Egy kicsi mozgás mindenkinek kell! – Izomerősítés időskorban

Ritkán látni edzőtermekben idősebb embereket, pláne nőket, pedig az izomerősítés esetükben is hasznos – sőt hasznosabb, mint gondolnánk. Miért fontosak az ilyen jellegű tréningek, amelyek akár otthon is végezhetők?

Soha nem volt kérdés, hogy a test karbantartása időskorban is fontos, de régen úgy gondolták, hogy ilyenkor a kardió jellegű mozgás bőven elég, sőt az az előnyös. Emiatt a hatvan év fölöttieket főleg arra biztatták, hogy ússzanak, kocogjanak. Ezek a mozgásformák természetesen hasznosak, remek hatással vannak az egészségre, a tüdőre, a szív- és érrendszerre, az úszás az ízületekre is. Az elmúlt öt-tíz évben viszont egyre több olyan vizsgálat zajlik, amely az izomerősítésre fókuszál, a korábbi szemléletet pedig más megvilágításba helyezi.

– Az úgynevezett rezisztenciatréning az elmúlt időszak egyik legkutatottabb területe. Azokat az edzéseket takarja, amelyeknél a gyakorlatokat ellenállásban – például súlyzóval, gumikötéllel, közegellenállással – végezzük. Ettől sokan tartanak, azt gondolván, az ízületük, testük már nem bírja a terhelést, de ez az esetek többsé­gében fölösleges félelem. Pici, egykilós súlyzóval vagy akár egy zacskó rizzsel szinte bárki erősítheti az izmait, végezhet rezisztenciagyakorlatokat. Ez nagyon hasznos, ugyanis az időskori rezisztencia­tréning egyebek mellett segít megelőzni a népbetegségnek számító cukorbetegséget és magas vérnyomást, a kutatások szerint szerepe lehet a daganatos betegségek elkerülésében is – mondja Petneházy Nóra okleves komplex rehabilitációs szakember (MSc), szeniortréner, egyetemi oktató.

Érteni a titkokat

A jótékony hatás hátterében az áll, hogy az izommunka komplexen hat a szervezetre, megdolgoztatja a szívet, javítja a tüdőkapacitást, a tüdősejtek oxigénfelvevő képességét. Így a sejtekhez is több oxigén jut, azok pedig jobban tudják hasznosítani a tápanyagokat, köztük a cukrot. Ennek köszönhető, hogy a rendszeres izommunka segíti a cukorbetegség és az inzulinrezisztencia megelőzését.

– A fokozott vérkeringés azt eredményezi, hogy a sejtekhez intenzívebben áramlanak a vitaminok és ásványi anyagok, amit a jobb oxigénellátottság miatt azok fel is tudnak venni. Így indul be az a folyamat, amivel a szervezet saját magát tudja regenerálni – akkor is, ha a látszat más, hiszen edzés után fáradtak vagyunk, izomlázunk lehet. Az anyagcsere pörgetése az érrendszernek szintén jót tesz, csökkenti ugyanis a káros LDL-koleszterin szintjét – segítve megelőzni az érelzáródásokat és akár a szívinfarktust is –, míg a védő hatású HDL-koleszterint szintjét emeli. A kedvező hatások az ízületeken is mérhetők, a javuló anyagcsere azoknak is kedvez, még a fájdalmakat is csökkentheti – emeli ki szakértőnk.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .