hangvételű dráma egy fiatal leányanyáról szól, aki a bántalmazó párkapcsolatából elmenekül a pici lányával. Egyedül próbálja megállni a helyét először mindenféle segítség nélkül, de a helyzet egyre kilátástalanabb…

A sorozat tökéletes szereposztásának köszönhetően teljesen bele tudunk helyezkedni a főszereplő anyuka, Alex (Margaret Qualley) élethelyzetébe. Amikor fél, akkor rettegünk, amikor éhes, a mi gyomrunk is összerándul.

Érdekesség, hogy Alex édesanyját, a hippi művésznőt, Paulát Andie MacDowell játssza, aki a valóságban is Margaret Qualley anyukája. A két színésznő párosa remekül működik a filmben, Andie MacDowell talán élete egyik legjobb alakítása ez a tökéletlen anyukafigura. Az Egy szobalány vallomása című sorozatról megjelenésekor hosszabb ajánlót is írtunk.

Ha mégis inkább a mozizást választod hétvégére, akkor válogass a tavaszi mozifilmes ajánlónkból!

Kiemelt kép: Canva