testver-hasonlo-tulajdonsag

5 tulajdonság, amiben szinte egyformák a hasonló korú testvérek

A kicsi korkülönbséggel született testvérek néhány dologban hátborzongatóan egyformák tudnak lenni...

Nemrég megírtuk, mik azok a tulajdonságok, melyeket mind édesanyánktól örököltünk, majd azon cikk sikerén felbuzdulva azt is összeszedtük, mely jegyeinket köszönhetjük édesapánknak. Most, egy újabb oldalról megvizsgálva az öröklés és a genetika (valamint a nevelés) következményeit, arra keressük a választ, mely tulajdonságainkban lehetünk hasonlóak testvéreinkkel.

Persze azt illik már az elején leszögezni, hogy akármilyen közel is állnak korban egymáshoz a testvérek (akár egy ikerpár), mindenképp előnyösebb, ha környezetük önálló entitásként tekint rájuk – már életük első perceitől kezdve. (Valószínűleg ezt megérezve küzdöttem én is iskoláskoromban foggal-körömmel, hogy saját jogon ismerjenek el, ne pedig az egyébként valóban imádnivaló és szikrázóan okos bátyám kishúgaként.)

Pszichológusok szerint egy gyerek fejlődésében kulcsfontosságú, hogy tisztában lehessen énhatáraival és önállóságával.

(Vekerdy Tamás ehhez kapcsolódóan írta meg egykor, miért nem baj, ha egy kicsi gyermek látszólag „önző” módon lép fel környezetével szemben.) Szakemberek gyakran érvelnek például az ellen is, hogy a szülők – valamiféle vélt jópofaság jegyében – gyermekeiket egyforma ruhákba öltöztessék.

No de a népnevelést félretéve és könnyedebb vizekre evezve, alább arról lesz szó, mik azok a tulajdonságok, amelyekben jó eséllyel igenis hasonlítanak egymásra a testvérek – akár tetszik nekik, akár nem.

5 tulajdonság, amiben általában hasonlít két testvér

Mindegy, egymás után milyen sorrendben érkeztek erre a világra, az alábbi tulajdonságokban valószínűleg hasonlítanak a testvérek. Mindez pedig nem valamiféle misztikus természetfeletti erőnek tudható be.

1. Véleményvezéreltség

Pszichológusok szerint azok az emberek, akiknek van testvére, gyakran sokkal határozottabbak, erélyesebben képviselik érdekeiket, és makacsabbul kitartanak véleményük mellett azoknál, akik egykeként nőnek fel. A testvérek tehát bármennyire is ellenkező álláspontokat képviselnek egy-egy vitában, jó eséllyel saját nézőpontjuk mellett ugyanazzal a vehemenciával érvelnek.

Mindez abból a már említett vágyukból is fakadhat, hogy egyéniségükben ismerje el őket környezetük. Végeredményben pedig épp emiatt okoznak annyi szívfájdalmat felmenőiknek szüntelen vitatkozásukkal (bocsi, Anyu!). Ha azonban ismerjük ennek kiváltó okát, szülőként mi is türelmesebbek maradhatunk a heves szóváltások hallatán.

2. Ízlés

Közel egykorú testvérek sokszor hasonlítanak ízlésükben is, és ez filmekre, zenére, öltözködési stílusra, valamint hobbik tekintetében egyaránt tetten érhető lehet. Ennek magyarázata gyakran csupán abban lelendő, hogy hasonló kulturális hatások érték őket, hisz ugyanabban a korszellemben nevelkedtek.

Egy legendás testvérpár, akik vitathatatlanul hasonlítottak érdeklődésükben: Gianni és Donatella Versace. (Fotó: Rose Hartman/Archive Photos/Getty Images)

Hosszú utazások során például ugyanazokat a popdalokat voltak kénytelenek hallgatni a kocsi hátsó ülésén egymás mellett kucorogva…

3. Manierizmusok, gesztikuláció, modor

Annak oka, hogy két testvér gyakran mozgásában és hanghordozásában is megszólalásig (haha) hasonló, ismét csak a korai hatásokban keresendő.

Minden gyerek utánozással „tanulja az életet”, az egyívású testvérek pedig életük első szakaszaiban ugyanazokat a mintákat követik – nevezetesen közös közeli hozzátartozóikét.

4. Humorérzék

Nem csak nem hivatalos kutatásokra tudok hivatkozni, mikor azt mondom, bizony humorukban is gyakran egyformák a testvérek. Egy, a British Journal of Developmental Psychology című folyóiratban közzétett tanulmány szerint a tesók hasonló humorérzéke legtöbbször közös élményeikben gyökeredzik.

A szóban forgó kutatásban hétéves gyerekek vettek részt. A tudósok őket megfigyelve arra jutottak, hogy amennyiben testvéreikkel (nem pedig idegenekkel vagy barátokkal) játszottak, sokkal többet nevetgéltek és bohóckodtak.

5. Intelligencia

Egy The New York Times-cikk szerint a kis korkülönbséggel született testvérekben szinte rémisztően túlteng a versenyszellem. Emiatt majdhogynem folyamatosan küzdenek egymással – tanulmányaikban, sportban és gyakorlatilag bármiben, amivel kivívhatják szüleik elismerését.

Általánosságban elmondható, hogy az egészséges verseny egy egész piacra és annak szereplőire is jó hatással van – így a testvérek végeredményben szintén profitálnak mérkőzéseikből.

Azt egyébként tudod, melyik szülőnktől örököljük intelligenciánkat?

Kiemelt kép: Pexels