étrend-kiegészítők-vitaminok-tárolás

Ezért nem mindegy, hol tartod az étrend-kiegészítőidet és a vitaminokat

C-vitamin reggel, magnézium este, egy kis D-vitamin a téli időszakban. Az már félsiker, ha odafigyelsz a rendszeres vitaminpótlásra, ám egy jól megválasztott étrend-kiegészítő is csak akkor ér valamit, ha közben nem veszít a hatékonyságából. Megmutatjuk, mire érdemes figyelni, hogy a lehető legtöbbet hozd ki belőlük!
  • A tabletták és kapszulák tovább bírják, az olajokat, porokat és folyadékokat azonban érdemes hűtve tartani vagy gyorsan elfogyasztani.
  • A tárolás helye kulcsfontosságú. A legtöbb készítmény hűvös, száraz, sötét helyen őrzi meg legjobban a hatását.
  • Megmutatjuk, milyen jelek utalnak arra, ha a termék már nem jó.

Nagy valószínűséggel te is szedsz rendszeresen vitamint vagy étrend-kiegészítőt. Egy kis támogatás az immunrendszernek, egy kis magnézium az izmokra, néhány csepp D-vitamin a téli hónapokban. De vajon hányszor néztél rá, meddig jó, amit épp beveszel? Lehet, hogy már hónapokkal ezelőtt elvesztette a hatását. Az élelmiszerek szavatosságát szinte reflexből ellenőrizzük, de a táplálékkiegészítőknél ez gyakran elmarad. Ráadásul egyáltalán nem mindegy, hogy porról, folyadékról, gumivitaminról vagy tablettáról van szó.

Mit jelent valójában a „minőségét megőrzi” dátum?

A kiegészítők eltarthatósága attól függ, milyen típusú szerről van szó, hogyan tároljuk, és tartalmaz-e romlandó összetevőket. A legtöbb készítmény a gyártástól számítva 1–3 évig használható, de a hatékonyságuk idővel csökkenhet. Felbontást követően a probiotikumok, a halolaj és a lenmagolaj például hajlamos az oxidációra, legfeljebb két évig őrzik meg hatásukat, és hűtést igényelnek.

Vannak olyan készítmények is, amelyek akár a „minőségét megőrzi” dátumon túl is hatásosak. A lejárat után a hatóanyagok fokozatosan veszíthetnek az erejükből, így nem biztos, hogy ugyanolyan hatékonyak, mint korábban. Fontos azonban tudni, hogy a lejárati dátum azt a napot jelöli, ameddig a gyártó garantálja a termék teljes biztonságát és hatásosságát.

Mely étrend-kiegészítők bírják a legtovább?

A szilárd formájú étrend-kiegészítők, például a tabletták és kapszulák általában a lejárati idő után is biztonságosan fogyaszthatók, és hatásuk is viszonylag sokáig megmarad. A por állagú vagy folyadékban oldódó készítmények viszont lejárat után könnyen veszíthetnek hatékonyságukból. Fontos azt is tudni, hogy egy lejárt kiegészítő nem feltétlenül ártalmas, közvetetten mégis problémát okozhat. Ha például B12-vitamin-hiányra szedsz étrend-kiegészítőt, egy régen lejárt tabletta nem biztos, hogy elegendő hatóanyagot tartalmaz. Ugyanez igaz a terhességi vitaminokban található folsavra is.

Kapcsolódó: Ne szedj felesleges kapszulákat! – Ez a 3 étrend-kiegészítő kell 50 felett

Nem mindegy, hova kerül a hűtőben

A legtöbb étrend-kiegészítő, vitamin és probiotikum jól eláll szobahőmérsékleten, de vannak olyan készítmények, amelyek hűtve őrzik meg a hatásukat. A gyártók ezt általában feltüntetik a címkén, érdemes tehát alaposan megnézni a csomagolást. És ha már a hűtésnél tartunk: nem mindegy, hova kerül a termék a hűtőszekrényben. A hűtőajtóban gyakoriak a hőingadozások, így ez a legrosszabb hely a tárolásra.

étrend-kiegészítők-vitaminok-tárolás

A megfelelő tárolás kulcsfontosságú ahhoz, hogy a vitaminok és étrend-kiegészítők megőrizzék hatékonyságukat. (Fotó: Getty Images / EyeEm Mobile GmbH)

A tárolás helye kulcsfontosságú

Nemcsak a hűtésre kell odafigyelni, hanem arra is, hol tárolod a kiegészítőidet. A nem megfelelő környezet, például túl meleg vagy párás hely könnyen tönkreteheti a hatóanyagokat.

A magas hőmérséklet lebontja a C- és B-vitaminokat, a nedvesség pedig csomósodást vagy bomlást okozhat.

A legrosszabb hely a tárolásra a fürdőszoba vagy a konyhapolc, ahol gyakran változik a hőmérséklet, és magas a páratartalom. A legjobb, ha száraz, hűvös, napfénytől védett helyet választasz (ideális a 15–25 °C közötti hőmérséklet), lehetőleg távol a radiátortól vagy tűzhelytől. A legbiztonságosabb, ha a készítmény az eredeti, gyári csomagolásban marad, amit kifejezetten a tárolás igényeihez terveztek.

Van még egy kevésbé ismert, de lényeges szempont: a keresztszennyeződés. Ha kapszulához, porhoz vagy cseppentős üveghez nyúlsz, mindig ügyelj arra, hogy tiszta és száraz kézzel tedd. A nedvesség és az olaj a bőrről baktériumokat juttathat a termékbe, vagy idő előtt bomlásnak indíthatja a kapszulát vagy a port.

Kapcsolódó: Így jelzi a szervezeted, ha több vitaminra lenne szüksége!

Kiemelt kép: Getty Images