„Több mint 45 kilót fogytam 9 hónap alatt a pozitív gondolkodásnak hála”

Az „az vagy, amit megeszel” mondás a kétgyerekes anyuka szerint úgy is helyes, hogy „az vagy, amit gondolsz”.

2019 májusában – az akkor 39 éves – Rachel Williams 105 kilogramm volt, alig tudta belepréselni magát egy XXL-es farmernadrágba és kényelmetlenül érezte magát a 90FF-es melltartójában. A nő úgy gondolta, semmi esélye arra, hogy ebben a „felfújódott” testben jól érezze magát. A következő hónapban, a közelgő 40. születésnapja apropóján, a férje, Anton meglepte őt egy személyi edzős bérlettel, de több hónapnyi kalóriaszámolgatás, cukormegvonás és heti háromszori magas intenzitású edzés ellenére is csak alig mozdult meg a mérleg nyelve.

„Egy nap sírva mondtam a személyi edzőmnek, hogy képtelen vagyok fogyni, egyszerűen egy kövér, ronda ogre vagyok – kezdte mesélni átalakulásának történetét a ma már 42 éves Rachel a New York Postnak. – Pár kilót fogytam, de a munka, amit beletettem, nem hozta meg a várt eredményt. 2019 őszére a nő teljesen elkeseredett, a feladás határán volt, ezért motivációs coachokhoz fordult. (Hogy mit csinál pontosan egy coach, és mikben különbözik egy pszichológustól, arról nemrég írtunk a nőklapja.hu-n.)  „Segítettek rájönni, hogy mást sem teszek, csak magamat becsmérlem. Másra sem fókuszálok, csak arra, hogy nem tudok fogyni, hogy ronda vagyok, hogy nem vagyok elég jó.” Rachel régóta gyakorolta az önostorozást, hiszen nyolcéves kora óta küzdött a túlsúllyal, a pluszkilók elleni harcban szinte mindent kipróbált a káposztadiétától az alacsony szénhidrát-tartalmú Atkins-módszerig, és mindig kudarcot vallott.

Ám miután elolvasta Mel Robbins nemzetközi bestsellerét, az 5 másodperces szabály című könyvet, valami átkattant benne: sikerült megtörnie régi rossz szokását, hogy mindenért magát hibáztatja és mindig negatívan gondolkodik magáról. Rachel rájött, hogy a káros gondolkodásmódja miatt nem sikerült sosem lefogynia. Elhatározta hát, hogy pozitív gondolkodásmódra vált, és reggelente rámosolyog a tükörképére. „Bármilyen furcsa is volt, elkezdtem elfogadni a testem. Elkezdtem hálás lenni a testemnek – magyarázta. – És azt mondtam: váó, hát nem csodálatos a testem? Két gyereknek életet adott.”

A nő továbbra is heti három alkalommal edzett személyi edzővel, a pozitív gondolkodásmódjának hála pedig egyre nagyobb eredménnyel. 2020 szeptemberére a kétgyerekes cheshire-i anyuka 46 kilótól szabadult meg – anélkül, hogy szigorú diétát folytatott volna. „Gyökeres változtást hozott – mondja Rachel, aki jelenleg 59 kiló, és wellness coachként dolgozik. – Abban a pillanatban, hogy megváltoztatod a hozzáállásod, látható az eredmény. Nem kell fogyókúráznod.”

Bár Rachel azt mondja, nem von meg magától semmit, rettentően odafigyel a bélrendszere egészségére és arra, hogy mit eszik. Élvezettel fogyaszt a mai napig pizzát, chipset és süteményt is, de csak akkor, ha azok friss, magas minőségű alapanyagokból készültek. „A kemikáliákat figyelem, nem a kalóriákat. Ha nem értem, milyen összetevők olvashatók az adott étel csomagolásán, akkor inkább nem eszem meg – magyarázta a nő, aki ma már S-es farmert hord, majd így folytatta: – Ma már magabiztos vagyok. A férjem szerint egy új, boldogabb feleséget kapott. Ma már nem szégyenlősködőm, szívesen fotózkodom a gyerekeimmel. Megtanultam szeretni önmagam.”

A szakértők szerint a pozitív gondolkodásmódnak valóban vannak vitathatatlan előnyei, ám önmagában nem jelent az elhízással küzdő ember számára megoldást. Az elhízás egy komplex probléma, amelynek orvoslásában a pozitív gondolatok a motiváció fenntartását segíthetik. A pozitív gondolatoknál valószínűleg hatékonyabb lehet az egészséges testsúly elérére az a módszer, amit az az amerikai anyuka követ, aki 3 év alatt 109 kilótól szabadult meg. És hogy melyek ezek? Ebben a cikkben írtunk róla.

Kiemelt kép: Getty Images