A porckopás a kor előrehaladtával sokakat érint, pedig nem kellene így lennie. Hogyan lehet megőrizni a porcok egészségét, és mit tehetünk, ha ízületeink károsodtak?

Bár a porckopást alapvetően időskori problémának tartjuk, egyre több fiatalt is érint. Hátterében jellemzően az áll, hogy megbomlik a porcépítés és -lebontás egyensúlya, ami miatt az ízületek csontok felőli végeit borító üvegporc elvékonyodik, egy idő után pedig sérülhet a felülete is. A másik gond, hogy az ízületekben egyre kevesebb folyadék termelődik, ezáltal a súrlódás és az azzal járó kopás egyre erőteljesebb lesz. A porcok szélein csontfelrakódások és kinövések is lehetnek, amelyek irritálhatják a környező szöveteket, egy idő után fájdalmat is okozva. Emellett beszűkülhet, nehezebbé válhat a mozgás is.

– Ha ez történik, akkor úgynevezett elsődleges artrózisról beszélünk, ami főképp negyvenöt éves kor után válik gyakoribbá. Mivel kialakulásának pontos okát nem ismerjük, a kopásnak ezt a típusát garantáltan kivédeni nem tudjuk, de vannak olyan rizikófaktorok, amelyek ellen tehetünk. Evidenciának tűnik, de ilyen a megfelelő – napi legalább kétliternyi – folyadékbevitel, nélküle az ízületek is könnyebben károsodnak. Tudjuk azt is, hogy a porckopásra az olyan anyagcserezavarok is hajlamosítanak, mint a cukorbetegség, emiatt annak kezelése az ízületek épsége miatt­ is kulcskérdés. Aki aktívan sportol, annak figyelnie kell a bemelegítésre és a testmozgás utáni nyújtásra is, ezek elengedhetetlenek ahhoz, hogy a porcok egészségét megőrizzük. Nem szabad elhanyagolni a sérüléseket, gyulladásokat sem, mert azok talaján másodlagos porckopás alakulhat ki – mondja dr. Podlovics Ágota reumatológus főorvos.
Például ha egy síbaleset miatt meglazulnak a szalagok, később az érintett ízület nagyobb eséllyel ficamodik ki. Ez nemcsak az újbóli baleset rizikóját növeli, hanem az ízületet is instabillá teheti, ami miatt a későbbi életszakaszban nagyobb eséllyel alakulhat ki porckopás. Ennek rizikóját azzal csökkenthetjük, ha a ficamok után fáslit vagy ízületi rögzítőt használunk, a végtagot kellő ideig pihentetjük, szükség szerint kezeltetjük. Segíthetnek a porcregeneráló készítmények is, ilyen esetben már fiatalabb korban is érdemes lehet szedni őket. Azt persze tudni kell, hogy ezek inkább a megelőzést segítik, a porcokat vissza már nem építik.

Óvatosan a futással

Ha az ízületeket rendszeresen túlerőltetjük – akár munkával, akár sporttevékenységgel –, a porcok károsodásához még balesetre sincs szükség. Ilyenkor a kopást az jelezheti, hogy az ízületek – főleg a térd és a csípő – fájdalmassá válnak, és meg is duzzadhatnak. A panaszok főleg elinduláskor jelentkeznek, jellemzően hosszabb ülés vagy fekvés után. A túlterhelés mellett az elhízás is komoly rizikófaktora a porckopásnak, szerepét nem lehet elégszer hangsúlyozni.
– Egyes statisztikák szerint már öt kiló túlsúly is annyira megterheli a térdízületet, hogy a kopás rizikója ötven százalékkal emelkedik. Ezt a veszélyt komolyan kell venni, számolni kell vele mind az artrózis megelőzésénél, mind a kezelésénél. Az ilyen jellegű rizikót a helyes étrend és a rendszeres testmozgás csökkentheti, utóbbi amiatt­ is, mert javítja a porcok anyagcseréjét. A testmozgást a kopás első jelei­nél sem késő elkezdeni, ilyenkor a gyógytorna, a séta, az úszás, a kerékpározás lehet jó választás. A futással már óvatosabban kell bánni, az ugyanis nem kíméli a térdet, főleg ha valaki nem figyel arra, hogy megfelelő cipőben vagy jó talajon kocogjon – emeli ki a reumatológus.

A porckopás, porckárosodás konkrét terápiája mindig attól függ, hogy a bajt mi okozza. Sérülések után a fájdalom- és gyulladáscsillapítás az elsődleges, az akut panaszokat ezzel lehet csökkenteni, megszüntetni. Ha indokolt, műtétre is szükség lehet. Már kialakult porckopásnál segít a termálfürdőzés is, főleg, ha a probléma már előrehaladott. Súlyosabb esetekben a porcokba injekciósan is adhatók hialuronsavat tartalmazó injekciók, amelyek képesek lehetnek csökkenteni a felületi súrlódást. Ezek úgymond olajozzák az ízületeket, javítják azok vízmegkötő képességét is.

Téves támadás

Más hatásokon keresztül, de vezethet porckopáshoz a reumatoid artritisz nevű autoimmun betegség is, amelyet sokízületi gyulladásként is emlegetnek. Fennállásakor olyan téves immunreakció indul be, amely miatt először az ízületi felszínt borító hártya gyullad be és maródik föl, ezt követően pedig a gyulladásos sejtek és a felszabaduló anyagok károsítják a porcot. Ez a betegség elsősorban a kéz és láb kisízületein,­ a csuklón és a bokán, valamint a térden okoz panaszokat, jellegzetes elváltozásokat.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .