Téves az a nézet, miszerint az ember a barátait megválogathatja, míg a családtagjait nem. A karma tanítása szerint ez nem így van. Mert még a születésünk előtt, lélekállapotban választjuk ki a családunkat, ahová leszületünk, hogy általuk teljesítsük be sorsfeladatunkat.

Az indiai filozófia úgy tanítja, hogy nem egyszerűen születünk, hanem leszületünk egy családba. A leszületés kizárja a véletlent. Ennek megfelelően nagyon is tudatos és tervezett a világra jövetelünk, hiszen lélekállapotban a felsőbb énünk nemcsak azt tervezi meg, hogy milyen sorsfeladattal látjuk meg a napvilágot, hanem azt is, hogy milyen családot választunk. Hogy hol vannak azok a gének, amelyekre szükségünk van ahhoz, hogy a sorsfeladatunkat be tudjuk teljesíteni.

Tükröt tart elénk a másik

A családi karmával kapcsolatban a leggyakrabban elhangzó kérdés, mi oka lehet annak, hogy a családtagok ugyanabba az állatövi jegybe születnek. Az asztrológia szerint minderre azért kerülhet sor, mert az ilyen helyzetekben fejlődünk a legtöbbet és a legjobban. Hiszen

az ugyanabban az állatövi jegyben született közvetlen rokonaink tükröt tartanak elénk,

amelynek a segítségével jobban megismerhetjük önmagunkat, és ennek tudatában könnyebben változtathatunk, alakíthatunk az életünkön.

Az egyforma állatövi jegyben született családtagok tipikus példái annak, amikor több dudás van egy csárdában: vagyis a közeli hozzátartozóinkat épp az azonosságaink miatt utasíthatjuk el. Mivel velük a vér köt össze bennünket, igen erős karmikus kötelékről van szó, amelyet nem olyan könnyű megszakítani. Más következményei lehetnek, mint ha például egy baráti vagy munkatársi viszonyt számolunk fel.

Amennyiben nem oldjuk meg a családtagokkal szembeni karmikus feladatunkat, akkor ezt a „munkát” továbbadhatjuk a gyermekeinknek,

illetve utód hiányában továbbvisszük egy következő életbe. Amikor a családtagok azonos állatövi jegyben születnek, akkor a megtanulandó leckéjük nemcsak az egymással szembeni tisztelet, megbecsülés, hanem az elfogadás is. A sors rendszerint olyan helyzetet teremt, amelyben felismerhetjük, mi az, amit nem szeretünk a másikban, és rádöbbenhetünk arra, hogy ugyanezzel a tulajdonsággal mi is rendelkezünk.

Ha eljutottunk erre a felismerésre, és rendelkezünk annyi erővel, hogy szakítás helyett változtatunk a saját viselkedésünkön, akkor minden adott lesz ahhoz, hogy a családi karmát ledolgozzuk, illetve a spirituális fejlődés útján nagyot lépjünk előre.

Ajándék karma

A családtól kaphatjuk a legtisztább szeretetet, ugyanakkor a legfájdalmasabb és legsúlyosabb tapasztalatokat is az életben. Vannak családok, akik szépen élnek, míg mások működésképtelenek. Ez mindig a karma műve. Ha a jelenben boldog a családi életünk, akkor ez valószínűleg ajándék karma, mert több életen keresztül dolgoztunk ezen. Most arathatjuk le a korábbi életek során végzett kemény munka gyümölcsét.

családi karma titka

Ha a jelenben boldog a családi életünk, akkor ez valószínűleg ajándék karma (Fotó: Getty Images)

Ha viszont olyan családban élünk, amely működésképtelen, amelyben sok a konfliktus, amelyben nem támogatják egymást, akkor ennek az lehet az oka, hogy a korábbi életekben elhagyhattuk a családunkat, vagy mi tettük nehézzé azoknak az életét, akikkel egy famíliába tartoztunk. Most a saját bőrünkön érezhetjük, milyen az, ha nélkülözni kell ezt a támogatást, ezt a fajta szeretetet. Ez

a súlyos karma úgy számolható fel, ha tudatosan törekszünk arra, hogy tiszteljük és megbecsüljük a családunkat.

Ugyanakkor egyensúlyt teremtünk a családi élet örömei és a saját függetlenségünk között.

A vérségi kötelék fontossága

Amikor egy családnak együttesen kell teljesíteni a karmát, gyakran előfordul, hogy tagjai szétszóródnak a világban azért, hogy külön-külön gyűjtsenek tapasztalatokat. Aztán a következő inkarnálódások egyikén újra összejönnek, egy családot alkotnak, és a megszerzett tudást egyesítve képesek lesznek teljesíteni a família feladatát.

Ám vannak, akiket nem a család közös karmája köt össze, hanem egyes tagjaival van dolguk. Ilyenkor a famílián belüli kötelék adja az egyéni feladat megvalósításához a nagyobb lehetőséget. De az is megtörténik, hogy a sors szinte belekényszeríti a lelket a családba, mert a vérségi kötelék az egyetlen módja annak, hogy két vagy több személy, akár két család között az ősi ellenségeskedés felszámolható legyen, a régi hitelezők és adósok rendezzék a számláikat. 

Ugyanis az ezotéria azt mondja, hogy a vér szerinti kapcsolat a lélek karmikus számlájának kiegyenlítésében a legkomolyabb fizetőeszköz.

Ennek az oka, hogy az ugyanabból a vérből valókkal szembeni megbékélés, egymás elfogadása az élet alapja. Mert egyetlen viszonyban sem függ annyira erősen másoktól a boldogságunk, a szenvedésünk, mint a családunknál. De mint ahogyan semmilyen karma, így a családi sem örök. Idővel kimerül, a família kihal.

3 csillagjegy, aki hosszú életre számíthat

Spirituális kiváltság

Az ezotéria úgy tartja, hogy szülőnek lenni a lélek áldott kötelessége. Ugyanis a teremtés, a gyermekszülés- és nemzés a legnagyobb spirituális kiváltságok egyike. A szülők spirituális feladata, hogy a megszületett új lelket kísérjék a Földön, és feltétel nélkül szeressék. A gyermeknek pedig az, hogy tisztelje, méltányolja, szeresse, és karmikus feladata teljesítésében szintén segítse anyját, apját.

Az ezotéria szerint a szülő felelőssége akkor szűnik meg, amikor a gyermek spirituális ereje teljébe lép.

Spirituális értelemben a gyermek tizenhat éves korában válik felnőtté. Innentől kezdve felelős a saját tetteiért, és viseli azok karmikus következményeit. A szülő már nem köteles döntéseket hozni a gyermeke helyett.

Várandósság idején

A karmikus törvények szerint az anya sorsfeladata a várandósság alatt – mivel gondolatai, lelkiállapota, cselekedetei, érzelmei hatással vannak az embrióra, ezért kívánatos ‒, hogy tiszta, nyugodt, harmonikus környezetben éljen, és lehetőleg emelkedett hangulatban legyen. Ugyanis minden szép gondolat magasabb vibrációt vonz, ami kedvezően hat majd a gyermeke lelki tulajdonságaira. Az anya gondolatai, cselekedetei a babára még testformáló hatással is lehetnek.

De mi van azokkal, akinek a teremtéssel, a szüléssel, nemzéssel kapcsolatban nehézsége támad? Karmakutatók feltételezése szerint, ha egy családban zűrzavaros szerelmi kapcsolatok uralkodnak – akár több életen keresztül ‒, az olyan súlyos karmának minősül, hogy a család kihalásra ítéltetik.

Ugyanez a helyzet akkor is, ha a korábbi életekben a rokonságon belül jöttek létre vérfertőzőnek számító szerelmi viszonyok, vagy a családtagok közül többnek volt kaotikus a szerelmi élete. Ennek következménye a gyermektelenség.

A karmakutatók úgy vélekednek, hogy kihalásra ítéltettek azok a családok, ahol az idők során rengeteg negatív karma halmozódott fel, amelyet az utódok képtelenek voltak ledolgozni, sőt újabbnál újabbakat halmoztak fel. Ilyenkor csak lánygyermekek születnek, és végül a család kihal.

Nagymama és unoka kapcsolata

Réka gonosz boszorkánynak tartotta nagyanyját, aki az egész családot irányította, és csak a másik unokáját szerette. Réka gyűlölte ezért az öregasszonyt. Amikor a nagyi hosszú szenvedés után átköltözött a másvilágra, akkor a lány úgy érezte, felszabadult. A temetés után két héttel megismerte élete legnagyobb szerelmét, aki iránt szinte földöntúli elragadtatottságot érzett. Rövidesen összeházasodtak, de másfél év múlva, amikor megszületett a kislányuk, Réka lelkébe furcsa félelem költözött.

Ahogy a kislány fejlődött, úgy jött rá szorongásának forrására: a gyermek a nagyanyja hasonmása.

Az idő múlásával nagyanyja emléke egyre erősödött, mert Nórika járása, mozdulatai, szófordulatai megegyeztek az övével. Réka keményen és türelmetlenül bánt a kislánnyal, a legkisebb hibát is észrevette. Aztán egy búcsún a gyerek kiesett a körhintából, elvesztette az eszméletét, és kómában feküdt éppen ott, ahol a nagyi haldoklott. Amikor a gyerek magához tért, az anya lélekben közelebb került a kislányhoz, képes volt a szeret adására, és ha még nem is teljesen, de részben elfogadta őt.

A horoszkópok szerint a két lélek – nagymama és Réka – hosszú idő óta harcolhatnak egymással. A reinkarnáció szerint nagymama és unokája között a viszony anya-gyermek szereposztásban folytatódott. A két lélek feladata egymás kölcsönös elismerése. Ekkor válhatnak képessé arra, hogy kiegyezzenek a családon belüli harcban, és a hatalmat egymás között egyenlő mértékben megosszák.

A cikk eredetileg a Nők Lapja Ezotéria 2022/6 lapszámában jelent meg.

3 csillagjegy, akihez hamarosan visszatér egy fontos személy

Kiemelt kép: Getty Images