húsvéti filmek

Hangulatos családi filmek húsvétra – akár a gyerekekkel együtt is nézhetitek

Tojásfestés, kirándulás, vendégség és locsolkodás. A négynapos hosszú hétvégébe a változatos programokon túl egy kis feltöltődésnek is bele kell férnie, és mi mással tölthetnétek el a közös pihenést, mint egy hangulatos otthoni moziesttel. Bár nem egytől egyig húsvéti tematikával élnek, filmajánlónk szórakoztató darabjai remek kikapcsolódást nyújthatnak egy hosszú, aktívan töltött nap után – és még a gyerekeket sem kell idejekorán ágyba küldenetek.

Ezúttal a képernyőkre is húsvétot varázsolunk filmajánló sorozatunkban. Kifejezetten gyerekbarát alkotásokat hoztunk, hogy az egész család közösen élvezhesse a jól megérdemelt ünnepi pillanatokat.

Ha már kifáradtatok a tojáskeresésben, minden locsolóverset kívülről tudtok és a húsvéti asztal is roskadásig van vendégváró finomságokkal, akkor tényleg nincs más hátra, mint elnyújtózni a tv előtt, és elveszni egy tanulságos, szórakoztató vagy épp szívmelengető történetben.

Listánkban újabb filmek és régi klasszikusok is helyet kaptak, ha pedig máskor is szükségetek lenne egy kis inspirációra, válasszatok igaz történeten alapuló alkotásokat, skandináv krimiket, életrajzi filmeket vagy örökzöld kedvenceket egybegyűjtő ajánlóinkból is.  

Az öt legenda

húsvéti_filmek_az_öt_legenda

Fotó: Paramount Pictures

Ennek a fantáziadús, eredeti mesének bár nem a húsvéti nyuszi, hanem Dér Jankó áll a középpontjában, a havat szóró dacos fiú azonban aligha győzhetné le egyedül a gonosz Szurok fenyegető árnyait. Hogy megvédjék a gyermekek képzeletének világát a rájuk törő gonosztól, az öt legenda, vagyis

a Mikulás, a Fogtündér, a Húsvéti Nyuszi, a Homokember, és a titokzatos Dér Jankó összefognak a Mumus keltette rémálmokkal szemben.

Hősies kalandjuk végén újra felébred a gyermekek hite a csodákban, és az elfeledettnek hitt Dér Jankóban is. A William Joyce The Guardians of Childhood című könyvsorozatából készült adaptációhoz eredetileg olyan híres színészek kölcsönözték hangjukat, mint Jude Law vagy Hugh Jackman. 

Megtekinthető: Apple TV+

Nyúl Péter

húsvéti_filmek_nyúl_péter

Fotó: Sony Pictures

Beatrix Potter gyönyörű meseszereplői a vászonra is felugrottak, hogy ebben a bájos élőszereplős animációs filmben újraélhessük Nyúl Péter, Benjámin Nyuszi és a hármas ikrek kalandjait az öreg McGregor kertjétől egészen a nagyvárosig.

Alighogy barátságot kötöttek Beával, Péterék nyugalmas életét fenekestől felforgatja McGregor dédunokaöccse, a mogorva és bosszúszomjas Thomas, aki bár beleszeret a jóságos Beába, még ez sem tántorítja el attól, hogy keresztbe tegyen az üregi társaságnak.

Megannyi kalamajka, felfordulás, félreértés és megbocsátás vezet a mindenkit felderítő happy endhez, és végül természetesen Péterék is megkapják, amire oly nagyon vágytak – kedvükre csemegézhetnek McGregor ellenállhatatlan kertjéből. 

Megtekinthető: HBO Max

Nyúl Péter 2. – Nyúlcipő

húsvéti_filmek_nyúl_péter2

Fotó: Sony Pictures

Nyúl Péterék kalandjai természetesen nem érnek véget egyetlen epizóddal, így ha már végigkísértétek a korábbi izgalmakat, a nagy sikerű folytatásban még több kalandos fordulat vár rátok. Sőt, az események a második részben pörögnek fel igazán, ugyanis a tanya békés világa után ez alkalommal nagyvárosi kalandok várnak a kíváncsi tapsifülesekre.

A nem mindennapi család, Bea, Thomas és a nyulak ezúttal is a rosszcsont Péter nyomában loholnak, miután főhősünk megveti tappancsát a kert óvó kerítésein túli nagyvárosban.

Az idegen világban azonban vakmerősége és bajkeverő természete elismerése talál, csakhogy amikor családja mindent kockára tesz, hogy az elveszett nyúl nyomára bukkanjon, Péternek döntenie kell: szerettei és saját maga érdekében talán ideje lenne példamutató nyuszivá válnia. 

Megtekinthető: Netflix

Egyiptom hercege

húsvéti_filmek_egyiptom_hercege

Fotó: DreamWorks Pictures

Felnőttként valamennyien ismerjük Mózes epikus történetét a rabszolgaságtól a hercegi címen át a felszabadító alakjáig, a DreamWorks legelső kézzel rajzolt animációs filmjéből pedig a legkisebbek is megérthetik a bibliai történet mondanivalóját: a hit, a remény és a szabadság mindenkori jelentőségét.

A csodálatos képi világhoz – melyen több mint 350 animátor, művész és technikus dolgozott – az Oscar-díjas Hans Zimmer írt dalokat és zenét, de azóta már musical is készült a történet egyik legszebb feldolgozásából. Mikor máskor elevenítenénk fel közösen ezt a lélekemelő történetet, mint húsvét ünnepén?

Megtekinthető: HBO Max

Charlie és a csokigyár

húsvéti_filmek_Charlie_és_a_csokigyár

Fotó: Warner Bros. Pictures

Ha benneteket is magával ragadott a Timothée Chalamet-féle Wonkavarázs (a tavaly karácsony egyértelmű sikerfilmje már nézhető az HBO Maxon), ideje sorra venni a csokoládégyáros további mesebeli kalandjait.

Nem hibáztatunk, ha Johnny Depp ínycsiklandó filmje alatt is a szokásosnál több csokinyuszi fogy majd, hiszen a szegény családban élő Charlie is csupán a titokzatos csokoládégyárra tud gondolni, melyből nap mint nap irtózatos mennyiségű finomság áramlik ki. 

A hosszú idők óta tartó csendet egyszer csak világraszóló hír töri meg: Willy Wonka bejelenti, hogy kinyitja gyára kapuit öt szerencsés nyertes előtt, akik egy-egy aranyjegyet találnak csokoládéja csomagolópapírjában. Charlie a véletlen folytán bekerül a kiválasztottak közé, és a titokzatos csokigyáros kilétén túl arra is fény derül, mi volt látogatásuk megszervezésének valódi célja. Roald Dahl Karcsi és a csokoládégyárának 2005-ös filmverziója igazán remekül sikerült.

Megtekinthető: Netflix

Jégkorszak: Húsvéti küldetés

húsvéti_filmek_Jégkorszak

Fotó: 20th Century Fox

Ha épp csak egy rövid időre heverednétek le a kanapéra egy tematikus mesével, akkor a Jégkorszak húsvéti különkiadása remek családi kikapcsolódás lesz kicsik és nagyok számára egyaránt. A történet szerint Ethel, a madármama egy kis időre rábízza Sidre a tojásait, ám a tojásszitterkedés olyan jól sikerül, hogy a kelekótya lajhár rövidesen újabb megbízást kap.

A tojáskeltető biznisz fellendül, ám ennek nem mindenki örül egyöntetűen, a rosszakarók pedig mindig kaphatók egy kis felfordulásra. A dolgok eseménydús fordulatot vesznek, így amikor a húsvéti tojásoknak sorra lába kél, Clint, Manny és Diego azonnal a barátjuk segítségére sietnek. 

Megtekinthető: Videa

Zootropolis – Állati nagy balhé

húsvéti_filmek_Zootropolis

Fotó: Walt Disney

Bár nem kimondottan húsvéti téma, Zootropolisból, a modern emlősök fővárosából sem hiányozhat egy bátor nyulacska, aki apró termete ellenére bátran fejest mer ugrani az állati kalandokba.

Amikor Judy Hopps, a zöldfülű rendőr megérkezik a városba, rá kell ébrednie, nem lesz egyszerű dolga első nyusziként teljesítenie a nagy és erős állatokkal telezsúfolt rendőrségen. Ő azonban elszántan bizonyítani akar, ezért elvállalja, hogy a végére jár egy titokzatos ügynek, melyben együtt kell dolgoznia a gyors észjárású szélhámos rókával, Nick Wilde-dal. 

Együtt aztán felgöngyölítik az összeesküvést, így újra helyreáll a béke Zootropolisban. Nick Judy támogatásával leteszi a rendőrvizsgát, a két barátból pedig hivatalosan is társak lesznek, akik együtt harcolnak a bűn ellen Zootropolis utcáin.

Megtekinthető: Disney+

Ha a pihenés után megmozgatnátok agytekervényeiteket, teszteljétek, mennyire vagytok képben: a itt a húsvéti népszokások-kvíz

Kiemelt kép: Getty Images, noklapja.hu