A társadalom tévesen azt sulykolja belénk, hogy minél kevesebb kalóriát fogyasztunk, annál vékonyabbak leszünk. Az alacsony kalóriaszámnak azonban hátulütői is lehetnek.

Ha csak az élelmiszercímkék kalóriaadataira fókuszálunk, óvatlanul is megfoszthatjuk magunkat attól, amire a szervezetünknek valójában szüksége van, kiváltképp akkor, ha hosszú ideje diétázunk. A testünk egy idő után alkalmazkodni fog az alacsony kalóriamennyiséghez, emiatt előfordulhat, hogy pár hónap után kevésbé érezzük hatékonynak a kezdetben hatásosnak bizonyult fogyókúrás étrendet, a kellemetlen mellékhatásokról pedig – mint például a fejfájás, szédülés és hányinger – nem is beszélve. Akár a zsírégetés, akár az izomtömeg-növelés a cél, a szigorú diétába beiktatott szünetek alkalmat adhatnak arra, hogy helyreállítsuk a szervezetünk anyagcsere-egyensúlyát. Az úgynevezett fordított diéta (vagy viccesebb nevén a „diéta utáni diéta”) például kiváló lehetőség arra, hogy mindezt orvosoljuk, azonban ha nem figyelünk eléggé, a diétás szünet gyors zsír- és súlygyarapodáshoz is vezethet – érdemes tehát fontolóra vennünk a módszert, amennyiben „lepihennénk” egy kicsit, de mégis elkerülnénk az esetleges súlygyarapodást.

De mit is jelent a fordított diéta?

A fordított fogyókúra évek óta nagy népszerűségnek örvend a testépítők körében. A versenyek során ugyanis szigorú (és hosszútávon egészségtelen) diétát kell követniük, így a versenyek végeztével – és az egészségük szempontjából – elengedhetetlen, hogy újra fenntartható étrendet folytassanak. Hiszen 

ha huzamosabb ideig kevesebb kalóriát fogyasztunk a szükségesnél, lelassul az anyagcserénk

– ilyen esetekben pedig nem árt, ha bizonyos időközönként pihenni is hagyjuk a szervezetünket.

Fotó: Getty Images

Mindez pedig nem csak a testépítők esetében lehet hatásos módszer. Függetlenül attól, hogy sportolók vagyunk-e vagy sem, a fordított diéta azoknak is segíthet, akik a már bekövetkezett fogyás után egészséges és fenntartható módon szeretnék folytatni a zsírégetést. A kalóriamennyiség lassú és fokozatos növelésével ugyanis beindíthatjuk a lelassult anyagcserét, ráadásul a zsírveszteséggel járó kellemetlen tüneteket is enyhíthetjük. A fordított diéta tehát – ahogyan a neve is sugallja – a kalóriadeficit (vagyis a szükségesnél minimálisabb napi kalóriabevitel) megfordításával segíti a fogyást (jellemzően szénhidráttal és zsírral), és bárki számára hasznos lehet, aki kevés kalóriát fogyaszt, de egy idő után mégis megállt a fogyásban, valamint a kellemetlen mellékhatások kiiktatásával szeretné folytatni a zsírégetést.

Mikor érdemes elkezdeni?

  • Ha a fogyás megáll vagy jelentősen lelassul,
  • ha egyre fokozódó éhségérzetet tapasztalunk,
  • ha gyengülni látszik az állóképességünk,
  • ha elértük a fogyást, mint kitűzött célt, a későbbiekben pedig inkább a teljesítmény javítására összpontosítanánk.

Tény és való, szuperül hangzik, hogy minél többet eszünk, annál karcsúbbak leszünk – azonban ez nem minden esetben igaz. Elliott Upton táplálkozási szakértő, okleveles személyi edző nem javasolja, hogy ezzel a módszerrel indítsuk a fogyókúrát.

„Ne ez legyen az áhított fogyás elsődleges eszköze, hiszen csak a hosszú ideig tartó, alacsony kalóriatartalmú (például ketogén) diétát követők körében lehet hatásos. Azzal, hogy fokozatosan visszaállítjuk a kalóriabevitelt egy fenntartható szintre, lehetőségünk nyílik újraindítani, valamint energiával feltölteni a lelassult anyagcserét. Mindezzel javítunk az állóképességünkön, növelhetjük a minőségi alvásidők számát, és még az ételek utáni erős sóvárgást is enyhíthetjük, amelyek mind-mind pozitív hatással lesznek az anyagcserére, ebből kifolyólag pedig a hatékony zsírégetés folytatására” – tanácsolja Upton a Woman and Home életmódmagazin weboldalán.

Nem mindegy az életkor – különösen a nők esetében

A menopauza alatti hormonváltozás, az ezzel együtt járó súlygyarapodás, valamint az anyagcsere természetes módon történő lassulása mind-mind befolyásolják a diéták hatásosságát, hiszen – gondoljunk csak bele – 50 évesen nem feltétlenül működik ugyanaz a módszer, mint ami 20 éves korunkban egyszer már bevált – és pontosan ugyanez igaz a fordított diéta alkalmazására is. Ha fogyókúránk sikerességét illetően biztosra szeretnénk menni, mindenképp konzultáljunk dietetikus szakemberrel.

Hogyan kezdjünk hozzá?

A legjobb megközelítés az, ha az étrendünk elegendő szilárd tápanyagot, egészséges zsírokat, szénhidrátokat, valamint megfelelő mennyiségű fehérjét is tartalmaz. Upton szerint az anyagcsere-helyreállítást illetően

a mediterrán diéta alapanyagai bizonyultak a leghatásosabbnak

– tehát ez nem azt jelenti, hogy „pihenés” vagy „csalónap” címszavak alatt mértéktelenül fogyaszthatunk bármit, ami csak eszünkbe jut. Egyébként a mediterrán étrend a U.S. News & World Report jelentése szerint 2022-ben több kategóriában is első helyen végzett a legtutibb és legegészségesebb diéták versenyében – ITT olvashatsz bővebben arról, hogy miért és hogyan érdemes beiktatni az étrendünkbe.

Miután összeírtuk, hogy mire lesz szükségünk, mindössze annyit kell tennünk, hogy hetente körülbelül 50-100 kalóriával, fokozatosan növeljük a kalóriabevitelt (vagyis mindez azt kalóriamennyiséget jelenti, amennyi éppen elég ahhoz, hogy megtartsuk a jelenlegi súlyunkat). Ezt körülbelül négy-tíz hétig kell folytatni, vagy addig, amíg el nem érjük a fogyókúra megkezdése előtti kalóriamennyiséget. 

Fotó: Getty Images

Ebben nagy segítségünkre lehetnek a különböző kalóriaszámlálást segítő applikációk, a magyar fejlesztésű Kalóriabázison például játszi könnyedséggel eligazodhatunk, hiszen amellett, hogy magyar nyelvű, kifejezetten a hazánkban megvásárolható ételekre fókuszál – arról nem is beszélve, hogy ingyenesen és korlátozások nélkül is használható. 

Kiemelt kép: Getty Images