Hernyák Tomiék veteményeskertjében szépen érnek a különféle paradicsomok – mutatjuk, milyen finomságot készít belőlük a konyhában.
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg paradicsom | 1 dl olívaolaj | 4 gerezd fokhagyma | 30 dkg kápia paprika | 1 teáskanál szárított tárkony | 1 dl főzőtejszín | 5 dkg vaj só, bors | pirított tökmag a tálaláshoz
- A paradicsomokat félbevágjuk, a magjukat kikanalazzuk, félretesszük. A paradicsomokat olívaolajjal kikent tepsire helyezzük héjukkal lefelé. Mellédobáljuk a megtisztított fokhagymákat, majd 150 °C-os sütőben kb. 1 órán keresztül sütjük. (45 perc után nézzük meg, nem égnek-e.)
- A paprikák magházát kiszedjük, félbevágjuk, majd kevés olívaolajon lesütjük őket. Miután megsültek, lehúzzuk a héjukat.
- A paprikát, a sült paradicsomot, a paradicsommagokat, a puha vajat és a tárkonyt turmixgépbe tesszük, felöntjük a tejszínnel és 3 dl vízzel, lepürésítjük. Leszűrjük, majd újra felmelegítjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd tálaljuk. Feltétként kínálhatunk mellé száraz serpenyőben pirított tökmagot.
ELKÉSZÍTÉS 30 PERC + PARADICSOMSÜTÉS
KALÓRIA 519 KCAL/ADAG
Fotó: Kiszler János
Styling: Kapolka Ágnes