orokles-genetika-nok

A lányok ezeket az adottságokat öröklik az anyukájuktól

A kutatók most elsősorban az agyműködést vizsgálták.
  • Az agyszerkezet bizonyos része anyáról lányra öröklődik.
  • Ez akár a főbb személyiségjegyeket is meghatározhatja.
  • A magzati korban végbemenő agyi fejlődés kulcsfontosságú lehet.

„Jaj, hát ez a gyerek tisztára az apja alkatát és szemét örökölte!” – gyakran hallunk ehhez hasonló mondatokat. Pedig jól tudjuk, a genetikai öröklődés ennél sokkal összetettebb. Ma már rengeteg kutatás foglalkozik azzal, hogy milyen hajlamokat, személyiségvonásokat vagy külső jegyeket hozunk a szüleinktől.

A The Journal of Neuroscience című folyóiratban jelent meg az a tanulmány, amiben 35 egészséges családot vizsgáltak. A kutatók arra jutottak, hogy az agy érzelemszabályozásért felelős része anyáról lányra öröklődik – ez pedig összefügghet a gyerekkori depressziós tünetek és más pszichés problémák megjelenésével.

„Ez az első olyan tanulmány a témában, amiben az egész családot bevontuk a vizsgálatba. Mind a szülők, mind az utódok agyi struktúráit megvizsgáltuk. Szoktunk azzal viccelődni, hogy vajon kitől örököltük a makacsságunkat vagy a rendmániánkat, de valójában erre utaló jeleket még sosem találtunk az agyban. A vizsgálat egyelőre azt bizonyította be, hogy maga az agyi struktúra öröklődik, ebben pedig jelentős kutatási potenciál van” – mondta a kutatást vezető Fumiko Hoeft, a Kaliforniai Egyetem pszichiátria docense.

Öröklődés, genetika és rejtelmes lelki ügyeink

Egy gyerek fejlődésében nagyon fontos a prenatális időszak, vagyis az anyaméhben töltött 9 hónap. Ha az anyuka a terhesség alatt stresszes, sokat szorong, az a magzat fejlődésére is negatívan hathat. De vajon öröklődés szempontjából ez mit jelenthet?

orokles-genetika-nok

Fotó: Getty Images

A kutatók szerint a személyiség kialakulásában nemcsak a nevelés fontos, hanem a magzati korban ért hatások is. Szerintük a méhben végbemenő agyi fejlődésre visszavezethető például a gyermek későbbi depressziója vagy más idegrendszeri problémája.

Hoeft és csapata MRI-agyfelvételeket készített a vizsgálatban részt vevő családtagokról, akik közül mindenki egészséges volt, és egyiküknél sem diagnosztizáltak soha depressziót. A felvételeken az agy különböző részeinek méretét vetették össze. Ezen az látszott, hogy

az anya-lánya kapcsolatban lévők szürkeállományának körfogata hasonló. Ez a terület rengeteg dolgot irányít, többek között az érzelemszabályozás központja is.

Bár ez egy nagyon jelentős felfedezés, a lélektan kutatása ennél jóval összetettebb dolog. Ha egy anya hajlamos is depresszióra, a gyermeke születése után még rengeteg hatás éri az utódot. Nem lehet csak genetikai adatokra támaszkodni egy diagnózis felállításakor. Egy pszichológusnak rengeteg körülményt meg kell ehhez vizsgálnia –például a gyereknevelési szokásokat, a hormonális érést, az iskolai környezetet.

További kutatások szükségesek

„Az eredmények valóban érdekesek és izgalmasak, de elővigyázatosan kell ezeket kezelnünk. Mindössze 35 családot, és kizárólag egészséges családtagokat vizsgáltak” – figyelmeztet Geneviève Piché, az Université du Québec en Outaouais pszichopedagógiai és pszichológiai tanszékének professzora. Ő a depresszió generációk közötti átörökítésének egy másik aspektusát tanulmányozza; szakterülete a környezeti tényezők, például a szülői gondoskodás és a büntető viselkedés hatása a gyerekek lelkére.

„Nem lehetünk biztosak abban, hogy ezek az eredmények a depressziós családokra is általánosan elmondhatóak. Meg kell várnunk a depressziós anyákról szóló jövőbeli tanulmányokat, és akkor kiderül, hogy hasonló eredményeket kapunk-e” – szögezte le. A professzor elmondta: a gyerekkori depressziós tüneteket számos kockázati tényező halmozódása okozza.

Öröklésből prognózis

Az örökléssel kapcsolatos agykutatások segítségével új információkra tehetünk szert az autizmus kialakulásával, a nyelvi képességek fejlődésével vagy a függőségi hajlamokkal kapcsolatban. Nem utolsó sorban pedig abból is nagy előnyünk származhatna, ha előre megjósolhatnánk a depresszió kialakulásának kockázatát.

Amennyiben segítségre van szükséged, tárcsázd az alábbi, ingyenesen hívható telefonszámok egyikét!

Öröklés, genetika vagy nevelés kérdése? 5 tulajdonság, amiben egyformák a testvérek.

Kiemelt kép: Getty Images