Szekrényben vagy hűtőben – Hol tároljuk a gyógyszereket?

A gyógyszerek helyes otthoni tárolása nagyon fontos kérdés, bár sokan nem fordítanak rá kellő figyelmet. Pedig minden esetben olyan termékekről van szó, amelyek testünk működésére vannak hatással, így egészségünk érdekében muszáj betartanunk néhány előírást.

A címben feltett kérdésre a legtöbben azt válaszolnák, hogy szobahőmérsékleten, száraz helyen, és ebben igazuk is lenne. Ám akadnak különleges esetek is, ezért mindig olvassuk el a dobozon feltüntetett információt, illetve a betegtájékoztatót, hiszen így többek között azt is megtudhatjuk, egy-egy készítményt milyen körülmények között kell tárolni és meddig lehet felhasználni. A szavatosságot jelző időpont mindig a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik, de ez nagyban függ a tárolási körülményektől is. Egyes gyógyszerek (például szemcseppek vagy szirupok) esetében azt is meghatározzák, hogy a felbontástól számítva mennyi ideig használható fel a termék, mivel ezt követően változhat a hatékonysága.

Milyen hőmérsékleten?

Mint már említettük, általában megfelelő a szobahőmérsékleten (25-26°C-ig) tárolás, ha a csomagoláson nem olvasható egyéb utasítás. Ebbe a kategóriába azon készítmények tartoznak, amelyek a minőséget ellenőrző vizsgálatok során magasabb hőmérsékleten is stabilnak bizonyultak, mint például a tabletták, kapszulák és a hűtést nem igénylő oldatok, szirupok. A nyári hónapokban azonban legyünk különösen figyelmesek, hiszen a lakás könnyen túlmelegedhet. Alapvető szabály, hogy hőségben semmilyen gyógyszert ne tartsunk közvetlen napfénynek kitett helyen, mert hő hatására a hatóanyagok bomlásnak indulhatnak, egyes esetekben pedig káros bomlástermékek is képződhetnek, így kérdésessé válhat az alkalmazhatóság.
Pont ezért néha kifejezetten szükséges, hogy hideg helyen, hűtőszekrényben (2-8°C-on) tároljunk bizonyos termékeket – ha ezt előírja a betegtájékoztató, vagy nem tiltja. Ilyen például az inzulin, némely injekciókban alkalmazott gyógyszer és néhány kenőcs, kúp. Ezeket leginkább a hatóanyag vagy valamelyik segédanyag bomlékonysága miatt szükséges hűteni, illetve azért, hogy a mikroorganizmusok lassabban tudjanak elszaporodni bennük. Utóbbi leggyakrabban a szirupoknál fordul elő a magas cukortartalom okán. A magisztrálisan előállított (gyógyszertárban készített – a szerk.) kúpok vivőanyaga szobahőmérsékleten megolvad, ezért nehezen lehetne őket felhasználni, míg krémek esetében a magas víztartalom miatt indokolt a hűvös közeg.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .