Tápanyagban gazdag, változatosan felhasználható, ráadásul most, áprilistól júniusig van a természetes szezonja, amikor a legfrissebb és legfinomabb formáját élvezhetjük.
Már a rómaiak is imádták a spárgát
A spárga egy évelő növény, amely a liliomfélék családjába tartozik. Bár termesztése több mint 2000 évre nyúlik vissza – már az ókori egyiptomiak és rómaiak is nagy becsben tartották –, máig megőrizte előkelő helyét a konyhákban.
A spárga fiatal hajtásait fogyasztjuk, amelyek különleges aromájukkal és gazdag tápanyagtartalmukkal tűnnek ki.
Érdekesség, hogy a spárga rendkívül igénytelen növény: homokos, jól vízelvezető talajt kedvel, és akár 15-20 évig is teremhet egyetlen ültetés után. Ezért a fenntartható mezőgazdaság egyik kedvelt alapnövénye is.
A spárgának többféle típusa létezik, amelyek színben, ízben és tápanyagtartalomban is különböznek egymástól:
- Zöld spárga: A legelterjedtebb fajta, amely napfényben fejlődik, így klorofillban gazdag. Íze karakteres, kissé diós aromájú. Általában gyorsan, minimális hőkezeléssel készítjük el, hogy megőrizze roppanósságát.
- Fehér spárga: A földdel való betakarás vagy speciális árnyékolás révén fejlődik, így nem éri napfény, és nem képződik benne klorofill. Ennek köszönhetően puhább, édeskésebb ízű, és gyakran ünnepi étkezések különleges eleme. A fehér spárgát általában vastagabb szálúra hagyják nőni, és pucolás után fogyasztják.
- Lila spárga: Ritkább fajta, amely antocián nevű antioxidánstól kapja különleges, bíbor színét. Íze enyhén édesebb, és nyersen is fogyasztható salátákban. Tápanyagokban, főként antioxidánsokban rendkívül gazdag.
Kapcsolódó: 3 könnyű recept spárgával
Ezek a típusok nemcsak színben, de főzési módokban és felhasználási lehetőségekben is eltérnek, így szinte végtelen variációban illeszthetők be az étrendbe.
Ez történik, ha sok spárgát eszünk
A spárga nemcsak finom, hanem igazi szuperélelmiszer is, amely számos egészségügyi előnyt kínál.
1. Javítja az emésztést
A spárga kiemelkedően magas rosttartalmú zöldség, különösen egy prebiotikus rost, az inulin miatt. Az inulin olyan típusú rost, amely nem emésztődik meg a gyomorban, hanem a vastagbélbe jutva táplálja a jótékony baktériumokat, például a bifidobaktériumokat. Ez a bélflóra egyensúlyának fenntartásában kulcsszerepet játszik.
A rendszeres spárgafogyasztás elősegíti:
- a rendszeres székletürítést
- a puffadás csökkentését
- az immunrendszer erősítését, hiszen az egészséges bélflóra alapvető fontosságú az immunfunkciókhoz is.

Tavaszi újjászületés spárgával: szebb bőr, jobb emésztés, több energia (Fotó: Getty Images)
2. Több energiát ad
Bár sokan nem a zöldségekre gondolnak elsőként, ha energiafokozó ételekről van szó, a spárga kifejezetten támogatja az anyagcserét. Magas a B-vitamin-komplex tartalma – tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), B6-vitamin, pantoténsav (B5) –, amelyek mind közvetlen szerepet játszanak az energiatermelésben.
Ezek a vitaminok segítenek a szénhidrátok lebontásában, elősegítik az aminosavak energiává alakítását, és megakadályozzák a vércukorszint hirtelen ingadozását, fenntartva a stabil energiaellátást.
Ezért a spárga beépítése az étrendbe különösen hasznos lehet azok számára, akik fáradékonysággal vagy energiahiánnyal küzdenek.
3. Segíti a fogyást
A spárga egyik nagy előnye a testsúlycsökkentés szempontjából, hogy alacsony kalóriatartalmú (mindössze 28 kalória 100 grammban), magas rosttartalmú, így hosszan tartó teltségérzetet biztosít, és víztartalma is magas (kb. 93%), ami hozzájárul a hidratáltsághoz és az anyagcsere gyorsításához.
Tudományos kutatások is igazolják, hogy a rostban gazdag étrend támogatja a testsúly szabályozását, csökkenti a zsírlerakódást, és hosszú távon elősegíti a metabolikus egészséget.
4. Támogatja a látás egészségét
Az A-vitamin kulcsszerepet játszik a szem egészségének megőrzésében, különösen az éjszakai látásban és a színlátásban. A spárga jelentős mennyiségben tartalmaz béta-karotint, amely a szervezetben retinollá, az A-vitamin aktív formájává alakul.
A rendszeres spárgafogyasztás segíthet megelőzni a szemszárazságot, javítani a látásélességet, csökkenteni az életkorral összefüggő makuladegeneráció kockázatát. Ezáltal a spárga a sárgarépával együtt érdemel helyet a „szemvédő” ételek között.
5. Védelmet nyújt krónikus betegségek ellen
A spárga antioxidánsokban is gazdag, például C-vitaminban, E-vitaminban, glutationban, ami egy különösen erős sejtvédő antioxidáns.
Ezek az antioxidánsok segítenek a szervezetben semlegesíteni a szabad gyököket, amelyek a gyulladások és a krónikus betegségek – például szívbetegségek, 2-es típusú cukorbetegség és bizonyos daganatok – kialakulásában is szerepet játszanak.
A spárga emellett javítja a bélmikrobiom összetételét is, amelyről ma már tudjuk, hogy kulcsszerepet játszik az általános egészség fenntartásában.

Érdemes kihasználni a spárgaszezont, hiszen szinte mindent készíthetünk belőle (Fotó: Getty Images)
Íme, két egyszerű és ízletes recept spárgával!
Citromos-parmezános spárgaleves
Hozzávalók:
- 500 g zöld spárga
- 1 közepes vöröshagyma, finomra vágva
- 2 gerezd fokhagyma
- 750 ml zöldségalaplé
- 1 citrom reszelt héja és leve
- 50 g reszelt parmezán
- 2 evőkanál olívaolaj
- Só, bors ízlés szerint
1. Egy lábasban felforrósítjuk az olívaolajat, majd üvegesre pároljuk rajta a finomra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát.
2. Hozzáadjuk a feldarabolt spárgát (a fejeket félretehetjük díszítéshez), és pár percig pirítjuk.
3. Felöntjük a zöldségalaplével, majd közepes lángon 10–12 perc alatt puhára főzzük a spárgát.
4. Botmixerrel simára pürésítjük a levest, majd citromhéjjal, citromlével, sóval és borssal ízesítjük.
5. Tálaláskor megszórjuk reszelt parmezánnal, és a félretett spárgafejekkel díszítjük a tányérokat.
Spárgás-póréhagymás galette
Hozzávalók:
- 1 csomag leveles tészta (vagy házi galette-tészta)
- 1 póréhagyma, vékonyra szeletelve
- 200 g spárga
- 100 g ricotta
- 50 g feta sajt
- 1 tojás (kenéshez)
- Só, bors, szerecsendió ízlés szerint
- Olívaolaj
1. Egy serpenyőben kevés olívaolajat hevítünk, és megfonnyasztjuk rajta a vékonyra szeletelt póréhagymát.
2. Egy tálban összekeverjük a ricottát sóval, borssal és egy csipetnyi szerecsendióval.
3. A leveles tésztát enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk, majd a közepére halmozzuk a ricottás keveréket, erre rétegezzük a póréhagymát, végül a megtisztított spárgaszálakat.
4. A tészta széleit visszahajtjuk a töltelékre, és a hajtásokat megkenjük a felvert tojással.
5. Előmelegített sütőben, 200°C-on kb. 25 perc alatt aranybarnára sütjük.
6. A kész galette tetejét morzsolt fetával szórjuk meg, és frissen tálaljuk.
Olcsó szuperélelmiszerek? Íme, 5 drága superfood hazai verziója
Kiemelt kép: Getty Images