Mennyire számít a nevelési stílusunk, és mennyire a génállományunk, ha a gyerekeink jövőjéről van szó? A Nők Lapja 2020/23. számának Család rovata.

Mi nyom többet a latban: a nevelés vagy a genetika? A kérdés hosszú ideje foglalkoztatja a tudósokat, a pszichológusokat és az átlagembereket is. Tényleg vannak genetikai lottónyertesek és szerencsétlen vesztesek, vagy ez csak mentség, és minden fejben dől el?

A skorpió és a béka (egyes verziókban teknősbéka) kalandjáról szóló tanmesét mindenki ismeri. A skorpió át akar kelni a folyón, de nem tud úszni. Megpróbálja rábeszélni a békát, hogy vigye át, de az fél, hogy a skorpió megcsípi. Végül elindulnak, haladnak szépen, ám a folyó közepén a skorpió mégiscsak megmarja a békát, mire az értetlenül kérdezi, hogy miért tette, hiszen így mindketten meghalnak. Erre a skorpió így felel: Ilyen a természetem! Ezt a tanmesét gyakran emlegetik azok, akik szerint a viselkedésre, a munkához való hozzáállásra, a hűségbeli kérdésekre, vagy az olyan egyszerű dolgokra, mint az állandó késés, kielégítő magyarázat a genetika. (Hasonló ez ahhoz, mint amikor valaki az asztrológiai jegyét hozza fel mentségként: Kos vagyok, mindig fejjel megyek a falnak!) Velük szemben állnak azok, akik szentül hisznek a mindenkire alkalmazható nevelési eszközökben és a környezeti hatásokban, vagyis abban, hogy többek között az előbb felsorolt területeken tökéletes eredményeket lehet produkálni bármilyen gyerekkel, a genetikai háttértől teljesen függetlenül. De mit mond a tudomány?

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Mekkora jelentőséggel bír az örökölt génállomány?
A depressziós szülő a gyereket is depresszióra kárhoztatja?
Mit tehetünk mi magunk?
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .