A nyári hőség, a forró nappalok és fülledt éjszakák megviselik a szervezetünket. Kánikulában vízpartra, hűsítő csobbanásra, kellemes klímára vágyik az ember. Van 5+1 tippünk, hogyan éljük túl a tikkasztó napokat, akár légkondicionáló nélkül is.

Inni kell!

Dietetikusok számítása szerint a testsúly 10 kilogrammjára átlagos körülmények között 4 deciliter folyadékot kell inni, például egy 50 kilogrammos embernek 2 liter vizet javasolt elfogyasztani akkor is, ha nem kívánja. Hőségben, sportolás vagy intenzív fizikai munkavégzés közben ennél jóval többet kíván a szervezet az erős izzadás miatt. Optimális sport az úszás, egyéb mozgásformát érdemes a reggeli vagy a késő délutáni órákra időzíteni.

A legjobb szomjoltó a víz

Különösen a kisgyerekekre és az idősekre érdemes figyelni. A gyerekek sokszor a játék hevében elfelejtenek inni, ezért időnként ajánlott megkínálni őket valamilyen frissítő folyadékkal. Az idősek gyakran a szükségesnél kevesebbet isznak, ezért jó a kezük ügyébe készíteni vizet, teát, gyümölcslevet, amit kívánnak. Változókorban is fontos a folyadékfogyasztás, mert a szomjazás nem véd a hőhullámoktól, a hirtelen támadó izzadás ellen egyéb praktikákkal lehet védekezni.

Hűsítő zuhany, szellős öltözék

Könnyebb elviselni a hőséget, ha langyos zuhannyal indul a nap. A perzselő sugarak ellen véd a lenge ruha, a szalmakalap, a napszemüveg. Jó, ha van a táskában legyező, amely szellőt kelt az arc, a nyak, a dekoltázs körül, segít elpárologtatni a verejtéket, ezáltal hűti a bőrt. Változókorban, hőhullám idején a legyező a női méltóságot mentő eszköz lehet. Ugyancsak a párolgás fokozásával hat a speciális arcpermet, amely a sminket érintetlenül hagyja.

Könnyű ételek

Remek a spanyol gazpacho, a hidegen tálalt, paradicsomalapú zöldségleves; az ásványi anyagokban dús, változatos összetételű zöldségitalok; az önálló fogásként fogyasztható saláták; a rostokban gazdag, zöldség- vagy gyümölcsalapú smoothie-k; a főzés és liszt nélkül készített, cukormentes gyümölcslevesek. Csemegének jó választás a főtt kukorica, a sárga- és a görögdinnye.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .