nagymama genetika öröklés

Ezeket a tulajdonságokat örököljük a nagymamánktól

A nagymamák evolúciós és biológiai szempontból is meghatározóak.
  • Mind a négy nagyszülőnktől általánosan 25%-ban öröklünk különféle tulajdonságokat.
  • Az anyai ágon öröklődő DNS közrejátszik abban, mennyire hasonlítunk a nagymamánkra.
  • Mutatunk 5 olyan egyedi tulajdonságot, melyet anyai nagymamánktól öröklünk.

A nagymamák türelmes, kényeztető szeretetükön és gondoskodásukon túl genetikájukkal is meghatározzák személyiségünket. Bár az öröklődés komplex folyamata számos tényezőtől függ, vannak olyan tulajdonságok, melyek nagyobb valószínűséggel származnak nagyszüleinktől, kiváltképp anyagi ágon élő és élt felmenőinktől.

Az anyai ágon öröklődő gének, különösen a mitokondriális DNS, amely kizárólag az anyától származik, specifikus hatással bírhat,

de egyes családi vonások és hajlamok (például a hajszín, a szemszín, bizonyos betegségekre való hajlam) gyakran több generáción keresztül is nyomon követhetők. 

Általánosságban azonban él az az elképzelés, hogy mind a négy nagyszülőnktől 25%-ban öröklünk különféle tulajdonságokat, de vajon ismerjük-e, hogy az említett mitokondriális DNS-en keresztül milyen sajátosságokat örökítenek tovább nagymamáink? 

Négy nagyszülő kombinációja vagyunk

A genetika csodálatos, egyben rendkívül komplex tudomány. Néha úgy tűnik, mintha a természet véletlenszerű játéka volna, máskor ténylegesen felismerni véljük magunkon szüleink vagy nagyszüleink sajátos tulajdonságait.

A legtöbb jellemvonást sok különféle gén befolyásolja, melyek mindkét szülőtől valamint mind a négy nagyszülőtől egyaránt származnak,

ráadásul később még környezetünk is befolyásolja ezek módosulásait. Korábban már kitértünk arra, hogy szüleinktől háromféle módon, a domináns, a recesszív és a az X-kromoszóma révén örökölhetünk bizonyos tulajdonságokat. De mi a helyzet a nagyszülőkkel? 

nagymama genetika öröklés

Nem mindig lottó, hogy mit öröklünk a nagymamától. Van, amit a genetikusok pontosan prognosztizálnak. (Fotó: Canva)

Általánosságban elmondható, hogy mind a négy nagyszülőnk genetikai információinak kombinációi vagyunk, ami nem jelenti azt, hogy ehhez mindannyian egyenlő mértékben járultak hozzá. Bár az igaz, hogy a nagyszülők DNS-ének körülbelül 25%-át hordozzuk, mielőtt ezek átörökítődnének szüleinktől, megtörténik az úgynevezett genetikai rekombináció, vagyis a kromoszómák keveredése. Ez azt jelenti, hogy

egy adott kromoszómához, amelyet az anyukánktól örököltünk, valószínűleg mindkét anyai nagyszülőtől társul még DNS.

Ugyanaz a kromoszóma, melyet az apukánktól örököltünk, pedig valószínűleg mindkét apai nagyszülő DNS-ének keverékét is hordozza. Vagyis szinte biztos, hogy mind a négy nagyszülőnktől eltérő genetikai hozzájárulással rendelkezünk, és ez nemtől függetlenül érvényesül. Kizárólag a nemi kromoszómák nem öröklődnek egyformán mind a négy nagyszülőtől, ahogy a már említett mitokondriumok sem engedelmeskednek a genetika klasszikus szabályainak. 

Így öröklődnek nagymamánk tulajdonságai

A mitokondriumok tulajdonképpen a sejtek erőművei, tápanyagokat vesznek fel és energiát termelnek, emellett saját, különálló DNS-ük is van. A mitokondriális DNS olyan genetikai anyag, mely a mitokondriumokban található és a petesejtek révén kizárólag az anyától származhat, mivel a spermium mitokondriumai a megtermékenyítési folyamat során elvesznek.

A mitokondriális DNS mindössze 37, ám annál fontosabb gént hordoz, melyek teljes egészében megegyeznek anyai nagymamánk génjeivel. 

A nagymamáinktól való tulajdonságok öröklése azonban számos egyéb mechanizmus révén is megtörténhet. Az említett mitokondriális DNS-en túl természetesen a szülőktől kapott genetikai információk révén is örökölhetünk bizonyos tulajdonságokat, de az epigenetika (környezeti hatások) és a transzgenerációs befolyás is közrejátszhat abban, mennyire hasonlítunk a nagymamánkra. Lássuk, milyen jellemzőket befolyásolnak leginkább ezek a felsorolt genetikai hatások. 

7 személyiségvonás, amit jellemzően a szüleinktől öröklünk.

Ezt az 5 tulajdonságot nagymamánktól örököljük

Ahhoz, hogy feltárjuk, milyen tulajdonságokat hordozunk a legnagyobb valószínűséggel anyai nagymamánktól, nem kell mást tennünk, mint utánajárnunk, milyen jellemvonások öröklődnek a mitokondriális DNS-en keresztül. Egyes tanulmányok szerint ilyen konkrét jellemvonás a nyitottság, az extrovertáltság, az elfogadás, továbbá a szorongásra, önbizalomhiányra való hajlam, ahogy az alábbi egyéni sajátosságok is.

nagymama genetika öröklés

Az is örökletes lehet, hogy társaságban hogyan viselkedünk, hogy érezzük magunkat (Fotó: Canva)

Anyagcsereműködés

Az egyik ilyen öröklött sajátosság az anyagcsereműködés, melybe a pozitív ismérvek mellett egyúttal a különféle rendellenességek is beletartoznak. Az mtDNS-en keresztül ugyanis a nagymamától örökölt gének befolyásolhatják anyagcserénket, energiaszintünket, a zsírégetést, a fizikai állóképességünket és a kalóriafelhasználást is. 

Izmok egészsége

Ez az átörökített DNS anyagcserénken túl egyaránt kihat sejtjeink energia-előállító és tároló folyamataira, tehát közvetetten az izomsejtek működésére, beleértve a szív és a szem izmainak hatékonyságát. 

Öregedésre való hajlam

Minél több mutációt hordozó mtDNS-t öröklünk, annál inkább meglátszik rajtunk az idő vasfoga. Sőt, az öregedéssel összefüggő betegségek, például az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór előfordulásának kockázata is anyai ági felmenőinkhez vezethető vissza.

Testalkat és magasság

Az anyai nagymamától örökölt gének meghatározhatják a testmagasságot, a testalkatot, és a testtömeg-indexet is, de a hajszínben és a szemszínben szerepet játszó gének szintén továbböröklődhetnek. 

Mentális jóllét

A mitokondriális DNS mutációi az idegrendszer működésére ugyancsak hatással lehetnek, ebből következik, hogy az intelligencia és a kognitív képességek is részben nagymamánktól öröklődnek. Továbbá a mentális egészségi állapotot, például a depresszióra vagy a szorongásra való hajlamot tekintve szintén találhatunk párhuzamokat önmagunk és anyai nagymamánk között.

És mit öröklünk apai ágon? Egy korábbi cikkünkből ez is kiderül.

Kiemelt kép: Getty Images