orvosság

Ezeket a gyümölcsöket tilos gyógyszer mellé enni

A grapefruit, a pomelo és egyes narancsfajták vegyületei jelentősen befolyásolhatják egyes orvosságok hatóanyagainak felszívódását, amivel komoly galibát, szélsőséges esetben akár halált is okozhatnak.

Sokszor ringatjuk magunkat abban a tévhitben, hogy emberként a többi fajnál erősebbek és ellenállók vagyunk. Bár fajunk valóban egyedülálló például abban, hogy a Föld csaknem minden pontját saját életterévé tudta már tenni, biológiailag meglehetősen sebezhető, a veszélyt pedig nem mindig olyan egyértelmű fenyegetések jelentik, mint a kardfogú tigris vagy egy világjárvány. Néha egy pár falat gyümölcs, vagy egy pohár gyümölcslé is veszélyes lehet.

Veszélyes grépfrút

Vegyük például a grépfrútot, amit főleg az őszi-téli időszakban sokan szívesen fogyasztanak, vagy isszák levét napindító italként. Finom, és mivel tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nagyon egészséges is. A legtöbb ember számára teljesen biztonságos, sőt ajánlott a fogyasztása, egyes gyógyszerekkel együtt viszont akár halálos lehet.

A korábbi években több kutatás kimutatta, hogy a grépfrútban nagy koncentrációban megtalálható vegyületcsoport, az úgynevezett furanokumarinok (ezeket a hatóanyagokat a növények egy része éppen méregként, az állatok ellen való védekezésként termeli) két tagja csökkentheti vagy fokozhatja bizonyos gyógyszerek felszívódását. Ez azt eredményezi, hogy

a szervezetben veszélyesen alacsony, vagy, ami gyakrabban fordul elő és még kritikusabb, veszélyesen magas szintet érnek el ezek a hatóanyagok, azaz mellékhatásaik is sokszoros erősséggel jelentkezhetnek.

A két, a legkülönfélébb gyógyszerekkel kölcsönhatásban álló furanokumarinnemcsak a grépfrútban található meg (bár ebben van jelen a legnagyobb mennyiségben) . A bergamottin nevű vegyület a pomelóban és a bergamottban is ott van, a dihidroxibergamottin pedig a pomelóban és a sevillai narancsban mutatható ki. Utóbbi gyakran szolgál narancslekvárok alapanyagaként.

Hogyan működik? 

Ahogy Shiew Mei Huang gyógyszerész a Science Alertnek elmagyarázta, a fent felsorolt vegyületetek egyszerűen több gyógyszert engednek át a vérbe. Ha pedig túl sok gyógyszer van a vérben, több, az orvosság által egyébként is kiváltott mellékhatás jelentkezhet. Annak, hogy a grépfrút vegyületeinek hatására több hatóanyag jut a vérbe, anyagcserénkhez és a szervezetünk által termelt enzimekhez van köze.

Ártalmatlannak tűnik, mégis veszélyes lehet. (Fotó: Getty Images)

Szervezetünk folyamatosan termel egy Cytochrome P450 3A4 nevű enzimet a májban és a vékonybélben. Ez az enzim segít a szervezetek lebontani a különféle idegen molekulákat, például a toxinokat vagy gyógyszerek bizonyos részeit, hogy biztonságosan ki tudja őket üríteni. A szóban forgó enzim számos gyógyszer anyagcseréjében döntő szerepet játszik. A furanokumarinok viszont megzavarják a szervezet azon képességét, hogy a nevezett enzimet megfelelő mennyiségben termelje, vagy hatékonyan használja. Már egyetlen pohár grépfrútlé is zavarhatja a CYP3A4 működését, ismételt fogyasztása pedig jelentősen csökkenti annak májaktivitását.

Ez viszont zavarja a szervezet azon képességét, hogy bizonyos szájon át szedhető gyógyszereket megfelelően dolgozzon fel, ezáltal több gyógyszer kerül a vérbe, és hosszabb ideig is marad a szervezetben, ami túladagolási hatást vált ki még akkor is, ha a megfelelő adagot vette be az ember. Ennek az eredményei drámaiak lehetnek. A szapora szívverés, az izomszövet lebomlása, csontvelő-mérgezés, légszomj, gyomor-bélrendszeri vérzés és veseelégtelenség mind-mind a furanokumarinok által érintett gyógyszerek némelyikének lehetséges szövődményei. Az érintett gyógyszerfajták ráadásul igen széles skálán mozognak: a koleszterin- és vérnyomáscsökkentőktől kezdve a rákgyógyszereken át a szorongásoldó gyógyszerekig sok orvosság van a listán, ezért azok, akik valamilyen krónikus betegség vagy más ok miatt gyógyszert szednek, jobb, ha nem kockáztatnak, és a kúra idején inkább kerülik a fentebb felsorolt déligyümölcsöket.

Néhány gyógyszer esetében a furanokumarinoknak éppen ellenkező hatása lehet. Egyes antihisztaminok esetén a grépfrút fogyasztása csökkentheti a gyógyszer hatékonyságát. Bár ilyenkor a lehetséges mellékhatások nem olyan súlyosak, természetesen nagyon kellemetlen, ha az ember hirtelen azt tapasztalja, hogy az allergiagyógyszere nem olyan hatékony, mint amilyenre szüksége lenne.

Konzultáljunk

Bár a különféle orvosságokon részletesen közlik, milyen mellékhatásokra és mekkora eséllyel számíthatunk, illetve arról is írnak, befolyásolja-e az adott orvosság a vezetési képességeket, hat-e a terhességre, vagy lehet-e más gyógyszerekkel együtt szedni, biztosra akkor tudunk menni, ha egyeztetünk háziorvosunkkal, aki (főleg, ha már évek óta járunk hozzá), annyit tud szervezetünkről, hogy minden szempontra figyelemmel tud lenni.

Kiemelt kép: Getty Images