Bár a gombának nincsenek bizonyítottan zsírégető tulajdonságai, mégis alacsony kalóriatartalmú, és a rostoktól, fehérjéktől, vitaminoktól kezdve szinte minden fontos összetevő megtalálható benne, ami az egészséges étrendhez kell, így alkalomadtán mindenképp megéri beépíteni a diétánkba is.
A gombák sorából azonban magasan kiemelkedik az ázsiai ételek egyik nagy múltra visszatekintő összetevője, a gyógyhatásairól is híres shiitake gomba, amit szerencsére ma már a hazai élelmiszerüzletekben és bioboltokban is fellelhetünk, legyen szó friss, szárított vagy poralapú változatokról.
A shiitake számos húsfélékben is megtalálható aminosavat tartalmaz – nem véletlenül szokás húspótlóként is használni. Fogyasztásával extra mennyiségű B5-vitaminhoz, D-vitaminhoz, szelénhez, cinkhez juthat a szervezetünk, segít a rákmegelőzésben, támogatja az immunitást, a bélflórát, a szív egészségét, és bizonyítottan serkenti a fehérvérsejtek termelését. Ízre pedig annyira pikáns és gazdag, hogy Ázsiában az ötödik íz, az úgynevezett umami egyik képviselőjeként tartják számon.
A shiitake gomba jó választás diétához
Ha alacsony kalóriatartalmú étrendet folytatsz, a shiitake gomba akkor is szuper választás lehet! Önmagában persze mit sem ér, ha alapvetően nem étkezünk egészségesen, és nem sportolunk eleget. Diétás étrendünk kiegészítőjeként ugyanakkor nagyon is hasznos alapanyag lehet, hála különösen alacsony zsír- és kalóriatartalmának, valamint koleszterinszint-kiegyensúlyozó hatásának.
Tanulmányok szerint támogatja a „jó” koleszterint (HDL), miközben a „rosszat” (LDL) csökkenti.
A shiitake emellett kevésbé hajlamos felhalmozni a nehézfémeket (például a kadmiumot vagy a higanyt), mint más vadontermő gombafajták.
Kapcsolódó: Egy titkos összetevő, ami segíthet csökkenteni a koleszterint
A gombák közül kimagaslóan bőséges rosttartalmának köszönhetően hosszabb időre eltelít, miközben segíti az emésztést és az anyagcserét. Karakteres íze ráadásul kielégítőbbé teszi az ételt, így a diétás étrendben is élvezetesebb, kevésbé agyonsózott fogásokat készíthetünk belőle, hiszen egyszerre sós, édes és savanykás.
3 egyszerű recept shiitake gombával
A szárított és a friss shiitake gombát egyaránt használhatjuk sültekhez, salátákhoz, levesekhez, pörköltekhez és más ételekhez adva. Szívesen beépítenéd az étrendedbe, de nem tudod, hogy mit is kezdhetnél vele? Mutatunk 3 ínycsiklandó receptet, amit nemcsak diéta alatt érdemes kipróbálni!
1. Pikáns shiitake saláta teljes kiőrlésű pirítóssal
Hozzávalók:
- 150 g szárított, vékonyra szeletelt shiitake gomba (friss is lehet, nem kell pucolni, csak leöblíteni)
- 1 marék bébispenót
- 1 marék rukkola vagy madársaláta
- 1 gerezd fokhagyma finomra vágva
- 5-6 db koktélparadicsom finomra vágva
- 1 lime kifacsart leve
- 1. ek. cukormentes szójaszósz
- 1 tk. dijoni mustár
- 1 tk. almaecet
- 1 tk. olívaolaj
- 1 ek. pirított tökmag vagy szezámmag (vagy mindkettő)
- kevéske só és bors
- 1 szelet teljes kiőrlésű rozskenyér

Tökéletes reggeli szinte pillanatok alatt, shiitake gombából (fotó: Getty Images)
- Egy serpenyőben melegítsd fel az olívaolajat, majd add hozzá a gombát és a fokhagymát. Pirítsd őket közepes lángon 5 percig. A végén add hozzá a szójaszószt.
- Közben egy tálban keverd össze az öntet hozzávalóit; a lime-ot, a mustárt, az ecetet, a picike sót és borsot.
- Helyezd egy tálba a bébispenótot, a rukkolát, a madársalátát és a paradicsomot, majd öntsd rá az öntetet és alaposan keverd el.
- A tetejére szórhatod a pirított shiitake gombát és a magvakat, majd helyezd rá a kívánt adagot egy szelet pirítósra – és voilá, kész is a tökéletes reggeli!
2. Sült shiitake zölfűszeres quinoával
Hozzávalók:
- 150 g friss shiitake gomba
- egy zacskó főzőtasakos quinoa
- extra szűz olívaolaj
- 1 ek. fehérborecet
- só, bors
- friss vagy szárított kakukkfű, petrezselyem és koriander
- fokhagymapor vagy egy gerezd finomra vágott fokhagyma

A shiitake és a quinoa kombinációja ebédre és vacsorára is tökéletes (fotó: Getty Images)
- Rakd fel főni a quinoát, majd terítsd szét a gombákat egy sütőpapírral bélelt tepsiben.
- Fűszerezd be őket sóval, borssal, pici fehérborecettel, fokhagymával, apróra vágott petrezselyemmel, keverj rajta egyet, locsold meg pici olívaolajjal, és már mehet is 20 percre a (200°Celsius fokra előmelegített) sütőbe.
- Az időközben elkészült quinoát sózzuk, borsozzuk, és ízlés szerint meghinthetjük a zöldfűszerekkel. A sült gombákat a tetejére szedve tálaljuk.
3. Zöldséges shiitake wok
Hozzávalók:
- 150 gramm friss shiitake gomba
- 1 kisebb cukkini felcsíkozva
- 1 sárgarépa lereszelve
- 1 kisebb fej lilahagyma felkockázva
- 1 gerezd fokhagyma reszelve
- 1 tk. olívaolaj
- 1 ek. cukormentes szójaszósz
- 1 lime kifacsart leve
- pici csilipehely (elhagyható)
- kevés só, bors

Ízbomba egyszerűen, pillanatok alatt (fotó: Getty Images)
- Hevítsd fel a wokban az olívaolajat, majd pirítsd kb. 5 percig a shiitake gombát.
Ezután add hozzá a hagymát, fokhagymát, répát és cukkinit, és pirítsd tovább még 5 percig, hogy az ízek összeérjenek. - Öntsd rá a lime levét és a szójaszószt, majd keverd át az egészet.
- Végül szórd meg egy kis szezámmaggal vagy csilivel. Eheted magában is, de ha valami tartalmasabbat szeretnél – mondjuk edzés után – barna rizzsel vagy rizstésztával is fogyaszthatod.
Amire érdemes figyelni: ha Candida-diétát folytatsz, várandós vagy, vérhígítót szedsz, esetleg autoimmun betegségben szenvedsz, mindenképp ajánlott kikérni a kezelőorvos tanácsát is a shiitake gomba fogyasztása előtt, hiszen bizonyos esetekben erős immunstimuláló hatása, illetve a benne található vegyületek súlyosbíthatják a tüneteket, különösen, ha sokat fogyasztunk belőle.
Kapcsolódó: Levesben is megkóstolnád a shiitake gombát? Próbáld ki Szatmári Feri receptjét is!
Kiemelt kép: (Getty Images)