Sokan kidobják az élelmiszereket, amint túllépik a csomagoláson feltüntetett lejárati dátumot – azonban ez nem minden esetben szükséges.

A csomagolásokon feltüntetett minőségmegőrzési idő nem feltétlenül egyenlő azzal, hogy az adott időpont után mindennek a kukában kellene landolnia. Egyes élelmiszerek a dátum után még napokkal, akár hetekkel is ehetők maradnak, sőt, vannak olyan ételek, amelyek valójában soha nem romlanak meg. Íme, néhány példa!

Méz

A méz ősidők óta részese az emberi táplálkozásnak. A régészek még az ókori egyiptomiak piramisaiban is találtak (ehető!!) mézre utaló nyomokat. (A legrégebbi üveg méz állítólag 5500 éves!) Az régebbi méz hajlamos ugyan kikristályosodni, de ez nem jelenti azt, hogy bármennyit is veszítene az értékéből. Elég egy picit felmelegíteni, megkavarni, és pontosan olyan lesz, mint újkorában. Ha garantálni szeretnéd a hosszú eltarthatóságát, ügyelj arra, hogy kenyérmorzsa vagy vaj soha ne kerüljön az üvegbe. 

Fotó: Getty Images

Ghí, vagyis a tisztított vaj

Az eredetileg Indiából származó – és az itthoni élelmiszerüzletek polcain is fellelhető – vajféle alacsonyabb fehérje- és víztartalma miatt sokkal hosszabb eltarthatósági idővel rendelkezik (hűtés nélkül), mint a normál vaj. A ghí évszázadok óta kulcsszerepet játszik az ayurvédiában, ahol nagyra becsülik gyulladáscsökkentő, emésztést elősegítő tulajdonságait, arról pedig nem is beszélve, hogy az enyhén pörkölt dióra emlékeztető ízvilága miatt szinte lehetetlen nem szeretni.

Akár klasszikus asztali, tengeri vagy Himalája, a sóról bátran kijelenthető, hogy szinte elpusztíthatatlan. Ha szárazon és lefedve tárolod, megakadályozhatod az összecsomósodását, de ha ez mégis bekövetkezne, az sem befolyásolná a fogyaszthatóságát.

Kukoricakeményítő

A kukoricakeményítőt sokféleképpen használják a főzéshez, különösen habarásnál, mártássűrítőként. Megfelelő, hűvös helyen történő tárolás esetén soha nem romlik meg.

Tészta

A szárított tészták lényegében örökké elállnak, kivéve, ha teljes kiőrlésű búzából készültek.

Fotó: Getty Images

Rizs

A fényezett fehérrizs 30 évig megőrzi tápanyagtartalmát, már amennyiben légmentes tárolóban tartjuk kb. 4 Celcius fok alatt. korlátlanul eltartható, viszont a barna és a klasszikus hosszú szemű rizzsel csínján kell bánni, ugyanis a magasabb zsírtartalomnak köszönhetően romlandóbbak a basmatinál.       

Fehérborecet

Megfelelő tárolás esetén a desztillált fehérborecet nagyon sokáig használható salátaöntetekhez, emellett házi tisztítószerként és természetes szagtalanítóként sem utolsó.

Juharszirup

A mézhez hasonlóan – hála a rendkívül magas cukortartalmának – a juharszirup szinte soha nem romlik meg. Ha csomósodik, egyszerűen csak áztasd az üveget meleg vízbe, hogy újra sima és folyékony állapotba kerüljön.

Fotó: Getty Images

Cukor

A baktériumok és mikroorganizmusok nem táplálkoznak cukorral, így felhalmozódni sem tudnak rajta, ami alapvetően korlátlan eltarthatóságot biztosít. Legyen szó barna cukorról, porcukorról, dextrózról (glükóz vagy szőlőcukor), nem kell aggódnod amiatt, hogy megromlik.

Egészséges élelmiszerek, amelyek csak évek múltán romlanak meg

A teljes értékű, természetes és egészséges ételekkel az az egyetlen probléma, hogy kevesebb ideig eltarthatóak. De mégis miért romlik gyorsabban az, ami egészséges?

Minden élő szervezetnek – beleértve az élelmiszerromlásért felelős mikroorganizmusokat is – tápanyagban gazdag táplálékra van szüksége az életben maradáshoz. A feldolgozott élelmiszer ugyan tetszetős az emberi szem számára, azonban nemcsak alacsony tápértékkel, de tartósítószerekkel is bőségesen rendelkezik. Az embert például könnyebb meggyőzni arról, hogy az egészséges zöldségnél sokkal ízletesebb a hizlaló édesség, azonban a mikroorganizmusokat nem ilyen egyszerű becsapni. Életmódváltás során emiatt gyakran előfordulhat, hogy többször kell leugranunk a boltba, mint ahogyan azt megszoktuk, és a hűtőnk tartalmat is némiképp át kell variálni –

de jó hír, hogy léteznek olyan egészséges élelmiszerek, amelyek megfelelő tárolás esetén akár évekig is kitarthatnak.

