- A paradicsom termesztésre szerencsére nemcsak a profi kertészek kiváltsága.
- Mutatjuk, mire figyelj az egészséges és bő termésért.
- Eláruljuk azt is, miért lényeges pont a paradicsom kacsozása.
Hogy a paradicsom gyümölcs-e vagy zöldség, régóta vita tárgyát képzi. Ha pontosak szeretnénk lenni, mondhatni; ilyen is, olyan is. Virágból kifejlődő bogyótermés lévén tudományos szempontból kétségkívül gyümölcsnek számít. Az általános vélekedés szerint viszont zöldségként funkcionál az egyébként burgonyafélék családjába tartozó növény, hiszen a gyümölcsökkel ellentétben inkább sós ételek kiegészítőjeként jelenik meg.
Bármelyik oldalon is állunk a gyümölcs-zöldség kérdésben, egy biztos: a házi termesztésű paradicsomnál nincs jobb nyáron, legyen szó lecsóról, házi szószokról, krémlevesekről, salátáról vagy szendvicsekről. Termesztése ráadásul nem különösebben agysebészet, hiszen néhány egyszerű szabály betartásával bárkinek sikerülhet, akár kiskertben, akár balkonládában próbálkozunk.
Paradicsompalánta ültetése, gondozása lépésről lépésre
Tavaly paradicsomot ültettél, de mégsem sikerült bőséges termést szüretelned? Mutatjuk, mire figyelj idén, hogy messzire elkerüljön a bosszúság!
1. Válassz napos, jó vízelvezetésű helyet!
A paradicsom híresen napimádó növény, a napi 6-8 óra napsütést egészséges és bő terméssel hálálja meg. Adj a talajhoz komposztanyagot vagy szerves trágyát még az ültetés előtt! Sőt, érdemes lehet mulccsal is készülnöd, hogy távol tartsd a növénytől a gyomokat.

Ha jól bánunk a paradicsompalántákkal, a fejlődésük is gyors és látványos lesz (fotó: Getty Images)
Fontos továbbá, hogy a palántákat körülbelül 30-50 cm-re ültessük egymástól
– így több fényt kaphatnak, jobban levegőznek, és a növekvő gyökereknek is elég helyük lesz.
2. Mélyebbre kell ültetni, mint hinnéd
Sokan nem szívesen temetjük föld alá a leveleket, pedig a paradicsom esetében az a legmegfelelőbb, ha minél mélyebbre ültetjük a palántákat. Kevesen tudják, hogy a paradicsom a szárán is képes gyökereket növeszteni a föld alatt – vagyis minél mélyebbre ültetjük, annál terebélyesebb lesz a gyökérzete, és annál több nedvességet, tápanyagot tud majd elszívni a talajból.
Ha tehát egészséges és bőséges paradicsomtermést szeretnénk, ne féljünk az első levélpárig betemetni a szárakat!
3. Gondoskodjunk a támasztékról!
Ha jól érzi magát, a paradicsom igen gyorsan növekedésnek indul, ezért már az ültetéskor érdemes karót szúrni mellé, amit később könnyen hozzákötözhetünk. Így elkerülhetjük, hogy a terebélyes szárakat lehúzzák az egyre növekvő termések, illetve ezzel azt is megakadályozhatjuk, hogy eltörjenek a hajtások az erősebb szélben.
4. Nem mindegy, hogyan és mikor öntözünk
Ha van rá lehetőségünk, érdemes lehet összegyűjteni az esővizet, ami természetes módon lágy, ellenben a csapvízzel, amely magas ásványianyag-tartalma miatt keményebb. Ha nincs esővized, az sem baj. Ebben az esetben hagyd állni az előre kimért csapvizet legalább 12-24 órát, hogy elpárologhasson belőle a klór, és hogy szobahőmérsékletűre melegedjen, ami a növények számára is sokkal kellemesebb.
Kapcsolódó: 6 növényféle, amit inkább ne ültessünk gyümölcsfák közelébe
Öntözésnél törekedj arra, hogy a töveket locsold, ne a leveleket – így a gombás betegségeket és a nap általi égést is elkerülheted. A locsolás legjobb időpontjai pedig akkor esedékesek, amikor nem éget a nap, azaz kora reggel és a kora este. Ha konténerben neveled a palántákat, folyamatosan ellenőrizd a talaj nedvességét, és ne spórolj a vízzel, hiszen a konténerben kevesebb a föld, mint a kertben, ezért a víztartalékok is hamarabb kiapadhatnak.
5. A kacsozásról sem érdemes megfeledkezni
A paradicsom kacsozása vagy metszése szintén kulcsfontosságú a szép, egészséges és bőtermő növényért. Elvégezni persze nem kötelező, és hagyhatjuk, hogy a növényeink kedvükre burjánzanak, ami különösen a determinált, nem folytonos növekedésű, bokros paradicsomfajtáknál előnyös. Ugyanakkor érdemes számolni azzal, hogy a nem determinált, vagyis folytonnövő fajták esetében a metszés által több fényt és levegőt biztosíthatunk a paradicsomunknak, ami nemcsak kevesebb betegséget, de több termést is eredményezhet.
- Első lépésként óvatosan csípd le az oldalhajtásokat a főszár és az oldalág találkozásánál akkor, amikor még kicsik. Fontos, hogy a legmagasabban elhelyezkedő virágokat soha ne vágd le!
- Amikor a növény már magasabb, az alsó leveleket is eltávolíthatod, különösen, ha már sárgulnak.
- Figyeljük folyamatosan a palántákat, és ha találunk a száron fattyúhajtásokat, mindenképp távolítsuk el őket!
Kapcsolódó: Epret is ültetnél? Ha megfogadod tippjeinket, bőtermő palántáid lesznek!
Kiemelt kép: Getty Images