Nincs is jobb egy frissítő nyári salátánál vagy egy jó gazpachónál. Egy kis uborka, néhány lédús paradicsomkarika, olívaolaj, só, friss bazsalikom – kész is a villámgyors, egészséges köret vagy könnyű vacsora. Hogy a görög salátáról már ne is beszéljünk, aminek ez a két zöldség az alapja. De biztos, hogy jól tesszük, ha az uborkát és a paradicsomot egy tányérra pakoljuk?
Lehet, hogy viccesnek tűnik, pedig bizony a neten időről időre felröppen a hír, hogy „az uborka és a paradicsom együtt fogyasztása nem egészséges”. Hivatkoznak emésztési zavarokra, vitaminveszteségre, vagy éppenséggel az „ellentétes kémhatásukra”. De vajon van bármi tudományos alapja ennek a „salátadrámának”?
Egyébként egyik leggyakrabban idézett magyarázat szerint az uborka egy olyan enzimet tartalmaz, ami képes lebontani a C-vitamint – és mivel a paradicsomnak magas a C-vitamin-tartalma, ezért elméletileg csökkenhet az értékes tápanyag tartalma, ha együtt eszed őket. Hm.
Uborka és paradicsom, a két ellenség?
Igen, az uborka valóban tartalmaz ilyen enzimet, – de csak nagyon kis mértékben, és főleg akkor, ha hosszabb ideig, például órákon át állnak a zöldségek a salátában. Ha frissen készíted és azonnal megeszed, a C-vitamin-veszteség elenyésző, sőt, szinte nulla. Arról nem is beszélve, hogy az uborkának és a paradicsomnak rengeteg más hasznos tápanyaga van: például víztartalmuk szuper a hidratáláshoz, gazdagok rostban, antioxidánsokban (például likopin, flavonoidok), kalóriatartalmuk pedig elenyésző.
Szóval egy kis C-vitamin-csökkenés miatt tényleg kár lenne pánikba esni – főleg, ha egyébként változatosan eszel zöldségeket és gyümölcsöket a nap folyamán.

Ha a paradicsom és az uborka tényleg rossz kombó, akkor bizony a görög salátának is búcsút inthetnénk (Fotó: Canva)
Emésztés, pH és egyéb kellemetlenségek?
Egy másik gyakori érv szerint a paradicsom savas, az uborka viszont magas víztartalma miatt befolyásolhatja a gyomor pH-értékének csökkenését, ezért összeveszhetnek a gyomorban, és ez emésztési problémákat okozhat.
Kapcsolódó: Bizony van olyan saláta is, ami milliókat betegít meg évente!
A gyomrunk savas közegben működik, és épp az a dolga, hogy lebontson különböző típusú ételeket. Az emésztőrendszerünket nem zökkenti ki, ha egyszerre eszünk uborkát és paradicsomot – legalábbis ha nincs valamilyen speciális emésztőrendszeri betegségünk vagy érzékenységünk. Egyébként hogy kicsit bonyolítsuk a dolgokat, eláruljuk, hogy létezik olyan, hogy uborka-, vagyis cukkinimérgezés.
A rágás és az étel megemésztése során különböző enzimek hatnak, köztük a szervezet által termeltek és az élelmiszerben jelenlévők is. Ezek az enzimek azonban általában nem elég nagy koncentrációban vannak jelen, vagy nem aktívak a szájban és a gyomorban található pH-szinteken ahhoz, hogy galibát okozzanak, lebontsák az értékes vitaminokat.
Ha valaki puffadást, gyomorégést vagy kellemetlenséget tapasztal, az inkább az étel mennyiségével, a fűszerezéssel vagy más faktorokkal lehet összefüggésben, és nem az uborka-paradicsom párossal.
Ha valaki gyakorta érzi ezeket a kellemetlen tüneteket, akkor pedig érdemes felkeresni egy gasztroenterológust.
Sok táplálkozási szakértő, köztük a hazai dietetikusok is megnyugtatnak: nyugodtan eheted együtt az uborkát és a paradicsomot. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) a színes zöldségek vegyes fogyasztását kifejezetten ajánlja.
Kapcsolódó: Vannak dolgok is, amiket valóban veszélyes együtt fogyasztani
Kiemelt kép: Canva/noklapja.hu