- Számos diéta és módszer létezik már a fogyásra, de ezek nem mindig vezetnek tartós eredményhez.
- A sikertelen súlycsökkentésnek több oka és tényezője van – ezek egyike a szervezet inzulintermelése, amely a zsírégetéshez kapcsolódik.
- A lekváros szendvics kísérlet megmutatja, miért hatékonyabb egy étrendváltás.
Azt tudjuk, hogy a cukor hizlal, és már azt is, hogy a mesterséges édesítőszerek viszont más módon lehetnek károsak. Akkor most hogyan tovább? Mindkét édesítési lehetőség mellett (vagy ellen) szóló érvek gyakran hasonlóak. Ugyanez a dilemma áll fent a diéták útvesztőjében, ahol sokan leginkább csak lelkesedést vesztenek, mintsem kilókat. Ezért érdemes a divatdiéták helyett szakértők tanácsaira és kutatások eredményeire figyelni.
A német professzor, dr. Stephan Martin, diabétesz-szakértő által pácienseivel végzett kísérlet megmutatja, miért követnek el gyakran egy nagy hibát a fogynivágyók.
Az inzulin befolyásolja a fogyás sikerét
A zsírégetés, vagyis a fogyás mérése nem csak mérleggel lehetséges. A professzor elárulja, hogy a zsírégetés során szabad zsírsavak keletkeznek, amelyek a májban ketontestekké és acetonná bomlanak le. Az acetont a leheletben, a vizeletben vagy a vérben mérhetjük. Dr. Martin a kísérletben résztvevő tíz embert vércukortolerancia-tesztnek vetette alá, ami az azt méri, hogy a szervezetük mennyi inzulint termel. Utána arra kérte őket, hogy ne egyenek szénhidrátot.
Az inzulin a hasnyálmirigyben termelődő hormon. Gondoskodik arról, hogy a cukor (glükóz) a vérből a szervezet sejtjeibe kerüljön – például az izomsejtekbe, ahol azok energiaként használják fel vagy elraktározzák.
Ha valaki szénhidrátot eszik, megemelkedik a vércukorszintje. Erre válaszreakcióként a szervezet inzulint bocsát ki. Ez a hormon
- felelős azért, hogy a vérből származó cukor bejusson a sejtekbe,
- biztosítja, hogy a felesleges energia zsír formájában raktározódik el és
- gátolja a zsírégetést.
Más szóval: a túl sok inzulin gátolja a fogyás sikerét. Ha a szint tartósan emelkedett, a szervezet kevesebb zsírt éget el, és több zsír raktározódik el. Minél több inzulint termel valaki, annál később valósul meg a sikeres zsírégetés is.

A lekváros szendvics kísérlet jól megmutatja, miért nem működnek a diétáink (Fotó: Pexels)
Dr. Martin a kísérlet első lépésében megfigyelte, hogy még akkor is, amikor a tesztalanyok nem ettek szénhidrátot, három, négy, sőt akár hét nap is eltelt, mire testükben kimutatható volt a fogyás és a zsírégető tevékenység. Az adatok alapján a professzor megállapította, nem szabad azt feltételezni, hogy ha valaki azzal a céllal kerüli a szénhidrátokat, hogy aktiválja a zsírégetést, akkor másnapra látványos lesz az eredmény – a blokkolás feloldása ugyanis több napig tart.
Kapcsolódó: Egy francia biokémikus – akit az internet csak glükóz istennőként ismer – ezt ajánlja, hogy kordában tartsuk az inzulintermelést
A lekvárkísérlet a fogyás hibáit mutatja
A kísérlet második lépésében, a „szénhidrát kihívásban”, minden résztvevő két fél zsemlét evett lekvárral megkenve. Az eredmény: a zsírégetés folyamata mindenkinél összeomlott. Egyetlen nasizás után csak három-négy nap múlva tért vissza az eredeti szintre.
Mi ebből a tanulhatunk ebből a kísérletből? A zsírégetés nagyon lassan megy végbe, és egy hiba napokig blokkolhatja a zsírégetést, azaz a fogyást. A kísérlet eredménye rávilágított, miért van olyan sok embernek súlyproblémája:
- a laboradatok szerint minél több inzulint termelünk, annál tovább tart a zsírégetés
- egyetlen hiba több napig tönkreteheti, leállíthatja a folyamatot.
Étrendváltás – jobb, mint egy radikális diéta
Az étrendi változtatások és az életmódváltás lényegesen hatékonyabbak, mint a radikális diéták, amelyek felkeltik a sóvárgást, ami miatt az érintettek hamarabb nyúlhatnak édes rágcsálnivalók és ételek, például lekváros zsemle után. A szénhidrátot teljes egészében megvonni tehát nem célravezető.
Egy étrendváltás esetében a növényi alapú élelmiszerekre és olyan menütervezésre érdemes összpontosítani, amelyek sok gyümölcsöt, zöldséget és teljes kiőrlésű termékeket tartalmaznak. A fehérjében gazdag ételek amellett, hogy fenntartják az izomzatot, jóllakottságot, de korábban felbukkanó éhségérzetet is okoznak. A lényeg tehát a szervezetünknek és az életmódunknak megfelelő étrend tápanyag egyensúlyának megtalálásában rejlik.
Kapcsolódó: Mikrobiom diéta – így vágj bele, hogy eredményes legyen!
Kiemelt kép: Unsplash