A húskérdésben már nem az elvek játsszák a főszerepet: bolygónk ökoszisztémája és az emberiség jövője a tét. Egy új technológiával pedig végre közel jár a húshelyettesítő a valódihoz, már csak a tökéletes íz megalkotása van hátra.

Mi történt?

Egy izraeli startup azon dolgozik, hogy 3D-nyomtatóval állítsanak elő növényi alapú steaket.

Miért fontos?

Mert a húsalternatívák piaca egyre nagyobb, és nemcsak a vegetáriánusok és vegánok növekvő száma miatt, hanem mert egyre többen ismerik fel, hogy a húsipar mai formájában nem fenntartható. A nagyüzemi húsfeldolgozás és állattartás a klímaváltozás legfőbb okai között szerepel.

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • 2040-re állítólag ennyi valódi húst fogunk majd enni.
  • Mennyi húst esznek a magyarok?
  • A cég alapítója elmondta, miért kell a 3D-nyomtatás az igazán jó kamu steakhez.
  • Mi van az őssejtből készült laboratóriumi hússal? Ki nyeri az ízversenyt?

Egy izraeli startup, a Redefine Meat olyan 3D-nyomtató gyártásán dolgozik, amellyel a valódi marhahúsra nagyon hasonlító, növényi alapú húshelyettesítőt lehetne előállítani. A húshelyettesítő termékek hazánkban is egyre népszerűbbek a klímakatasztrófa miatt aggódó és fenntartható gazdálkodást támogató vásárlók számára, ami határozottan jó hír a környezetvédelem számára, bár igen messze vagyunk még attól, hogy ez a környezet állapotán is meglátszódjon. Globális szinten egyébként az amerikaiak és az ausztrálok eszik a legtöbb húst, utánuk következik Új-Zéland és Argentína lakossága. Ez a négy ország évi 100 kg/fő fölötti mennyiségű húst fogyaszt. A többi nyugati államban ez évi 80-90 kilogramm körül alakul, Magyarországon valamivel kevesebb, évi 60-70 kiló az évi átlag. A műhús egyébként nem a kis niche cégek mániája, az olyan hatalmas vállalatok is ráálltak már az ügyre, mint a Nestlé. A Redefine Meat a Tel Avivtól délre található Rehovotban működik, és még idén letesztelik terméküket néhány közeli, nívós étteremben. Ha pedig minden a tervek szerint működik, 2021-ben a nyomtató már elérhető lesz a húsforgalmazók számára.

Mit hoz a jövő és miért kell a 3D-nyomtató?

Az amerikai tanácsadó cég, az A.T. Keatney által készített tanulmány szerint 2040-re nagyjából annyi laboratóriumban készített húst fogunk enni, mint vágóhídon feldarabolt valódit. A How Will Cultured Meat And Meat Alternatives Disrupt The Agricultural and Food Industry? című írás megjelenéskor Carsten Gerhardt, a cég mezőgazdasági szakértője azt mondta, egyszerűen szembe kell néznünk azzal, hogy a húsiparnak, abban a formában, ahogyan most ismerjük, vége lesz. Szerinte 2040-re a hagyományos hústermékek piaci részesedése 40% körül lesz.

Az állattenyésztés a bolygó ellensége

A nagyüzemi állattenyésztés nemcsak a magas szén-dioxid kibocsátása miatt (az általa kibocsátott üvegházhatású gázok felérnek az összes földi közlekedési eszköz, repülő és rakéta által kibocsátott gázzal) terheli meg rettenetesen a környezetet: ez az egyik fő oka az erdőirtásoknak, az emelkedő tengerszinteknek, a fajkihalásnak, emellett pedig rengeteg vizet igényel. Az tehát, hogy megfelelő helyettesítőt találjunk, már rég nem elvi kérdés és nem is állatjogi okai vannak. Az UNEP (az ENSZ környezetvédelmi programja) álláspontja szerint a húsfogyasztás konkrétan az emberiség legégetőbb, megoldásra szoruló problémája. 

Az elemzésben azt is megállapították, hogy a változás motorja ugyan valóban környezetvédelmi szempontokban keresendő, illetve társadalmi változásokban, de hosszú távon a gazdasági szempontok is belépnek majd a képbe, hiszen a valódi húst helyettesítő termékek előállítása jóval kevesebb energiát igényel majd. A folyamat tehát már elindult egy ideje, a 3D-nyomtató azonban furcsa újdonságként hathat. És hogy miért van a Redefine Meat alapítói szerint szükség rá? „Azért, hogy az állat izmainak, vagyis húsának struktúráját vissza tudjuk adni” – mondta Eshchar Ben-Shitrit, a cég ügyvezetője a Reutersnek. A nyomtató egy óra alatt 20 kg műhúst lesz képes előállítani a tervek szerint, a cél pedig az, hogy ez a szám minél magasabb legyen, és az így előállított termék jóval olcsóbb lehessen, mint a valósi hús. A 2018-ban alapított Redefine Meat elég gyorsan összeszedett 6 millió dollárt a fejlesztésre, ebben olyan kockázatitőke-alap kezelő cégek segítették, amelyek a már sikeresen működő Beyond Meat és Impossible Foods nevű vállaltok létrejötténél is ott voltak. A Redefine Meat elindulásához nagyobb összeget fektetett be a német baromfihús feldolgozó óriás, a PHW Group is.

 Az állag megvan, már csak az íz hiányzik

„A piac határozottan áttörést várt a textúra javításának kérdésében” – mondta Stacy Pyett, aki a holland Wageningeni Egyetem és Kutatási Intézet Proteins for Life programjának vezetője. Azt is elmondta, hogy egyelőre a 3D-nyomtatás tűnik az egyetlen olyan technológiának, ami versenybe szállhat az alternatív hús állagának javításában. Azt persze ő is elismeri, hogy az ízkérdésen ez sem fog javítani, ott az évek óta terítéken lévő laboratóriumban előállított hús lehet a nyerő. Az őssejtekből kifejlesztett laboratóriumi hús előállítása azonban igen sok energiát igényel, így csak megújuló energia használatával lehetne környezetbarát alternatívává tenni.

(Kiemelt kép: Getty Images)

Ha tetszett a cikk, regisztrálj, hogy hozzáférj az előfizetői tartalmainkhoz is!