- Ez a vegyület segíthet menopauza után a rossz koleszterin visszaszorításában.
- Akár 6-20%-kal is csökkentheti a szívinfarktus kockázatát.
- Természetes módon is hozzájuthatunk, például vesebab vagy lencse fogyasztásával.
Nincs szükség csodára ahhoz, hogy megfelelően gondoskodjunk szívünk egészségéről, már néhány hétköznapi apróság is elég, melyet könnyen beilleszthetünk napi rutinunkba. Az egyik ilyen jótékony szokás, melyet szívünk garantáltan meghálál majd, az a növényi szterolok fogyasztása. De mik is ezek pontosan, milyen ételekben találjuk őket és hogyan támogatják érrendszerünk egészségét?
Hasonlítanak a koleszterinhez
A növényi szterolok és sztanolok, más néven fitoszterolok olyan természetes vegyületek, melyek kizárólag bizonyos növényekben találhatók meg. Szerkezetileg nagyon hasonlítanak a koleszterinhez, és fontos alkotóelemei a növényi sejtek membránjainak. Bizonyítottan képesek csökkenteni a koleszterinszintet, ezért számos élelmiszerhez, például margarinhoz, narancsléhez és joghurthoz is hozzáadják.
Mivel kémiai szerkezetük tekintetében a növényi szterolok hasonlóak a koleszterinhez, gyakorlatilag versenyeznek a felszívódásáért. Vagyis amikor olyan ételeket fogyasztunk, melyek növényi szterolokat tartalmaznak, azok bejutnak a vékonybélbe, ahol mind a táplálékból származó koleszterin, mind a máj által előállított epesavak jelen vannak. Normál esetben a koleszterin felszívódik a véráramba a vékonybél falán keresztül, ám
amikor növényi szterolok is jelen vannak, azok jelentősen blokkolják a koleszterin felszívódását.
És ez még nem minden: így a bélben maradt koleszterin végül kiürül a szervezetből, vagyis székletként távozik. Ráadásul, mivel a növényi szterolok csökkentik a felszívódott koleszterint, a máj a vérből kénytelen azt kivonni, hogy epesavakat termeljen. Ezzel egyúttal csökkenti a vérben lévő rossz koleszterin mennyiségét is.
Különösen a nőknél hatékony
A növényi szterolok különösen a nők esetében lehetnek hatékonyak. Menopauza után a hormonális változások hatására az ösztrogénszint csökkenni kezd, ami befolyásolja a koleszterinszintet is. Ilyenkor a nők szervezetében megnőhet az LDL, vagyis a rossz koleszterin szintje, a növényi szterolok azonban – mivel hasonló szerkezetűek a koleszterinhez – segítenek blokkolni annak felszívódását a bélben. Ezzel nem csupán a koleszterinszintet, de a menopauzával gyakoribbá váló szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is csökkentik.
A vérnyomást is csökkentik
John Higgins, a texasi UTHealth Houston egyetem sportkardiológusa szerint már napi 2 gramm növényi szterol fogyasztása 10%-os csökkenést is eredményezhet az LDL, vagyis a rossz koleszterin szintjében. Ahogy az imént részleteztük, ennek oka, hogy a szterolok arra kényszerítik a felesleges koleszterint, hogy távozzon a szervezetből, így a máj a vérből kénytelen elvonni azt.
De hogyan érhetjük el a napi 2 grammot? Ha hüvelyeseket, babféléket, dióféléket, illetve fortifikált ételeket – melyekhez a gyártás során tápanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat adnak hozzá – például joghurtot fogyasztunk, vagy speciális étrend-kiegészítőt szedünk.

A szója, a borsó, a szezámmagolaj, a vesebab, a lencse és a pisztácia is tartalmaz növényi szterolokat (Fotó: Getty Images)
Dr. Higgins ezen felül arra is felhívja a figyelmet, hogy a kutatások szerint a növényi szterolok megközelítőleg 2 mmHg-val csökkentették a szisztolés és 1 mmHg-val a diasztolés vérnyomást. Bár további vizsgálatok szükségesek az eredmények megerősítésére, a szakértő úgy véli, hogy a növényi szterolok fogyasztásával csökkenthetjük vérnyomásunkat, egyúttal hosszú távon a szívbetegségek kockázatát is.
Kapcsolódó: 5 rejtett jel, ami arra utal, hogy magas a koleszterinszinted.
A tanulmány arra is rámutat, hogy napi 1,5-2 gramm növényi szterol fogyasztása akár 6-20%-kal is csökkentheti a trigliceridszintet, ami egy másik típusú zsír a vérben. Más szóval, ha magasak a trigliceridjeink, azok csökkentésével a szívinfarktust is megelőzhetjük.
Ezekkel az ételekkel vihetünk be szterolokat
Szerencsére van néhány közkedvelt élelmiszer, mely természetes módon tartalmaz növényi szterolokat, így akár már ma elkezdhetjük beépíteni őket az étrendünkbe. Ilyen ételek például a szója, a borsó, a szezámmagolaj, a vesebab, a lencse és a pisztácia. Bizonyos fortifikált ételek is tartalmaznak növényi szterolokat: a margarin, egyes narancslevek, a csokoládé és a joghurt.
Ha nem vagyunk biztosak abban, mely ételek fortifikáltak, kérjünk segítséget egy szakértő dietetikustól, aki segít eligazodni a környező boltok kínálatában. Amennyiben még így sem elegendő a bevitt mennyiség,
étrend-kiegészítőkkel is pótolhatjuk a szükséges szterolokat.
A piacon többféle növényi szterol kiegészítővel is találkozhatunk, melyek jellemzően beta-szitoszterolt, kampeszterolt és stigmaszterolt tartalmaznak. Azonban mindig fontos, hogy új kiegészítő szedése előtt konzultáljunk egészségügyi szakemberrel. Annál is inkább, mert bár a növényi szterolok rendkívül fontosak, szedésük csupán egy része az átfogó kezelésnek.
Érdemi változást szívbarát életmóddal érhetünk el: gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonák, halfélék és joghurt rendszeres fogyasztásával. Fontos, hogy amennyire csak lehet, csökkentsük a stresszt, tartsuk be a 7-9 óra alvási időt és mozogjunk napi szinten, hogy komplex módon támogassuk szív- és érrendszerünk egészségét.
Szívbetegségek: már heti egy is segíthet ebből a finomságból.
Kiemelt kép: Getty Images