Bizonyos ételek és italok befolyásolhatják a gyógyszerek felszívódását a szervezetben, ami azt jelenti, hogy azok nem a tervezett módon hatnak. Egy egészségügyi szakember öt olyan ételt és gyógyszert sorol fel, amelyekre érdemes odafigyelni, mert sokan szedik rosszul.
Egyes élelmiszerek – vagyis az azokban lévő enzimek, vitaminok, tápanyagok – lassítják (késleltetik) vagy éppen gyorsítják egyes gyógyszerek hatóanyagának felszívódását. Ezt azt jelenti, hogy vagy nem lesz elég hatásos a szer vagy túl gyorsan fejti hatását, és nem egész nap, ahogy kellene. Ha bizonytalanok vagyunk egyes gyógyszerek hatékonyságával kapcsolatban, mindig kérjük ki orvosunk tanácsát.
5 gyógyszer és 5 étel, ami nem jó együtt
Lorrie Pool diplomás ápoló a houstoni CLS Health TikTok-oldalán megosztott videóban öt olyan gyakran fogyasztott ételt és italt emelt ki, amelyek kölcsönhatásba léphetnek a gyógyszerekkel. A szakember hangsúlyozta azonban, hogy ez a videó inkább tájékoztató jellegű, mint orvosi tanács, és személyre szabott ajánlásokért mindig konzultáljunk a saját kezelőorvosunkkal.
@clshealth Food and Medications You Should Not Mix 💊🥬🥛🍊 With Nurse Practitioner Lorrie Pool Disclaimer: The information provided in this video is for informational purposes only and should not be considered medical advice. Please consult with your healthcare provider for personalized advice and recommendations tailored to your specific situation. #medication #medicine #interaction #druginteraction #health #healthcare #statin #antibiotics #dairy #leafygreens #grapefruit ♬ Synchronize (2023 Instrumental) - Milky Chance
1. Vérhígító és zöld leveles zöldségek
Lorrie szerint a leveles zöldek befolyásolhatják a vérhígító gyógyszerek hatását. A K-vitaminban gazdag élelmiszerek, mint például a zöld leveles zöldségek (spenót, saláta, káposzta), a csicseriborsó, a máj, a tojássárgája, az érett sajtok, az avokádó és az olívaolaj befolyásolhatják a véralvadásgátló (vérhígító) gyógyszer hatását. Ahelyett, hogy ezeket az élelmiszereket kiiktatnánk az étrendünkből, az Amerikai Egészségügyi Szolgálat (NHS) azt tanácsolja, hogy egyenletesen elosztva és folyamatosan fogyasszuk ezeket az élelmiszereket, hogy a K-vitamin szintünk a vérben stabil maradjon.
Kapcsolódó: Az sem mindegy, mikor vesszük be a gyógyszert! Melyiket mikor érdemes?
2. Antibiotikumok és tejtermékek
Egyes antibiotikumokat – vagyis baktériumellenes gyógyszereket – nem ajánlott magas kalciumtartalmú tejtermékekkel bevenni. Az NHS ajánlása szerint az olyan tejtermékek, mint a tej, joghurt, vagy a kalciummal dúsított ételek és italok akadályozhatják bizonyos antibiotikumok (például a ciprofloxacin és a fluorokinolonok) felszívódását.
A fluorokinolon tartalmú gyógyszereket legalább 1-2 órával a tejtermékek fogyasztása előtt vagy 4 órával azután vegyük be.

A antibiotikumos, vagyis baktérium ellenes gyógyszerek és a tejtermékek ütik egymást (Kép: Getty Images)
3. Koleszterincsökkentő és grépfrút
Már korábban is írtunk róla, hogy a grépfrútban található egy vegyület, ami befolyásolja a sztatinok, vagyis a magas koleszterinre adott gyógyszerek hatását. A grépfrútban található furanokumarin gátolja a szervezet gyógyszereket és más vegyi anyagok lebontó képességét vagyis a máj nem tudja lebontani a gyógyszert, és sokkal nagyobb dózisban is bekerülhetnek egyes hatóanyagok a véráramba. A grapefruitban található furanokumarin nevű vegyület elnyomja a májenzimek termelését, amelyek a sztatinok lebontására szolgálnának.
Kapcsolódó: Ez a 12 gyógyszert nem szabad kávéval bevenni
4. Inzulin és alkohol
Bár nem minden cukorbetegek számára tiltott az alkoholfogyasztás, fontos tudni, hogy az alkohol megzavarhatja a vércukorszintet. Azok, akik inzulint vagy más cukorbetegség elleni gyógyszert, például szulfonilureákat használnak, hajlamosabbak a hipoglikémiára, más néven alacsony vércukorszintre. Az alkohol súlyosbíthatja ezt a problémát azáltal, hogy akadályozza a szervezet azon képességét, hogy a leeső vércukorszintből visszatérjen a rendes szintre. Akármilyen cukorproblémánk van, mindig kérdezzük meg a diabeteológusunkat, hogy mennyi alkoholt fogyaszthatunk egyszerre és milyen feltételekkel.
5. Fájdalomcsillapító és alkohol
Sokan szedünk mindenféle fájdalomra – legyen az menstruációs görcs, bokasérülés vagy fejfájás – ibuprofen vagy paracetamol tartalmú gyógyszert. Kis mennyiségű alkohol fogyasztása paracetamol vagy ibuprofen mellett általában nem okoz problémát, de a
túlzott fogyasztás gyomorirritációhoz vezethet.
Vagyis megfájdulhat a gyomrunk, hányingerünk lehet, csikarhat a hasunk, szóval érdemes kihagyni a koktélozást, ha szedünk ilyen jellegű gyógyszert. (Vagy bármilyet.)
Fontos megjegyezni, hogy minden szervezet más és mindegy étrend más, éppen ezért bármilyen mellékhatást, furcsa tünetet észlelünk gyógyszeres terápia alatt, mindig jelezzük az orvosunknak! Egyáltalán nem biztos, hogy az ételek okozzák a problémát, ezt csak az orvos tudja eldönteni.
Kapcsolódó: Az tudtad, hogy a gyomorégés elleni gyógyszer depressziót okozhat?
Kiemelt kép: Getty Images