Ha az utolsó löket hiányzik, hogy áttérjünk a növényi alapú étrendre, akkor érdemes megismerkednünk egy friss tanulmány eredményeivel.

Az tagadhatatlan tény, hogy a (főleg) növényi alapú étrend jó a bolygónak és jó a fizikai egészségünknek is, de egy új amerikai kutatás arra is rámutatott, hogy a veganizmus pozitív hatással van a mentális jóllétünkre is.

A vegánok boldogabbak, mint a húsevők – áll a Tracking Happiness jelentésében, amelyből azt is megtudhatjuk, hogy a boldogabb emberek nagyobb hajlandóságot mutatnak arra, hogy teljesen elhagyják az állati eredetű élelmiszerek fogyasztását. Mindebből arra is következtethetünk, hogy a tányérunkra kerülő ételekkel jobbá tehetjük a hangulatunkat is.

Fotó: Getty Images

A Tracking Happiness 11 537 ember hangulatát követte, akiknek az étkezési szokásaikról is be kellett számolniuk.

A kutatást végző cég négy csoportra osztotta a résztvevőket: vegánok, vegetáriánusok, peszkatáriánusok és húsevők. A kapott eredmények alapján a vegánok 7 százalékkal boldogabbak, mint a húsevők.

Érdekesség, hogy a tanulmány szerint nemcsak a növényi alapú étrend követése teszi boldogabbá az embereket, de a boldogabb emberek hajlandóbbak lennének vegán diétára váltani: a 8998 húsevő résztvevő közül azok, akiknél magasabb boldogságszintet mértek, nagyobb hajlandóságot mutattak arra, hogy a jövőben teljesen növényi alapú étrendet kövessenek. Ezt a legtöbbjük (32 százalék) azért tenné, hogy csökkentse a környezeti terhelését – ők egyébként azok, akiknek a legmagasabb a boldogságszintjük.

Kimberley Wilson pszichológus és dietetikus szerint a kutatás eredménye azzal magyarázható, hogy a veganizmus egy olyan társadalmi identitással azonosítható, amelyhez kedvesség, együttérzés és társadalmi igazságosság társul. A vegánok elégedettséget (és boldogságot) érezhetnek azért, hogy az életük ezen területén is környezettudatos döntéseket hoznak – ez pedig a hangulatukra is pozitív hatással van. A szakértő azt is hozzátette, hogy ezeket a kutatási eredményeket nem szabad készpénznek venni, hiszen az étrendváltás önmagában nem húz ki minket a letargiából. Na jó, egy vödör vegán fagyi azért csodákra lehet képes…

(Kiemelt kép: Getty Images)

Ez is érdekelhet