Összegyűjtöttük, hogy melyek ezek.

Magvak és diófélék

Különböző magvak (lenmag, chia mag) és diófélék nagyszerű fehérje-, zsír- és rostforrásnak számítanak. Hűvös, száraz helyen tárolva több mint egy évig is elállhatnak (a dió fagyasztva még annál is tovább). 

Tengeri herkentyűk konzervben

A halak és tengeri herkentyűk kiváló fehérjeforrások a szervezet számára, és sok esetben akár 2-5 évig is elállhatnak – amennyiben sértetlen marad a konzervdoboz.  

Étcsokoládé

A hűvös, száraz helyen tárolt étcsokoládé 4-6 hónapig is eltartható a címkén feltüntetett minőségmegőrzési időn túl. Kiváló rost-, magnézium- és sok más fontos tápanyag forrása.

Fotó: Getty Images

Szárított gyümölcsök

A szárítás közbeni dehidratálási folyamatnak köszönhetően nem kell attól tartanunk, hogy bepenészednek a gyümölcseink. Magas rosttartalmuk miatt az egészséges étrend megédesítői lehetnek, azonban magas cukor- és kalóriatartalmuk miatt jobb, ha csak mértékkel fogyasztunk szárított gyümölcsöket.

Konzerv kókusztej

A kókusztej magas telített zsírtartalmú, emiatt nem avasodik meg egykönnyen – a romlásnak akár évekig is ellenállhat.

Szárazbab

A bab az egyik legkönnyebben tárolható fehérjeforrás. Nedvességtartalma természetes módon alacsony, emiatt akár évekig eltartható. Ráadásul a legtáplálóbb élelmiszerek közé tartozik, hála magas fehérje-, rost- és magnéziumtartalmának. A kutatók szerint (akárcsak a fehér rizs eyetében) 30 év volt az az idő, amin belül a szárazbab még mindig ehető volt, és fehérjetartalma is emészthető maradt – igaz, minősége azért romlott.

Jerky, azaz a szárított marhahús

A babhoz hasonlóan a szárított hús is remek választás lehet, ha magas fehérjetartalmú, de kevésbé romlandó nassolnivalóra lenne szükséged. Szárítani egyébként szinte bármilyen húst lehet, és külön öröm, hogy légmentes csomagolásban több mint egy évig is elállhatnak.

Fotó: Getty Images

Fehérjeporok

A fehérjeporokat – beleértve a tejsavófehérjét és annak vegán változatait – száraz és napfénytől védett helyen akár 5 évig is tárolhatjuk.

Viaszba burkolt kemény sajt

Ha a kemény sajtot viaszos bevonatba zárják, akár 25 évig (!) is elállhat, mielőtt romlásnak indulna.

Kókuszolaj és extra szűz olívaolaj

A tisztított vajhoz hasonlóan a kókuszolaj és az olívaolaj szintén magas telített zsírtartalommal rendelkeznek, szobahőmérsékleten akár évekig is elállhatnak a polcon.

Konzerves olajbogyó 

Az olajbogyó egészséges zsírforrás, és több mint egy évig is eltartható, ha hűvös, napfénytől óvott helyen tároljuk.

Szárított fűszer- és gyógynövények

A szárított növények fantasztikus élelmiszerek, és ha száraz, fénytől óvott helyen tároljuk őket, több évig is elállhatnak – gondoljunk csak egy igazi hazai kedvencre, a szárított erős paprika füzérre.

Maradék nélkül, egészségesen

A lényeg tehát, hogy a hosszú tárolhatósági idejű élelmiszerek közül azok a legjobbak, amelyek kevés nedvességet tartalmaznak (vagy egyáltalán nem tartalmaznak), és nem érzékenyek a hőmérsékletre sem. Hasznos lehet az a hiánypótló ajánlás, amit a lejárt minőségmegőrzési idejű termékek fogyaszthatósági határidejéről állított össze januárban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja. A hiánypótló ajánlásban szakemberek gyűjtötték össze, hogy az egyes, minőségmegőrzési idővel rendelkező termékek a lejárat után még mennyi ideig maradhatnak biztonságosak.

„Fontos, hogy az ajánlott intervallumok

kizárólag a minőségmegőrzési idővel ellátott, megfelelően tárolt élelmiszereknél tekinthetők irányadónak. Továbbá minden esetben egyéni mérlegessel lehet csak eldönteni, hogy valóban fogyasztható-e a termék”

– szerepel a Nébih közleményében, amelyről ITT is írtunk korábban.

Az ajánlás elérhető a Nébih és a Maradék nélkül weboldalán is. 

Kiemelt kép: Getty Images