- Az előre mosott és csomagolt saláta egyre több embert betegít meg évente.
- A különböző farmokról származó leveleket együtt mossák, csomagolják és szállítják. Egyetlen fertőzött levél több ezer zacskót beszennyezhet. A hűtési lánc megszakadása pedig tovább súlyosbíthatja a helyzetet.
- Az otthoni öblítés nem távolítja el a veszélyes kórokozókat, ezért a nyersen fogyasztott saláta különösen nagy kockázatot jelenthet.
Valószínűleg te is veszel néha olyan élelmiszereket, amelyekkel időt spórolhatsz főzés közben. Ilyen a zacskós, előmosott saláta, amit csak a tálba kell önteni, mellé dobni néhány egyéb zöldséget, és máris kész az egészséges vacsora.
Láthatatlan veszély
Élelmiszerbiztonsági szakértők szerint az előre mosott és csomagolt saláta messze nem olyan biztonságos, mint amilyennek elsőre tűnik. Jóval gyakrabban fordul elő benne baktérium vagy szennyeződés, mint gondolnád.
„Az előmosott, zacskós saláta az egyik legkockázatosabb élelmiszer a boltban, mivel az ellátási lánc teljes hosszában könnyen szennyeződhet”
– figyelmeztet Darin Detwiler, a Northeastern University professzora.
„Ha megnézzük az elmúlt évek járványait, ezek a zacskós saláták gyakran kulcsszereplők voltak az élelmiszer eredetű megbetegedésekben. Sok eset végződött kórházi kezeléssel, veseelégtelenséggel, vagy akár halállal is.”

A zacskós salátát több farmról származó levelekből állítják össze, így egyetlen szennyezett darab is több ezer csomagot fertőzhet meg (Fotó: Getty Images)
Az ellátási lánc több pontján is szennyeződhetnek a salátalevelek olyan kórokozókkal, mint az E. coli, a listeria vagy a szalmonella, amelyek megbetegedéshez, kórházi kezeléshez vagy akár halálhoz is vezethetnek. „A zacskós salátákat nagy tételben mossák és dolgozzák fel, ami kiváló módja a kórokozók elterjesztésének” – állítják a szakértők.
Becslések szerint évente több mint 2,3 millió megbetegedés kapcsolódik szennyezett leveles zöldségekhez.
Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerhatóság 2020-ban el is indította a Leafy Greens STEC Akciótervet az E. coli különböző törzseinek visszaszorítására. 2024 áprilisában az Egyesült Államokban az élelmiszer eredetű megbetegedések 9,2%-áért is ezek a zöldségek voltak a felelősek.
Kapcsolódó: Ez a 4 legveszélyesebb étel az élelmiszer-ellenőrök szerint
Hol és hogyan szennyeződhet a saláta?
A szennyeződés nem egyetlen ponton történik. A legnagyobb probléma, hogy mire a termék a boltba kerül, már szinte lehetetlen visszakövetni, hol van a probléma gyökere.
A zacskós saláták ugyanis jóval azelőtt szennyeződhetnek, hogy eljutnának a hűtőpultba. A termények már a földeken találkozhatnak kórokozókkal, például szennyezett öntözővízből, állatok ürülékéből, a talajból vagy akár a levegőből.
A kockázat különösen ott nagy, ahol a földek közvetlen közelében állattartó telepek működnek.
A trágyalé-tározók szennyezett lefolyása ugyanis könnyen bekerülhet az öntözőcsatornákba, és halálos baktériumokat juttathat a földekre.
A feldolgozóüzemekben sem biztonságosabb
A saláták a feldolgozóüzembe érkezve újabb veszélynek vannak kitéve. Ritka, hogy egy zacskónyi saláta egyetlen termőföldről származzon, általában több farm leveleit keverik össze, így egyetlen fertőzött levél is több ezer csomagot megfertőzhet, akár több államban. A salátaleveleket ipari méretű tartályokban mossák, majd gépesített eljárással csomagolják. Ez kényelmes az iparágnak, de élelmiszerbiztonsági szempontból kockázatos.
Az üzletekbe vezető út sem kockázatmentes
A hűtés kulcsfontosságú a baktériumok szaporodásának megelőzésében. Ha a saláta a betakarítástól a szállításig nem marad végig hidegen, a baktériumok gyorsan elszaporodhatnak. A hűtés nem öli meg a baktériumokat, csak lassítja a növekedésüket. Ezért még megfelelő tárolás mellett is megbetegedhetünk a szennyezett salátától.
Jó ötlet újra megmosni az előmosott salátát?
Ha most azt gondolod: „Újra megmosom otthon, biztos, ami biztos”, akkor van egy rossz hírünk. A sima víz nem távolítja el a kórokozókat. Sőt, az újraöblítés több kockázatot rejt, mint hinnéd: ha a mosogató, a kezed vagy az eszközeid nem teljesen tiszták, könnyen bevihetsz újabb szennyeződést. Ha az olyan kórokozók, mint az E. coli vagy a szalmonella egyszer hozzátapadtak a saláta leveleihez, nem lehet őket csak úgy leöblíteni. A probléma az, hogy ezek a baktériumok csak főzéssel pusztulnak el. Márpedig a salátát nyersen fogyasztjuk.
Kapcsolódó: Nyolc étel, amit egészségesnek hiszel, de valójában nem az
Kiemelt kép: Getty Images